Recept: Matig macka med hummus och linsgroddar
Groddar är inte bara ett trevligt pålägg på frukostmackan, de kan också göra din macka mer mättande! Här är receptet till en utmärkt och näringsrik lunch för de dagar då det behöver gå snabbt.
Groddningen går till på ungefär samma vis oavsett vilket frö du väljer, men resultatet bjuder på en stor variation i både smak, konsistens och mättnadskänsla. Groddar du linser får du en matig ingrediens till dina gröna måltider som dessutom är pullproppad med näring. Linsgroddarna innehåller till exempel mer än dubbelt så mycket protein som alfalfagroddar – de innehåller dessutom mer järn än supergrönsaken spenat.

Med linsgroddar och ett rejält lager hummus blir din smörgås mättande och näringsrik. Foto: Lovisa Back
Receptet
4 port
Tid: 30 min
Du behöver:
8 skivor bröd, exempelvis Martas Surdegsbröd
1 paket linsgroddar, ca 3 dl som färdiggroddade
½ dl Selltons hackade pumpakärnor
4 tsk honung
Hummus:
1 förp kokta kikärter ca 390 g
1 vitlöksklyfta
½ msk spiskummin
3 msk olivolja
½ citron
salt och cayennepeppar
Gör så här:
1.Rosta eller värm mackorna i ugnen.
2. Mixa samman kikärtor, vitlök, spiskummin, olivolja och saften av en halv citron med mixerstav eller i en matberedare.
3. Smaka av med salt och cayennepeppar.
4. Bred över ett ordentligt lager med hummusen på mackorna. Toppa med groddar, pumpakärnor och ringla över lite honung.
Läs också:
Recept:Krispig pestomacka med alfalfagroddar