en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
groddar-skott-och-mikrogrönt
Publicerat: 2016-10-13

Groddar, skott och mikrogrönt – intervju med Lina Wallentinson

När matskribenten Lina Wallentinson började söka efter tips, råd och information om groddar, skott och mikrogrönt insåg hon att det knappt fanns något innehåll alls på marknaden. Hon tog saken i egna händer. Idag är hon författare till boken Groddar, skott och mikrogrönt med bra tips och inspirerande recept. 

Nog för att det går att odla utomhus sent in på hösten och börja förodla tidigt. Men det finns ingenting som förlänger odlingsåret så mycket som inomhusodling med mikroblad, groddar och skott.

Den nya trenden innebär inte bara att du kan odla inomhus året om och få ner odlingsabstinensen på en hanterbar nivå. Groddarna, skotten och de små gröna bladen är dessutom fullproppade med vitaminer och mineraler. Inte nog med det – de är lättodlade också, växer snabbt och tar liten plats på fönsterbrädan. Efter bara 1–2 veckor kan du skörda och njuta av dina krispiga nyttigheter.

Ny bok om groddar, skott och mikrogrönt

groddar-skott-mikrogrönt

Foto: Lennart Weibull

Matskribenten Lina Wallentinson fastnade för de små näringsbomberna när hon skrev en artikel om bönor och ärtor. Det hela mynnade ut i den inspirerande boken, Groddar, skott och mikrogrönt, som beskriver användningsområden, näringsinnehåll och ger oss fina odlingstips.

Dessutom massor av underbara recept – som exempelvis bröd bakat på groddar!

– I mitt jobb skrev jag en artikel om bönor och ärter. När jag gjorde research och stod där vid hyllan i affären och kollade vad som fanns slog det mig plötsligt att det var en hel massa liv i de där torra små fröna. Liv som bara väntade på att få spira loss.
Jag började grodda och odla skott för glatta livet. Jag provade allt, inte bara linser, bönor och ärter, utan också solrosfrön, chia, bovete, quinoa, berättar Lina Wallentinson.

Snabbt och enkelt

Vad var det då som fick Linas intresse att skjuta i höjden? Egentligen en kombination av många faktorer, däribland smak, näring och enkelhet.

– För mig som ”otålig odlare” är snabbheten förstås lite av charmen. Men jag tycker också det är otroligt häftigt att man vinner så mycket näringsmässigt på att grodda. Det torra fröet håller taget om sin näring genom avancerade bindningar. Groddningen gör att fröet släpper på bindningarna och mineralerna blir mer tillgängliga för oss att ta upp. Dessutom gör groddningen så att flera antioxidanter (däribland vissa vitaminer) ökar i mängd. Och C-vitamin till och med nybildas – de flesta frön innehåller inte vitaminet alls, men under groddningen bildas C-vitamin, säger hon och fortsätter.

– Jag är tyvärr alldeles för rastlös för att odla. Jag trodde nog jag skulle bli lite mer ”odlig” när jag skaffade trädgård. Men det har inte hänt än i alla fall. Så groddar och skott passar mig bra. Efter några dagar, eller högst två veckor är det dags för skörd!

groddar-skott-mikrogront

Det finns fantastiskt många tillvägagångssätt när man ska odla groddar, skott och mikrogrönt och Lina Wallentinson nya bok är en perfekt guide på vägen. Foto: Lennart Weibull

Groddarna ger både en krispig konsistens och smak till maten medan skotten bidrar med färg och pepprighet menar Lina. När hon började undersöka vad som stod skrivet om de små bladen och skotten märkte hon att det mesta handlade om att komplettera en sallad.

– När jag letade efter tips och råd kring groddning insåg jag att det inte fanns så många böcker om det. Jag vill framförallt ge inspiration till vad man kan laga – och då menar jag verkligen laga, inte bara slänga ihop en sallad.

adzukibönor

Adzukibönor, röda linser och mungbönor groddas i groddställning. Foto: Lennart Weibull

Linas favoriter:

Mungbönor. För att de är snabba och enkla att grodda. Och för att de är så mångsidiga. Tar du dem efter två dagar passar de knubbiga, matiga groddarna fint att slänga i en wok eller bara fräsa med lite soja. Väntar du två dagar till har svansarna blivit till ett virrvarr av krispighet, perfekt i en sallad!

Bovete. På bara två dagar är groddarna klara. Gör rå gröt, eller koka en gröt. Baka bröd. Rosta till gott crunch, supergott i både granola och energibollar. Eller boosta smoothien med mixade bovetegroddar. Bovete går att använda till allt möjligt.

Kan odlas året runt

En av de stora fördelarna med groddar, skott och mikrogrönt är möjligheten att odla dem året runt, oavsett om det är varmt, kallt, soligt eller regnigt.

– Groddar gillar ju mörker mer än ljus så de växer fint oavsett, gärna med en handduk över, eller i alla fall inte i direkt solljus. Skott däremot vill ha lite ljus. Men det behövs förvånansvärt lite. Dagsljuset i ett fönster brukar räcka. Jag märker ingen jättestor skillnad faktiskt, det går marginellt snabbare under den ljusare delen av året, säger Lina.

Något recept du tycker är extra roligt?

– Att baka bröd och fröknäcke på bovete- eller quinoagroddar blir supergott!

lina-wallentinson

Författaren Lina Wallentinson fotograferad av
Eva Hildén Smith.

Vad är det för skillnad på groddar, skott och mikrogrönt?

– Groddar är första stadiet när fröet börjat spira. När det gäller groddar äter man allt. Groddarna blir till skott när de växt vidare och fått gröna små blad. På skott klipper man bara av och äter stjälk och blad, men lämnar fröet därhän. Mikrogrönt – som även ibland kallas för Mikroblad eller Micro Leaf –  är egentligen bara ett annat ord för skott med små blad, men jag ville gärna ha med det ordet eftersom jag tycker det är så bra. Det är ju det det handlar om – grönt i mikroformat!

På gång!: Inom kort publicerar vi utvalda recept från Lina Wallentinsons bok Groddar, skott och mikrogrönt. Då kommer du också ha chansen att vinna ett exemplar av boken. Håll utkik på bloggen och Instagram! 

Läs mer om mikrogrönt:

Lina Wallentinsons recept på Groddar, skott och mikrogrönt

Micro Leaf – vinterns bästa vitaminkick

Bli pigg med raw food

Groddar – mycket mer än bara pynt

Odla inomhus mitt i vintern

Text: Andreas Björkman, Foto: Lennart Weibull

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.