en blogg från Nelson Garden
Odla hela året
Dill är en populär krydda som går att odla i köket. Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2018-01-04

Odla kryddor i köket

Med en liten kryddodling på fönsterbrädan kan du få känslan av nyskördat och egenodlat året om. De flesta kryddväxter går att odla inomhus – även den populära persiljan, dillen och basilikan. Får de vatten, näring och ljus så växer de fint!

För att kryddorna ska kunna växa bra inomhus så behöver de tillräckligt med ljus. Se till att de får så mycket naturligt ljus som möjligt, gärna i ett fönster i söderläge. Fönster i norrläge blir ofta för mörkt. Vill du odla året om behöver de växtbelysning för att växa bra och kunna skördas upprepade gånger. Mörkret och kyla signalerar att det är dags för vintervila.

Vilka kryddor passar att odla inomhus

För inomhusodling passar de snabbväxande kryddorna allra bäst, men de flesta kryddor går bra att odla inomhus.

Basilika vill ha mycket ljus och är en värmeälskare som är särskilt bra att odla inomhus. Persilja är inte lika kinkig när det gäller ljus och värme, men är däremot lite långsam i starten. Dill är en mycket populär krydda som vi ofta förknippar med sommarens grönsaksodling, men den går också att odla inomhus.

De flesta kryddväxter trivs i väldränerad jord. Rosmarin, timjan, salvia och oregano är kryddväxter som gärna vill ha det lite torrare om rötterna. Gräslök, pepparmynta, citronmeliss, koriander och dansk körvel vill däremot ha både lite mer fukt och näring.

Persilja finns både som slät- och krusbladig. Villen är din favorit? Foto: Annika Christensen

Persilja finns både som slät- och krusbladig. Villen är din favorit? Foto: Annika Christensen

I vad och var odlar jag kryddor inomhus

Välj ett odlingstråg som har dräneringshål, det vill säga hål där vatten kan rinna ut. Det får nämligen inte bli för blött i jorden. Givetvis behöver du se till att ditt odlingstråg med hål i botten står på någonting som kan fånga upp vattenöverskottet. Låter du odlingstrågen stå direkt på fönsterbrädan rinner det jordiga överskottsvatten ut direkt ut på brädan.

När du odlar i små behållare är det viktigt att jorden är tillräckligt väldränerad. Känns jorden tung och lite för kompakt kan du bland upp den med Perlite. Detta porösa material kan dessutom hjälpa till att hålla kvar fukten. Lerkrukor är fina men torkar snabbt ut, så odlar du i sådana så behöver du vara särskilt uppmärksam med vattenkannan.

Normal rumstemperatur fungerar bra för dina kryddväxter, men tänk på att vara försiktig vid element. Fönsterbrädor som står precis ovanför element kan vara lite kluriga att odla på då värmen från elementet torkar ur jorden. Det kan också bli så varmt att plantornas rötter tar skada.

Hur kommer jag igång?

Fyll ditt odlingstråg med blomjord upp till 1 cm från kanten. Gör jorden redo för fröer genom att vattna tills jorden är genomfuktad.

Fördela fröerna jämt över ytan. Tryck till sådden så att fröna får ordentlig kontakt med jorden. Täck med ett tunt lager jord.

Fortsätt sedan att duscha sådden med vatten varannan dag. Använd helst en sprayflaska, så fördelar du vattnet jämt och försiktigt över utan. Ta bort eventuellt lock eller minidrivhus när skotten är 2–3 cm höga. Duscha skotten ytterligare några dagar. Vattna därefter med vattenkanna.

Lerkrukor är fint och håller jorden väldränerad, ibland lite för bra. Håll koll så att dina kryddor inte torkar ut.

Lerkrukor är fint och håller jorden väldränerad, ibland lite för bra. Håll koll så att dina kryddor inte torkar ut.

Vad kan gå fel?

När du odlar i små behållare med liten jordvolym så kan det vara lite trixigare att hålla en bra fuktnivå. Jorden torkar snabbt upp och näringen tar slut fortare. Det är också lättare att vattna för mycket.

Om bladen börjar bli gula kan det vara ett tecken på att dina kryddor vill ha mer näring. Det kan också bero på att de står lite för blött. Om jorden är fullmatad med vatten får rötterna inte tillräckligt med syre och riskerar dessutom att ruttna. Då får plantan svårare att ta upp näring och bladen kan bli gula. All anledning till att känna efter om jorden är torr innan du vattnar, med andra ord.

Genom att odla dina kryddor i tråg med ordentlig dränering och – tills de vuxit till sig – med ett lock som håller kvar en del fukt men också släpper in syre, så ökar chanserna för en lyckad odling.

Med kryddor i köket får du smak av nyskördat redan innan primörsäsongen startat. Foto: Annika Christensen

Med kryddor i köket får du smak av nyskördat redan innan primörsäsongen startat. Foto: Annika Christensen

När kan jag skörda mina favoritkryddor?

Persilja skördar du efter 5–7 veckor från sådd. Lämna 2–3 cm av stjälken så växer nya skott ut. Fortsätt att duscha plantorna några gånger efter skörd och tillsätt gärna lite flytande växtnäring vid vattningen. Persilja som sköts på detta vis kan ge upp till tre skördar per odlingsomgång.

Dill skördas efter 4–5 veckor. Om du lämnar 2–3 cm av stjälken så växer nya skott ut. Duscha plantorna några gånger efter skörd och tillsätt gärna lite flytande växtnäring vid vattningen. Då kan du se fram emot upp till tre skördar per odlingsomgång.

Basilika kan börja skördas efter 4–5 veckor. Toppa precis ovanför det andra bladparet så växer nya skott ut. Duscha plantorna några gånger efter skörd och tillsätt gärna lite flytande växtnäring vid vattningen. Basilikan ger upp till tre skördar per odlingsomgång.

Hur mycket kommer jag att kunna skörda?

En rugge persilja som står ute i pallkragen kan ge god skörd under två somrar. Den räknas alltså som tvåårig då den odlas utomhus. Dill och basilika är ettåriga kryddor som, om de trivs och tillåts växa, går i blom mot slutet av sommaren. Då säter de nya frön som kan växa upp nästa år.

De kryddor som du odlar inomhus kommer inte att frodas lika väl som om de hade fått växa i optimala förhållanden utomhus. Detta gäller i synnerlighet om du odlas i små odlingstråg/krukor. Rötterna har helt enkelt inte tillräckligt med utrymme för att kunna utvecklas fullt ut. De passar däremot särskilt bra att skörda när de är späda och goda. Skördar du på ett smart sätt, det vill säga lämnar tillräckligt av stjälken för att den ska ha en chans för återväxt, kan du räkna med upp till tre skördar per odlingsomgång.

Läs också.

Odla egen basilika i kruka

Torka kryddor och ge bort i present

Odla kryddor med barnen

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.