en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Fuktighetsmätaren hjälper dig att vattna rätt. Foto: Markus Danielsson
Publicerat: 2019-11-05

Så fungerar en fuktighetsmätare

Vintern är en tuff tid för dina växter ­och det kan vara klurigt att vattna lagom mycket. Om du vill säkerställa att du inte vattnar för mycket eller för lite, är en fuktighetsmätare ett bra hjälpmedel.

Hur mycket vatten behöver mina krukväxter på vintern?

På vintern växer våra krukväxter långsamt om ens alls och behöver betydligt mindre vatten än under sommaren. Samtidigt är luften i våra hem oftast mycket torr och vatten avdunstar snabbt från bladen. Om krukväxterna dessutom står ovanför ett varmt element torkar jorden ut än snabbare.

Många gånger är jorden torr på ytan på grund av avdunstning men fuktig längre ner. Det kan också vara det omvända – jorden är torr på ytan precis när du har vattnat, men absorberas inte av jorden utan rinner rakt igenom. Detta sker i synnerhet om plantan redan är torr från början, eftersom torr jord tar upp vatten sämre än fuktig jord.

Även om du har ställt dina växter i ett svalare utrymme för övervintring, är det bra att kontrollera hur fuktig jorden är i krukorna. Foto: Markus Danielsson

Även om du har ställt dina växter i ett svalare utrymme för övervintring, är det bra att kontrollera med en fuktighetsmätare hur torr jorden är i krukorna. Foto: Markus Danielsson

Vad är en fuktighetsmätare?

En fuktighetsmätare är ett praktiskt verktyg för att mäta hur mycket vatten som finns i jorden. Mätaren uppskattar jordens vatteninnehåll med hjälp av elektriskt motstånd men behöver inget batteri och är enkel att använda.

Hur använder jag en fuktighetsmätare?

Du kan använda fuktighetsmätaren både utomhus och inomhus, i rabatt och i kruka. Mest användbar är den för större krukor där det är än svårt att uppskatta hur fuktig jorden är.

För ner nålen i jorden till ungefär 3/4 av krukans djup för att läsa av vattenmängden i området kring rotsystemet. Är det en stor kruka, bör du kontrollera flera mätpunkter för att säkerställa att hela krukan är tillräckligt fuktig.

När du har använt din mätare ska du torka av elektroden och förvara mätaren på en torr plats. Lämna den inte i jorden mellan avläsningarna, det kan skada verktyget.

Kaktusar och suckulenter är lätta att övernatta, i synnerhet vintertid. Låt dem hellre stå lite för torrt och var inte rädd för att låta fuktighetsmätaren stå på rött.

Kaktusar och suckulenter är lätta att övernatta, i synnerhet vintertid. Låt dem hellre stå lite för torrt och var inte rädd för att låta fuktighetsmätaren stå på rött.

Hur torrt eller blött ska det vara?

De flesta fuktighetsmätare har en skala från 1 till 10, där 1 är torrast och 10 är blötast. Många mätare har även en färgskala, där rött är torrt, grönt är fuktigt och blått är blött.

De flesta växter behöver måttligt fuktig jord. Jordens fuktighet bör då ligga i mätarens gröna zon.

Kaktusar och suckulenter är särskilt känsliga för övervattning. I mitten på krukan bör fuktighetsmätaren visa den lägre halvan i den gröna eller i den röda zonen.

Om mätaren är i den blå zonen är jorden för våt. Vattna inte igen förrän en mätning i området vid växtens rötter visar rött eller grönt.

Läs också:

Växtbelysning – allt du behöver veta

Krukväxtnäring på vintern

Övervintra pelargoner

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.