en blogg från Nelson Garden
Hydroponisk odling
Hydroponiska odlinglådan Harvy. Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-02-01

Hydroponik för alla med odlingslådan Harvy

Du behöver inte jord för att odla. Vatten, näring, värme och ljus räcker långt. Hydroponisk odling behöver inte vara svårt, när du väl har utrustningen på plats.

Här har du kanske redan läst om hydroponisk odling – det vill säga odla i vatten – där Niklas från Hemmaodlat också berättar berättar om samarbetet med Nelson Garden. Vi har passat på att prata med Ulf Fransson, produktutvecklare av den hydroponiska odlingslådan Harvy.

Med förrådda odlingspluggar är du snart igång. Foto: Annika Christensen

Berätta om Nelsons Gardens nya hydroponiska odlingslösning.

Bakgrunden till att vi tagit fram en hydroponisk lösning är att vi alltid söker efter vad framtiden har i sitt sköte och vad som passar den vanliga odlaren. Hydroponik ligger verkligen rätt i tiden – man vill odla sina egna bladväxter och kryddor hemma i köket eller på balkongen. Vi har tagit fram vår produkt tillsammans med specialisterna på Hemmaodlat.se.

Skörda egenodlade grönsaker året om.
Foto: Annika Christensen

Hur fungerar den hydroponiska odlingslådan Harvy?

Den är avskalad och enkel. Den hydroponiska odlingsboxen är lika stor som en balkonglåda och består av tre delar: Boxen, ett lock med sex hål i och lika många nätkorgar. I nätkorgarna placerar du våra försådda pluggar av till exempel sallat, grönkål, pak choi eller basilika. Det enda du behöver göra är att fylla på med vatten och näring. Med växtbelysning vintertid kan du ha tillgång till egenodlad sallat, kål och örter året om och slipper springa till butiken.

Vilka är fördelarna med hydroponisk odling?

För det första är det otroligt enkelt. För det andra slipper du bära upp jord i lägenheten och slänga jorden när den är förbrukad. För det tredje får plantorna alltid optimal tillgång till både vatten och näring och du kan utan problem vara ifrån dina sallatsplantor i upp till 14 dagar innan de behöver nytt vatten och ny näring. Jag tror att Harvy kan konkurrera ut krukväxterna i köksfönstret och det är kul.

Läs mer om att odla året om:

Odla utan jord – hydroponisk odling

Odla kryddor i köket

Belysningsskolan del 1 – när behövs växtbelysning?

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.