en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Basilika utomhus i lyktor
Publicerat: 2017-06-22

Så trivs din basilika utomhus

Basilika är en av många favoriter bland våra kryddväxter som odlas i vart och vartannat köksfönster. Det går också att ha sin basilika utomhus. Ger du dem sol, värme, vatten och näring samt undviker blåst och kyla kommer din basilika att trivas utmärkt! 

Basilika i kruka

Bra idé: Förvara basilikan i en glaslykta. I vårt senaste nummer av magasinet och frökatalogen Din Odlarvän ingår en fröpåse med en ekologisk Basilika Mix som ger vackra basilikeplantor i grönt och lila.
Foto: Annika Christensen

Den aromatiska doften och fantastiska smaken av basilika är verkligen fröjd i matlagningen, inte minst på sommaren. Basilika är dessutom roligt och lätt att odla själv om du ger den rätt förutsättningar.

Ofta förodlar vi basilikaplantor inomhus på fönsterbrädan eller i ett varmt växthus. Här beskriver vi, steg för steg, hur då går tillväga med din basilikaodling samt hur du vänjer dina plantor för utelivet.

Basilika är en soldyrkare och behöver också vatten och näring för att trivas riktigt bra. Den är däremot känslig för både kyla och vind. Om temperaturen sjunker under 15 grader trivs inte din basilika inte lika bra. Är det varmt om dagen och ganska kyligt på natten gör du bäst i att ta in dina krukor med basilika om natten för att sedan flytta ut dem igen när temperaturen stiger nästföljande dag. Ibland kan det dock räcka med att du ställer in dem en bit, under tak intill husväggen, dit nattens strängaste kyla inte når. Eftersom basilikan är relativt liten och inte behöver en lika stor kruka som exempelvis en stor tomatplanta, brukar de vara enkla att flytta på.

Ett annat smart knep är att ställa in basilikakrukan i exempelvis en stor lykta så att den får stå vindskyddad och växa till sig. Det blir dessutom en fin dekoration i sig.

Basilika i lykta utomhus

Att ställa in basilikakrukan i exempelvis en gammal fin lykta är ett bra sätt att ge basilikan det vindskydd som den behöver för att trivas riktigt bra. Foto: Annika Christensen för Nelson Garden

Läs också:

Recept: Härlig basilikasill till vårbuffén

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.