Plantera på hösten
Jämn fuktnivå i jorden, sval luft och inte alltför många frösådder som ska passas och planteras om. Hösten är på många vis en perfekt period för att ägna sig åt plantering.
Första lördagen i september startar Stora planteringsveckan – ett initiativ där butiker och trädgårdsentreprenörer bjuder in alla odlarvänner på höstkalas. Syftet är att påminna alla odlarvänner om att hösten är bästa tiden för plantering.
Varför är det bäst att plantera på hösten?
På hösten är jorden fuktig och luften sval, vilket passar nyplanterade växter perfekt. Nyplanterade växter stressas inte heller av stekande sol utan kan i lugn och ro rota sig. Risken för perioder av torka är mindre och du behöver inte rusa med vattenkannan stup i ett.
Förutsatt att du väljer en sort som är härdig i din växtzon och vintern inte blir extremt kall är den kommande kylan inga problem. Precis som en etablerad planta går dina nyplanterade växter in i vintervila. En höstplanterad planta har då ett försprång på våren när värmen återkommer.
Hösten är inte bara en bra tid för nyplanterade växter. För odlaren är det behagligt arbetsväder med svalare luft. Den våta jorden är dessutom lite lättare att gräva. Varför inte passa på att ta en heldag ute i trädgården? Det är få saker som slår känslan av att få krypa upp i soffan efter en heldag utomhus!

Har du odlat kryddor i krukor? Om du vill kan du plantera ut fleråriga kryddor som salvia, timjan, gräslök och persilja på friland.
Foto: Lovisa Back
Vad är bäst att plantera på hösten?
I början av september passar det att plantera perenner, buskar, träd, barrväxter, rosor och klätterväxter. Bor du norröver är det dessutom nu all din höstlök ska sättas i backen. Många av dessa växter – och också vissa lökar – går dessutom att plantera tills marken fryser.

Sibirisk bladraps ’Red Russian’ är en köldtålig bladväxt som passar att så året runt. Foto: Lovisa Back
Vad är bäst att så på hösten?
Det är inte bara uppvuxna perenner som passa bra att så i början av september. Många bladgrönsaker går utmärkt att odla förutsatt att september och oktober inte bjuder på alltför låga vintertemperaturer. Att ha en fiberduk till hands är inte helt fel. Ett värmande täcke under de första frostnätterna kan vara avgörande för att få en lång höstskörd.
Bladrädisa, rucola, spenat, mangold, sallat och ärtskott går fint att strössla ut på friland eller att förså inomhus. Du kan också göra din egen frömix av olika kålstorter du har kvar från sommaren – grönkål, svartkål, pak choi och tatsoi är bara några av alla kålsorter som är supergoda. Odla dem som småblad och skörda när bladen är några centimeter. De hinner inte bli fullstora plantor.
Lite senare på hösten är det dags att så sådant som du vill ska växa och skördas i vår. Här kan du läsa mer om att så grönsaker för tidig vårskörd. Givetvis kan du också så blommor för vårens buketter.
Läs mer om Stora planteringsveckan på storaplanteringsveckan.se.
Läs också:
5 grönsaker att så och skörda redan i höst