en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Sallat Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-06-12

Paus i odlingen?

Plötsligt verkar det som om odlingen har vänts upp och ner. Fröer som gav stora, frodiga blad på senvåren beter sig inte likt. Spenaten liknar mer ett litet träd och av sallaten syns inte en skymt. Lugn – dessa sorter får helt enkelt ta en odlingspaus mitt på sommaren.

Sommaren är på många vis den optimala tiden för en odlarvän. Ljuset och värmen gör att det växer så det knakar. Du kan nästan se hur din odling blir större från en dag till den andra och det är en fröjd att kunna plocka sin egen mat.

I takt med att du skördar kan det uppstå hål i odlingen. För att förlänga din skörd och kunna njuta av egenodlat långt in på hösten är det smart att så nya fröer regelbundet. Vissa fröer är dock inte riktigt lika enkla att lyckas med under högsommaren. Värmen och ljuset är två orsaker.

Är det för varm jord vill sallatsfröet inte gro. Prova att så fröerna i mindre tråg och ställ på en svalare plats i trädgården. Foto: Lovisa Back

Är det för varm jord vill sallatsfröet inte gro. Prova att så fröerna i mindre tråg och ställ på en svalare plats i trädgården. Foto: Lovisa Back

För varmt för att gro

Medan många fröer vill ha varmt för att gro så vill sallatsfrön istället ha det lite svalare. Redan när jorden närmar sig 20 grader blir det svårare för dem att gro. Många somrar räcker det med att så fröerna i en bytta som du ställer i skuggan. När sådden väl har grott är värmen sällan ett problem så länge som sallaten får tillräckligt med vatten.

Långa dagar får spenat att gå i blom

I juni är det mer dag än natt – åtminstone sett till antalet timmar med dagsljus. Ljuset i kombination med värmen gör att bland annat spenat bestämmer sig för att gå i blom. Detsamma gäller för många kålväxter, såsom pak choi och salladskål. Även rädisor kan vara lite svårare att lyckas med under högsommaren. Om dina växter går i blom behöver du inte vara ledsen. Det finns gott om tid att så dem på nytt!

Det går utmärkt att så rödbetor – för skörd av såväl blad som rötter – under högsommaren. Foto: Lovisa Back

Det går utmärkt att så rödbetor – för skörd av såväl blad som rötter – under högsommaren. Foto: Lovisa Back

Vad kan jag så mitt i sommaren?

Under sommaren är det utmärkt att så en till omgång av exempelvis morötter, betor, majrova, sockerärtor och brytbönor. Du kan också så nya kålplantor, exempelvis grönkål eller broccoli. De kommer att trivas utmärkt nu när vi gick går mot lite mörkare nätter.

Läs också:

Direktså på friland

Grönsaker att direktså

Mangold – lättodlad och supernyttig

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.