en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Pluggbrätte Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-06-14

Serieodla med pluggbrätte

Utspridda småkrukor eller bredsådder där rötter trasslar ihop sig kan få odling att verka krångligt. Pluggbrätten är utmärkta för hobbyodlaren som vill förenkla vägen från frö till skörd.

Vad är ett pluggbrätte?

Ett pluggbrätte är ett odlingstråg med insatser delade i olika celler för att hålla isär dina plantor. Ett pluggbrätte är perfekt för frösådder och odling av småplantor för att senare plantera ut.

Fördelen med ett pluggbrätte är att du får plats med många plantor på liten yta. Du hade givetvis kunnat så lika många plantor genom att strö frö över en plan jordyta – så kallad bredsådd. Du förenklar dock omplanteringen om dina plantor är separerade i cellerna.

Beroende på vilka fröer du sår och hur stora celler ditt pluggbrätte har så sår du ett eller ett par fröer i varje cell. Ju större celler desto längre kan dina plantor stå i pluggbrättet innan det är dags att plantera om. Du bör även kika på grobarheten hos dina fröer. Ju lägre grobarhet desto fler frön för att öka sannolikheten att det gror i varje plugg.

Enklast är att tömma hela pluggbrättet på en gång, men om du är du försiktig går det smidigt att peta upp en planta i taget och låta resten stå kvar. Foto: Lovisa Back

Enklast är att tömma hela pluggbrättet på en gång, men om du är du försiktig går det smidigt att peta upp en planta i taget och låta resten stå kvar. Foto: Lovisa Back

Vilken storlek ska jag välja?

Eftersom du får plats med många plantor i ett pluggbrätte är det lätt att bli överväldigad när det är dags att flytta på plantorna. Helt plötsligt behöver varje planta betydligt mycket mer utrymme! Ett pluggbrätte med 84 celler är utmärkt för dig som har en egen trädgård. Om du odlar på balkongen kanske det passar bättre med ett minidrivhus med exempelvis 12 eller 24 celler.

Optimalt är att så sorter som behöver stå ungefär lika lång tid i pluggbrättet innan det är dags för ut- eller omplantering. Det är nämligen enklare och mer effektivt att så och tömma alla celler i brättet på samma gång. Sår du få plantor av många olika fröer kan det vara bättre att satsa på två lite mindre pluggbrätten än ett stort.

Tryck upp pluggarna genom hålet underifrån eller ta hjälp av ett litet verktyg för att försiktigt lyfta upp pluggen. Du behöver inte skaka av jorden från rötterna – tvärt om. Poängen med att odla pluggplantor är att du ska slippa störa de känsliga rötterna.

Så länge du tillsätter näring kan dina plantor överleva ganska länge i sitt pluggbrätte. För att växa sig stora och må bra behöver de dock planteras om – då kan rötterna breda ut sig. Foto: Lovisa Back

3 sätt att serieodla med hjälp av pluggbrätte

  1. Tidig försådd

Fyll ditt pluggbrätte med fröer som behöver lång tid på sig – exempelvis chili, jätteverbena och kronärtskockor – och komplettera med växtbelysning. Då kan med hjälp av bara ett par lysrör driva upp många plantor. När plantorna vuxit till sig planterar du om dem i lite större krukor, en och en.

  1. Förså plantor du vill ha många av

Passa på att så plantor du vill ha många av i dina odlingsbrätten. Du kan exempelvis fylla ditt brätte med alla kålsorter du vill odla. En rad med ’Kalibos’, en annan med ’Langedijker Bewaar 2′ och så vidare.

  1. Så under sommaren för att fylla ut i trädgården
    Så snabbväxande bladgrönsaker – exempelvis olika sorters sallat och kål – flera gånger under sommaren. Du har du alltid småplantor redo att plantera ut direkt i pallkrage och trädgårdsland när du får luckor. Om du vattnar dina pluggplantor regelbundet och tillsätter lite flytande näring efter ett par veckor kan de stå kvar i pluggbrättet fram tills att de får rum ute i trädgården.

Lycka till!

Läs också:

Förså för en flygande start

När ska jag börja ge näring?

Odla jorden

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.