en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Små och stora plantor samtidigt. Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2021-07-13

Serieodling – vad och varför?

Serieodling, stafettodling, odla omlott…det finns många sätt att beskriva odlingsmetoden på. Betydelsen är ändå densamma: ett ändlöst odlande där det alltid finns någonting som växer eller väntar på att skördas.

För många förstagångsodlare är det fröet – och den kommande plantan – som du håller i just där och då som får fullt fokus. Den tomma pallkragen fylls succesivt med rädisor, gröna sallatsblad, morotsblast och kanske en och annan rödbeta. När dessa väl är skördade står pallkragen återigen tom. Det är synd – pallkragen kan nämligen spira såväl innan som efter högsommarskörden.

Vad är serieodling?

Serieodling är helt enkelt att odla olika grödor på samma växtplats under ett och samma år. Att serieodla är uteslutande den enklaste och mest effektiva metoden för att utnyttja din odlingsyta maximalt och få en lång skörd.

Sareptasenap – en av många snabbväxta kålväxter – i startgroparna.

Sareptasenap – en av många snabbväxta kålväxter – i startgroparna.

Hur serieodlar jag?

När jorden värms upp efter vintern börjar också fröer att gro. Oavsett om du sår fröer på hösten, under vintern eller petar ner dem i myllan på vårkanten, kommer snabbväxande sommarmorötter, betor, vintersallat, mangold, dill, och salladslök att sätta fart. Under tiden kan du förodla långsamväxande eller frostkänsliga plantor inomhus.

När du har skördat vårens första primörer på senvåren sår du nytt eller planterar ut dina försådda plantor. Under sommaren fortsätter du att så småplantor – antingen där du skördat eller i exempelvis pluggbrätten – för att ha småplantor färdiga att plantera ut. Här kan du läsa mer om hur du serieodlar med hjälp av ett pluggbrätte.

Tänk på växtföljden

En försiktighetsåtgärd för att undvika sjukdomar är att inte odla samma typ av grönsak på samma plats i samma jord år efter år. En tumregel brukar vara att inte låta en grönsak växa på samma växtplats oftare än vart fjärde år.

Vissa grönsaker, som exempelvis sallat och spenat, brukar oftast inte räknas med bland de grönsaker som behöver byta växtplats. Kål anses däremot vara särskilt viktig att flytta runt för att minska risken för sjukdomen klumprotsjuka. Kan du byta växtplats så att den återkommer till samma ställe så sällan som vart sjunde år är det toppen. Det gäller alla sorter i kålfamiljen, exempelvis grönkål, pak choi och kålrot.

Flerårig trädgårdssyra tillsammans med snabbväxt plocksallat.

Flerårig trädgårdssyra tillsammans med snabbväxt plocksallat.

Snabbväxande grönsaker

De snabbväxande grönsakerna kan sås direkt på växtplatsen eller i små tråg. Vissa av dem är skördeklara inom en eller ett par månader, beroende på när på året du sår. Följande sorter kan du med fördel så med några veckors mellanrum under större delen av året.

Rädisa
Kålsorter du kan skörda som babyblad, exempelvis ’Lord Kale’
Salladskål
Sommarmorot
Olika typer av sallat
Vintersallat
Sandsenap och sareptasenap
Betor (för blad eller betor)
Salladslök
Sockerärt

När det är bäst att så dessa olika sorters frön varierar. De olika asiatiska kålsorterna (pak choi, tat soi) och rädisor är faktiskt bäst att ta en liten paus med under högsommaren. Här förklarar vi varför. Dessa är emellertid utmärkt att så under våren (omkring februari till april i mellansverige) och mot slutet av sommaren (slutet av juli och senare).

Savoykål tar lite tid innan den knyter sig. I början, när plantan är liten, kan du ha sallat mellan raderna.

Savoykål tar lite tid innan den knyter sig. I början, när plantan är liten, kan du ha sallat mellan raderna.

Långsamväxande grönsaker

De flesta grönsaker kan direktsås men för en serieodlare är det önskvärt att använda de större odlingsytorna till uppvuxna plantor. Själva sådden tar betydligt mindre plats om den sker i pluggbrätten eller i en pluggbox.

Rödkål
Vitkål
Grönkål
Svartkål
Savoykål
Purjolök
Pumpa
Squash
Bönor

Inte heller de långsamväxande grönsakerna behöver sås samtidigt. Squash bör inte sås för tidigt eftersom den är frostkänslig och plantan snabbt blir lite väl stor att ha inomhus. Grönkål är istället mycket frosttålig och eftersom plantan kan stå kvar utomhus även framåt vintern behöver du inte stressa med dessa fröer.

Rödbetor på rad tillsammans med olika sorters sallat.

Rödbetor tar mest plats under jord medan sallat breder ut sig ovanför. De passar bra att odla tillsammans.

Läs också:

Koll på kål

Odla vintersallat i augusti – sköra i november

Täckodling – härma naturen

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.