en blogg från Nelson Garden
Odla med barn
Publicerat: 2015-12-25

Odla kryddor med barnen!

Kryddor är lättodlade och det finns många sätt att odla dem på ett lekfullt sätt. Och visst kan du odla kryddor med barnen såväl vinter som sommar! Låt det bli ett roligt pyssel när barnen har lov och är lediga från skolan. Så här lockar du fram intresset hos varje liten trädgårdsmästare!

Satsa på kryddor som går snabbt

Odla kryddor med barnen - krassehjärta

Odla ett krassehjärta med barnen. Krasse är näringsrikt och kan till och med sås direkt på fuktat papper och gror sedan på bara några få dagar. Foto: Kristina Niesel, Nelson Garden.

Barn är ivriga och vill ofta se resultat direkt! Satsa därför på sådant som växer snabbt – till exempel smörgåskrasse som är färdigt att skörda efter bara några dagar.

Ni kan förstås också utgå från vad barnen tycker är gott att äta – då lär de sig vilka kryddor som faktiskt ”fixar biffen”. Gillar de pizza – välj basilika eller oregano, älskar de grillad kyckling – odla rosmarin! De här tre kryddorna kan dock ta lite längre tid på sig att växa upp. Mynta är en annan lite spännande krydda som är god i fruktsallad eller i hemmagjort te. Gräslök är också en omtyckt krydda bland många barn – men är enklare att odla utomhus där den trivs bättre. Välj gärna de ekologiska fröalternativen!

Bästa sättet att odla ett intresse: Lek med maten! Låt barnen lägga upp sin egenodlade basilika på en tallrik tillsammans med tomater och mozzarellaost. Så här roligt kan det bli!

Vitlöksblast – en spännande krydda att odla inomhus

Ni kan också testa att odla vitlök inomhus i kruka. Sätt 2–3 vitlöksklyftor i en kruka, placera varmt och ljust, vattna och inom kort växer blasten upp – och det är denna ni skördar! Blasten har en mild vitlökssmak och är supergod att använda på smörgås eller i mat. Lite klipp på en rostad smörgås blir ett hemmagjort ”vitlöksbröd”!

Odla ute, inne, på sommar eller vinter

Många kryddor – såsom basilika, mynta, persilja, chili och timjan – funkar fint att odla inomhus. Och visst kan ni odla även på vintern! Basilika och koriander är två örter som brukar växa bra. Men kom ihåg att kryddor vill ha värme och ljus, så placera odlingen i ett fönster med sol. Under de allra mörkaste månaderna kan barnen behöva hjälpa sina kryddor att få ”extra sol” med hjälp av en enkel växtbelysning.
Här hittar du enkla tips på hur du lyckas med din inomhusodling vintertid.

Smörgåskrasse kan ni naturligtvis också odla året runt. Barnen odlar dem enklast i ett eget groddtråg, men ni kan också låta fantasin flöda och så i kakformar så att krasseodlingen växer upp i olika lekfulla former!

Odla kryddor med barnen och låt dem sedan själva komponera en rolig smörgås av krasse och gräslök.

Odla kryddor med barnen och låt dem sedan själva komponera en rolig smörgås, som här –  av krasse och gräslök.

Odla inomhus är enklare med Easy to grow.

Easy to Grow gör det enkelt att odla örter och sallad inomhus tillsammans med barnen. Och när våren närmar sig så kan du även driva upp egna tomatplantor med Easy to Grow. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Låt fröna gå i ”förskola”

Ni kan också låta barnens frön ”gå i förskola” – det vill säga förodlas – då får kryddorna en tidigare start än om de direktsås utomhus. Detta gör ni bäst på våren, då det börjar bli ljusare och varmare på fönsterbrädan. Vissa fröer, som exempelvis chili, kan dock förodlas redan i januari eller februari. Smidigt är det att förodla fröna i torvbriketter. Eller ännu enklare, prova att förodla med ett förberett minidrivhus som Easy to Grow.

Gör egna krukor, sticketiketter och minidrivhus

Låt barnen få testa att tillverka sina egna små ”krukor” av tidningspapper! Använd en liten krukpress, som fylls med såjord och sedan frön. Låt dem sedan markera vad som är vad med små sticketiketter – eller varför inte egentillverkade skyltar av till exempel glasspinnar? Texta på kryddnamnet eller klipp ut en bild på kryddan och klistra på pinnen. Använd gärna små minidrivhus med lock så att sådden hålls fuktig. Eller låt barnen själva tillverka egna små minidrivhus genom att klippa av bottnarna på några PET-flaskor. När de små plantorna omskolas till större krukor planteras hela briketten eller papperskrukan i den större krukan. På fröpåsen står exakt hur ni bäst lyckas med respektive sort.

Gör egen små krukor av tidningspapper med hjälp av en krukpress.

Gör egna små krukor av tidningspapper med hjälp av en krukpress.

Så i vad som helst

Har ni en hel kryddträddgård i åtanke kan ni direktså fröna på försommaren. Ett däck, en stövel, en övergiven sandlåda eller en gammal burk– ni kan så i vad som helst så länge sådden står i ett soligt läge och de är något hål i botten som släpper ut fukt. Och vill ni odla i mindre skala så kan kryddorna få vara kvar i krukor och burkar som ni under sommaren låter stå utomhus

Odla kryddor med barnen - i en vanlig burk

Kryddor odlade i gammal vacker burk. Foto: Kristina Niesel, Nelson Garden.

Du kanske även är intresserad av:

Odla inomhus mitt i vintern.

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.