Recept: Vinterbowl med bakad potatis, äpple & rättiksgroddar
Vinterns smaker av äpple, svartkål och potatis piggas upp av kryddiga rättiksgroddar. Detta recept är tillåtande; enkelt att göra och enkelt att byta ut ingredienser efter vad du har hemma i kylskåpet.
Recept och foto: Marta Dell’Anna
4 personer
Du behöver:
Groddar av 1 pkt rättiksgroddar
8 st små potatisar
2 st vinteräpplen
4 dl färsk brysselkål
2 vitlöksklyftor, pressade 1 msk Ingefära, riven
5 svartkålsblad
4 dl edamamebönor, tinade
Picklad rödlök
2 st avokado, skivade
Rättika, spiralizade eller riven med potatisskalaren till “spagetti”
Olivolja
Salt
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt.
- Skiva potatisen och massera in den i olja, pressad vitlök och salt i en större skål. Lägg sedan ut potatisen på ena halvan av plåten.
- Använd samma skål och blanda brysselkållen med olja, salt och riven ingefära. Sprid sedan ut brysselkålen på den andra delen av plåten.
- Baka i ugnen i ca 10 minuter. Vänd sedan på potatisen och brysselkålen. Skiva och lägg äppleskivorna på plåten och baka i ytterliggare 10 minuter. Sänk värmen i slutet av rostningen till 150 grader om du ser att brysselkålen börjar ta för mycket färg.
- Montera din bowl i en djupare tallrik. Lägg svartkålen på ena sidan, lägg sedan rostad potatis, bryssekål, avokado, edamamebönor, bakat äpple och rättika. Toppa med rättiksgroddar och picklad rödlök.
Fler recept med groddar:
Couscousbowl med peppriga rättiksgroddar
Matig macka med hummus och linsgroddar
Mathavresallad med linsgroddar och gyllenbär