en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Spenat i stad – fönsterdling i lägenhet Foto: Rökeaus-Söderén
Publicerat: 2018-03-02

Självhushållning för stadsodlare med Anna Rökaeus och Olof Söderén

Det handlar om att se och ta tillvara på alla möjligheter till odling som staden har att ge. Författarna till boken Spenat i stan vill att fler ska uppleva glädjen i att odla sin egen mat – oavsett var du bor. Som författarna själva beskriver det: ”växterna bryr sig knappast om ifall de växer i glesbygd eller i en storstad”.

För Anna Rökaeus och Olof Söderén är det drömmen om självhushållning som håller odlingsglädjen uppe. Odlingen blir även ett slags manifest för viljan att leva mer hållbart. Det handlar inte bara om att odla utan också på vilket sätt vi gör det på. I bloggen Spenat i stan delar de med sig av sina erfarenheter – och framförallt av sin skörd – som stadsodlare. Nu samlar de sina bästa odlingsråd i boken med samma namn.

Täckodlad vitlök på odlingslotten. Foto: Rökeaus/Söderén

Täckodlad vitlök på odlingslotten. Foto: Rökeaus/Söderén

Hitta plats för en odling i stan

I boken får vi ta del av konkreta tips på hur vi hittar utrymme för odling, någonting som alla aspirerande stadsodlare har nytta av. Anna och Olof delar även med sig av sin odlingsfilosofi och motiverar varför de väljer att odla enligt ekologiska principer. Den som har odlat tidigare, om så på landsbygden eller i en villaträdgård, kommer att känna igen en hel del i det som Anna och Olof skriver om odling.

– Många stadsbor har ingen egen trädgård och därför kan man behöva vara extra kreativ när det gäller att hitta odlingsplatser, förklarar odlarna. På landet kan man också frossa i grönmassa och täckmaterial – i staden får man ofta anstränga sig mer får att samla ihop tillräckligt av till exempel gräsklipp att gödsla med.

Nytta med nöje

För Olof började odlingsintresset med en lägenhet full av krukväxter. Detta avlöstes av en längtan efter att odla sin egen mat vilket resulterade i en odlingslott. Det var på odlingslotten som Annas odlingsintresse växte fram.

En del oätliga krukväxter står kvar i lägenheten – de är alldeles för svåra att skiljas ifrån. Det finns dock ingen motsättning i att odla ätbart och att odla för ögat, menar författarna.

– Ätbara växter kan ju också vara minst lika dekorativa som andra krukväxter. Till exempel malabarspenat, kryddkarlbergare och chili är fina att ha i kruka inomhus året om.

Utomhus har blommorna tagit allt mer plats. En del av dem går givetvis att äta, men framförallt lockar de till sig pollinerare vilket är gynnsamt för såväl odlingen som för stadsmiljön i stort.

De flesta städer har odlingslotter som tillåter odling av mer utrymmeskrävande grödor. Eftersom du kanske inte har tid att vara på plats varje dag så är det viktigt att odlingen är uthållig för såväl regn som torka. Foto: Rökeaus/Söderén

De flesta städer har odlingslotter som tillåter odling av mer utrymmeskrävande grödor. Eftersom du kanske inte har tid att vara på plats varje dag så är det viktigt att odlingen är uthållig för såväl regn som torka. Foto: Rökeaus/Söderén

En självgående odling

De två stadsodlarna har enligt dem själva en odlingsutmaning som är ännu större än både sniglar och rådjur – sitt stora intresse för resor. Att kunna lämna sin köksodling utan att för den skull gå miste om all skörd är viktigt för den som inte är på plats vid sin odling hela tiden – det kan vara avståndet till en sommarstugeodling eller ett intresse för långa tågresor som ligger bakom. Genom att välja rätt växter på rätt plats och så dem vid rätt tidpunkt på säsongen, går det att skapa en odling som klarar sig själv under flera veckor. Ytterligare ett tips är att täcka jorden.

– Oavsett vad och var du odlar så hjälper ett täcke till att hålla jorden fuktig och lucker och ogräset borta. Om man täcker med näringsrikt organiskt material som gräsklipp eller ensilage ger det dessutom all näring som växterna behöver.

I ett stort fönster går det att odla mer än du tror om du utnyttjar utrymmet både på längden och på tvären. Foto: Rökeaus/Söderén

I ett stort fönster går det att odla mer än du tror om du utnyttjar utrymmet både på längden och på tvären. Foto: Rökeaus/Söderén

Ta vara på skörden

Förutom odlingsråd innehåller boken Spenat i stan annat matnyttigt, bland annat en lagringsguide för din skörd. Dessa råd kan du ha nytta av oavsett om du odlar alla grönsaker själv eller inte. De tar dessutom hänsyn till att de flesta av oss – likt författarna själva –saknar både jordkällare och kallskafferi. Anna och Olof lyckas ändå njuta av egenodlat året om.

– Just nu äter vi färska groddar och ärtskott odlade i fönstret. Och så potatis, lök och vitlök från förra säsongen, liksom bondbönor från frysen och massor av förädlad skörd som torkade örter, syrade chilisåser, sylt och chutney. Och så snart tjälen gått ska vi skörda jordärtskockor. Längtan så här i slutet av februari är annars de första skotten av sådant som växer ute, som piplök, humle, och rabarber – vårens mat!

Anna Rökaeus och Olof Söderén skriver om självhushållning i staden på i bloggen Spenat i stan. De ligger också bakom podcasten Odlarna, där de möter odlarvänner som får berätta om sin odling. I början av mars 2018 så publicerar de sin första bok: Spenat i stan: odling och självhushåll för lägenhetsbor.

Just nu kan du ta chansen att vinna ett eget exemplar av boken tillsammans med ett litet frökit. Sedan är det bara att sätta igång att odla!

Stadsodlade bondbönor passar utmärkt att frysa in och ta fram under vintern. Foto: Rökeaus/Söderén

Stadsodlade bondbönor passar utmärkt att frysa in och ta fram under vintern. Foto: Rökeaus/Söderén

Läs mer om att odla i staden:

Stadsodling – odla på liten yta

Tillsammansodlingen blev en Bullerby mitt i stan

Urban Backyard – social och färgglad stadsodling