en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Så ska du skörda din basilika
Publicerat: 2021-07-27

Så skördar du din basilika

Basilika är värt att odla mycket av. Så i flera krukor samtidigt så kan du njuta av härligt aromatiska blad till salladen eller peston under lång tid. Genom att sedan skörda basilikan på ett smart sätt kan du dessutom förlänga plantans liv och få en rikligare skörd.

Basilikan är en fantastisk krydda som kan användas färsk i såväl sallad, såser som direkt på mackan. Basilikan är givetvis också en basingrediens i den klassiska peston. Odlar du din basilika själv i trädgården, på balkongen eller inne på fönsterbrädan får du plantor som smakar betydligt mer än de du köper i butik. Du kan dessutom prova att odla flera olika sorters basilika som då också varierar i smak, doft och färg. När det sedan kommer till skörden så finns det ett enkelt knep. Skördar du på rätt sätt får du nämligen både buskigare och bättre plantor som lever längre och ger mer skörd.

Skörda basilika – låt två bladpar sitta kvar

Om du vill att din basilika ska ge nya blad och växa upp igen bör du inte klippa ner hela plantan. Skörda istället genom att nypa eller klippa av stjälkarna precis ovanför ett bladpar och låt alltid minst två bladpar sitta kvar på varje stjälk. Då bildar plantan nya blad som du kan njuta av länge. Dessutom förgrenar och buskar sig plantan betydligt bättre när du skördar på det här viset vilket också bidrar till en starkare planta och fler blad att skörda.

Skörda din basilika på rätt sätt

Skörda basilikaplantan på ett smart sätt. Det bästa är att knipsa eller klippa av bladen precis ovanför ett bladpar. Då bildar plantan nya grenar och blad så att du kan njuta av din basilika länge. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.

Basilikan älskar värme, vatten och näring

Genom att hela tiden toppa basilikaplantan hindrar du den dessutom från att gå i blom. En blommande basilika kommer att lägga sin energi på blomningen istället för att bilda nya blad. Även smaken på basilikan kan förändras när den väl har börjat blomma. Blommorna är dock ätbara och dessutom otroligt vackra. Har du flera krukor kan du hålla några plantor kort medan du låter andra gå i blom.

Ställer du ut din basilika i krukor om sommaren är det bra om den får gott om värme, vatten och näring. Ställ därför basilikakrukorna på en så varm och skyddad plats som möjligt. När du vattnar kan du då blanda i lite flytande näring. Det är viktigt att näringen blandas ut väl med vatten enligt anvisningarna på flaskan. Du kan också samla ihop lite gräsklipp och lägg över jorden runt plantan – det ger långsam men bra näring det också. Nässelvatten är ett annat bra och naturligt alternativ. Nässelvattnet kan dock lukta en hel del och har du basilikakrukorna stående på matbordet eller på fönsterbrädan kan annan flytande näring vara att föredra.

Tips vid matlagning med basilika

När du ska använda dina basilikablad i matlagning är det en god idé att tillsätta bladen i slutet av tillagningen. Då behåller bladen smaken som bäst. Ett annat sätt att bevara smaken kan vara att hacka basilikan i en mixer och blandar med olja och andra ingredienser till en pesto. Smaken bevaras då länge tack vare oljan. Du kan också frysa in basilika. Ett bra tips då är att hacka nyskördade basilikablad, blanda dem med lite olivolja eller rapsolja och frysa in som iskuber. Då bevaras smaken väldigt bra och du har färdiga kuber med egenodlad basilika att lägga direkt i såser och grytor när du lagar mat. Givetvis går basilikan även att torka, men den hör till de kryddväxter som tappar mycket smak vid just torkning.

Läs mer om basilika:

Odla egen basilika i kruka

Så trivs din basilika utomhus

Recept: Härlig basilikasill

Recept: Härliga sommarsallader