en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Så grönsaker på hösten för tidig vårskörd
Publicerat: 2016-10-07

Så grönsaker på hösten för tidig vårskörd

Gör som naturen själv – låt fröna komma i jorden innan vintern. Så grönsaker på hösten och njut av egenodlat som är redo att skörda tidigare nästa år. Se våra tips på vad du kan så fram till senhösten.

Allt som oftast väljer vi att så våra grönsaker, rotfrukter och kryddor på våren när solen börjar värma upp jordarna. …men växterna producerar frön på sensommaren och hösten och släpper dem i jorden då. Så skulle vi följa naturens gång skulle vi alltså så fröna i jorden på hösten och låta dem ligga på marken och vänta in våren.

Exotiska växter och grönsaker som ursprungligen kommer från varma breddgrader passar inte så bra att höstså här uppe i norr, däremot går det alldeles utmärkt att testa att så en hel del andra grönsaker på hösten.

Så ramslök och salladslök i början av oktober

Så grönsaker på hösten - liten bladrosett tittar upp.

Liten bladrosett tittar upp. Skydda höstsådden med löv eller väv innan frosten kommer.

Det finns fröer som gärna gror under hösten och hinner bilda en bladrosett som övervintrar. Bladrosetterna mår då bäst av att täckas med löv eller väv innan frosten kommer. När solen kommer på våren börjar bladen växa och ger en tidig skörd.

Ramslök och salladslök hinner bilda blad om du sår dem nu i under de första veckorna av oktober (säkrast att så lite tidigare om du bor i norra Sverige). Sedan, om du täcker och skyddar dem, så övervintrar de och växer färdigt när våren tar vid.

Så köldtåliga grönsaksfröer sent på hösten

Det finns också frön som kan sås riktigt sent på hösten, precis innan den riktiga frosten och tjälen kommer. Dessa fröer ska övervintra i jorden och ligger då redo att börja gro direkt när ljuset och värmen återvänder. Fröerna behöver då vara betydligt mer köldtåliga för att inte fara illa under vintern. Har marken redan hunnit frysa där du bor så kan du prova att lägga ny jord över den frusna jorden och så fröna i den nya (tinade) jorden. På så vis har du en sådd som ligger redo och klar för våren.

Persilja kan sås sent på hösten liksom persiljeroten. Även persiljerotens frön gror långsamt och växten är dessutom härdig och övervintrar om den täcks med löv eller fiberduk. Persiljeroten påminner om en vit morot och är mycket god, äts och tillagas som palsternacka. De släta gröna bladen kan också användas och liknar persiljans både till smak och utseende.

Dill kan sås riktigt sent på hösten och skördas extra tidigt på våren. Det är härligt att njuta av egenodlade sommarsmaker tidigt på året! Dillen vill ha mycket fosfor och då kan det vara en idé att ge dillsådden lite benmjöl. Du strör helt enkelt lite benmjöl över sådden innan du täcker med jord. Vill du inte använda benmjöl i din odling kan du naturligtvis så ändå. Bladdill är den sorts dill som fungerar särskilt bra för höstsådden.

Så grönsaker på hlsten - dill.

Bladdill är särskilt lämpad för höstsådd. Här bladdill av ekologiska fröer.

Morötter är en annan trotjänare som kan sås sent på hösten för tidigare skörd under våren. Morotsfrön tar lång tid på sig att gro och kan på så sätt sås en bit in på hösten innan frosten kommit. Tidigt på våren kommer de späda morotsplantorna upp och om du väljer en riktigt tidig sort kan du ha egenodlade morötter på matbordet flera veckor tidigare än om du sått fröerna på våren.

Svartrot är en doldis som fungerar alldeles utmärkt att så sent på hösten och njuta av på våren. Mycket god och används på samma vis sparris.

Så grönsaker på hösten - här svartrot.

Prova att så lite grönsaker på hösten. Svartrot är en spännande grönsak som kan sås sent på hösten för tidig skörd på våren.

Läs mer om höstsådd:

Bra att göra i hem och trädgård på hösten

Så på hösten för sprakande blomrabatter på våren

Så vitlök på hösten – vilken sort ska jag välja?

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.