en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
I ett stort fönster går det att odla mer än du tror om du utnyttjar utrymmet både på längden och på tvären. Foto: Rökeaus/Söderén
Publicerat: 2018-03-08

Stadsodling med författarna till boken Spenat i stan

Genom bloggen – och nu också boken – Spenat i stan visar Anna Rökaeus och Olof Söderén att du inte behöver bo i en liten röd stuga på landet för att odla din egen mat. För Din odlarvän förklarar de förutsättningarna för stadsodling, ger tips om odling på distans och berättar om vad de längtar efter att få skörda härnäst. 

Ta vara på ljuset från dina fönster på bästa sätt genom att odla i dem. Foto: Rökeaus/Söderén

Ta vara på ljuset från dina fönster på bästa sätt genom att odla i dem. Foto: Rökeaus/Söderén

Den som har odlat tidigare, om så på landsbygden eller i en villaträdgård, kommer att känna igen en hel del i det ni skriver om odling både på bloggen och i er bok. Vilken är den största skillnaden att odla inne i staden jämfört med utanför?

– Många stadsbor har ingen egen trädgård, och därför kan man behöva vara extra kreativ när det gäller att hitta odlingsplatser. Att yta är hårdvaluta i staden gör också att behovet av att odla yteffektivt ofta är större än på landet. Då kan man behöva använda sig av samodling och serieodling för att få större skördar.

Vissa platser i staden, som balkonger och asfaltsytor, kräver också att man odlar i någon form av kärl. Det medför utmaningar – framför allt när det kommer till att hålla jorden fuktig – men också fördelar – till exempel är det mindre risk att vänner från naturen, som sniglar och rådjur, hälsar på och smakar av skörden.

På landet kan man också frossa i grönmassa och täckmaterial – i staden får man ofta anstränga sig mer får att samla ihop tillräckligt av till exempel gräsklipp att gödsla med.

Balkongen kan bjuda på allt från stekande sol till konstant skugga. Oavsett läge så går det att hitta någonting att odla! Foto: Rökeaus/Söderén

Balkongen kan bjuda på allt från stekande sol till konstant skugga. Oavsett läge så går det att hitta någonting att odla!
Foto: Rökeaus/Söderén

För Olof började odlingsintresset med en lägenhet full av krukväxter. Detta avlöstes av en längtan efter att odla sin egen mat vilket resulterade i odlingslotten där Annas intresse växte fram. Är det bara av praktiskt nytta som ni odlar numera?

Olof har några icke-ätbara krukväxter som varit med honom sedan han var barn och som han inte gärna skiljs från. Annars har icke-ätliga krukväxter succesivt fått flytta och lämna plats åt ätbart som basilika, tomater och gurka. Ätbara växter kan ju också vara minst lika dekorativa som andra krukväxter. Till exempel malabarspenat, kryddkarlbergare och chili är fina att ha i kruka inomhus året om. Utomhus har det tvärt om blivit mer och mer blommor med åren – även sådana som inte går att äta – både för att gynna pollinerare och för att få ekologiska snittblommor att plocka med hem till lägenheten.

På odlingslotten finns gott om utrymme för att odla kryddväxter, rotfrukter och bär. Foto: Rökeaus/Söderén

På odlingslotten finns gott om utrymme för att odla kryddväxter, rotfrukter och bär. Foto: Rökeaus/Söderén

I boken Spenat i stan ger ni goda tips om odling för den som inte har möjlighet att vara på plats i sin odling så ofta. Finns det ett ”odlings-hack” som alla distansodlare borde känna till?

Att täcka jorden. Oavsett vad och var du odlar så hjälper ett täcke till att hålla jorden fuktig och lucker och ogräset borta. Om man täcker med näringsrikt organiskt material som gräsklipp eller ensilage ger det dessutom all näring som växterna behöver. Sedan gäller det också att välja grödor som klarar lite torka eller konkurrens från ogräs. Bärbuskar och ätbara perenner är en bra grund i en odling som ibland ska lämnas ensam. Även potatis, bondbönor och vitlök är bra på att klara sig själva under perioder.

På tal om resande: Har ni funnit stadsodlingsinspiration från andra platser?

Många! Till exempel Berlin är en förebild när det gäller odling på tidigare outnyttjade ”mellanrum” och Amsterdam inspirerar massor med krukodlingar på gatorna utanför var och varannan trappuppgång – mycket blommor men även ätbart. Men också flera städer i Sverige erbjuder alltmer av stadsodlingsinspiration, till exempel Malmö med sina stadsjordbruk. Vi blir också inspirerade av stadsodlingar på platser vi aldrig besökt fysiskt – genom att googla till exempel ”city farm” plus Mumbai, Detroit eller Portland kan man få massor av inspiration…

Finns det någonting egenodlat ni njuter av under vårvintern och vad längtar ni allra mest efter att få skörda?

Just nu äter vi färska groddar och ärtskott odlade i fönstret. Och så potatis, lök och vitlök från förra säsongen, liksom bondbönor från frysen och massor av förädlad skörd som torkade örter, syrade chilisåser, sylt och chutney. Och så snart tjälen gått ska vi skörda jordärtskockor. Längtan så här i slutet av februari är annars de första skotten av sådant som växer ute, som piplök, humle, och rabarber – vårens mat!

Missa inte tävlingen där du just nu kan vinna boka Spenat i Stan.

Mer om att odla i staden:

Självhushållning för stadsodlare med Anna Rökaeus och Olof Söderén

Stadsodling – odla på liten yta

Tillsammansodlingen blev en Bullerby mitt i stan

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.