en blogg från Nelson Garden
Höstlök
Publicerat: 2018-10-04

Kombinera fritt med tulpaner

Tulpaner är fantastiska blommor för dig som gillar att leka med färg och form i din trädgård. Kanske är du ute efter en påfyllning bland dina återkommande favorittulpaner, hitta kompletterande vårblommor till dina perenner eller helt enkelt bara vill få in lite mer färg i din vårträdgård? Här får du en inspirationsboost!

Dröm i lila och vitt

'Blue Diamond' 'Sapporo' 'Negrita' och 'Foxtrot'. Foto: Lovisa Back

Även när de är snudd på överblommade är tulpanerna vackra i din trädgård

Vi är många som gillar planteringar i lila nyanser. Genom att hålla en lite kallare färgskala och kombinera olika former på blommorna får din plantering mer dynamik.

’Blue Diamond’ och liljetulpanen ’Sapporo’ är varandras motsatsen – den ena mjuk och fyllig, den andra spetsig och skir. Under blomningen ändrar ’Blue Diamond’ färg från purpurblått till ljust lila – och öppnar upp sig mer och mer för varje dag. ’Sapporo’ strikta form och benvita blommor ger ett elegant intryck till din plantering.

Plantera dessa två eller kombinera med fler, lite mindre iögonfallande, sorter. ’Negrita’ är en klassiskt lila triumftulpan som inte tar alltför mycket uppmärksamhet men som ger ett djup i en plantering med andra – mer anspråkstagande – tulpaner. ’Foxtrot’ är liksom ’Blue Diamond’ en fylld tulpan men går istället från vitt till ljust rosa i takt med att blomman öppnar upp sig.

Pastellig vårkaramell

'Spring Green', 'Dallas' och 'Flaming Flag'. Foto: Lovisa Back

Som en söt karamell är den pastellfärgade kombinationen i limegrönt, rosa och lila. ’Spring Green’ är ståtlig och cool tulpan i benvitt med grönt band. Lika tuff som franstulpanen ’Dallas’. ’Flaming Flag’ lugnar ner med sina enkla blommor i vitt och lila.

Sött som sockervadd

'Mondial' och 'Foxtrot' Foto: Lovisa Back

’Mondial’och ’Foxtrot’ är två fyllda tulpaner i vitt där den sistnämnda succesivt övergår till rosa. Varför inte låta dem växa upp ur ett hav med mörkbladig alunrot intill ett höstsilverax?

Bind ihop din trädgård

'Merlot' Foto: Lovisa Back

Det är inte bara tulpaner som kan kombineras med varandra – du kan även matcha dina vårblommande träd med dina vårblommande blomsterlökar. Det lila prydnadskörsbäret blommar i rosa medan prydnadsapeln går i vitt, vilket blir en utmärkt bakgrund för mörkblommande ’Merlot’.

Yin och yang

'Gueen of Night' och 'Hakuun'. Foto: Lovisa Back

Lika men ändå varandras motsats. De enkelblommiga ’Ronaldo’ och ’Hakuun’ påminner om yin och yang med sina mörka och ljusa blommor. Båda sorterna är långlivade tulpaner och tillsammans med mörkbladiga perenner kommer de verkligen till sin rätt. ’Hakuun’ är dessutom en ekologiskt odlad lök från John och Johanna Huiberts.

Solskensrabatt

'Sun lover' och 'Dordogne'. Foto: Lovisa Back

’Sun Lover’ och ’Dordogne’ går båda i solens färger. Medan ’Sun Lover’ fortsätter att väckla ut sina fyllda blommor håller ’Dordogne’ ihop sina enkla dito. Få våren behöver vi inte vara rädda för att ösa på med färg, så det går utmärkt att plantera denna duo tillsammans med lilablommande bergenia.

Läs också:

Kombinera perenner och höstlök

Tulpaner – kommer de blomma nästa år?

Allt om att odla tulpaner i kruka

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.