en blogg från Nelson Garden
Hydroponisk odling
Foto: Peter Carlsson
Publicerat: 2018-01-18

Odla utan jord – hydroponisk odling

Du behöver inte jord för att odla. Vatten, näring, värme och ljus räcker långt. Hydroponisk odling är på frammarsch. Det är både enkelt och ger stor skörd på liten yta. Pionjären Niklas Hjelm på Hemmaodlat förklarar odlingsteknikens stora fördelar.

Det började som en studiecirkel. Niklas Hjelm och Andreas Sörensen ville veta mer om hydroponisk odling, men bristen på information gjorde det svårt. De fick helt enkelt själva starta en studiecirkel om hydroponi. Snabbt blev de pionjärer inom ämnet i Sverige och startade 2014 den ideella föreningen Hemmaodlat i viljan att få så många som möjligt att börja odla.

– Att det blev just hydroponik handlade om mitt kontrollbehov. Jag tyckte om tanken att kunna styra näringsvärdet och PH-värdet i vattnet utan att vara beroende av jordens struktur och näringsämnen. Jag kunde egentligen ingenting om odling och ville ha exakta instruktioner. Det fick jag med hydroponi, säger Niklas.

Med en hydroponisk odling behöver du inte dra in jord i köket. Foto: Peter Carlsson

Med en hydroponisk odling behöver du inte dra in jord i köket. Foto: Peter Carlsson

Vad är hydroponisk odling?

Alla hydroponiska system har en sak gemensamt, du odlar utan jord. Så länge växterna som odlas i systemet får sina behov av ljus, värme, vatten och näring tillgodosedda växer de lika bra i vatten eller lecakulor som i jord.

– Den stora skillnaden mellan att odla i vatten jämfört med jord är att du börjar från noll i vatten. Du tillsätter precis så mycket näring som växterna behöver i varje tillväxtfas. Luftspalten du lämnar mellan plantan och vattnet gör att rotsystemet får tillräckligt med syre, hela tiden, säger Niklas.

I hydroponiska system kan du odla allt ifrån sallat, kryddor och blommor till chili, tomat och andra fruktbärande växter. Det ger stor skörd på liten yta, du slipper jord i lägenheten och det är enkelt. Tre av flera fördelar, menar Niklas.

– Det är svårt att misslyckas och plantorna växer snabbare eftersom de inte behöver leta efter näring och syre. Att kunna mäta och kontrollera näringsnivåerna gör det också enklare att se om något blivit fel. Sen sparar du på ryggen när du slipper kånka tunga jordsäckar uppför trapporna till din lägenhet eller ut till växthuset i trädgården.

Bladgrönt och kryddor fungerar särskilt bra att odla i vatten. Foto: Peter Carlsson

Bladgrönt och kryddor fungerar särskilt bra att odla i vatten. Foto: Peter Carlsson

Vad kan jag odla i den hydroponiska odlingen?

Det är vanligast att man odlar sallat och kryddor, men det går minst lika bra med blommor, tomater, chili och aubergin. Rotfrukter är lite svårare eftersom de behöver ett större utrymme.

– För mig är hydroponisk odling ett komplement till odling i jord. Har du trädgård eller pallkragar ska du självklart odla där och kanske komplettera med några hydroponiska odlingar inomhus. För mig förlänger hydroponin framförallt odlingssäsongen och ger egenodlade grönsaker året om.

Kanske är du också intresserad av:

5 tips om växtbelysning och inomhusodling

Odla kryddor i köket

Odla sallat – experternas 7 favoriter

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.