en blogg från Nelson Garden
Gemenskap och fest
Juldukning i grått och rött
Publicerat: 2016-12-21

Julduka enkelt och stämningsfullt

Jul och nyår är nära nu och kanske har du gäster som kommer på besök? Här bjuder vi på ett härligt förslag på juldukning i grått och rött och med naturliga inslag som skapar fin stämning på julbordet.

I år ser vi fram emot att kunna bjuda på egenodlat på julbordet. Har du inte sett vårt fina recept på julig sallad med rättiksgroddar så hittar du det här. Men oavsett vad du vill bjuda på så är det också härligt att skapa en enkel men fin dukning, antingen nu inför julhelgen eller till nyår.

Njut av amaryllis på julbordet

Har du egensatta amaryllislökar som börjat knoppa sig eller blomma där hemma kan du nu ge dem en central plats i juldukningen, antingen i en fin julgrupp eller i fina buketter med till exempel tallris och ilex. Har du exempelvis en amaryllis som gått av så håller den sig länge även som snittblomma.

Julduka med amaryllis

Se gärna våra andra tips på hur du använder en amaryllis som gått av.

Grått tillsammans med grönt, rött och vitt

Att använda gråa nyanser i såväl duk och servetter som i porslin ger en härligt varm julkänsla som också ger en fin kontrast till de gröna, naturliga inslagen, de vita ljusen och amaryllisen och ilex-kvistarna med de härligt röda bären.

Julduka med mossa och kottar

I årets juldukning har vi låtit mosslöpare, kottar och tallkvistar från naturen flytta in på julbordet. Det ger en lite vild känsla som passar väldigt fint ihop med det gråa. För de röda färgklickarna står vår fantastiska, egensatta amaryllis tillsammans med ilex med sina skarpt röda bär.

Julduka med material i gråa, vackra toner

Att låta duk, servett och tallrik gå i olika gråa nyanser blir fint. Här har lagt en liten tallkvist över servetten med besticken. En rosett av jutesnöre håller allt på plats.

Inspirerande dukning till nyårsfesten

Om du har planer på att bjuda hem vänner eller familj till nyår istället fungerar den här dukningen alldeles utmärkt. En idé kan vara att byta ut de röda inslagen i buketten mot fina vita blommor istället för att skapa en lite mer nyårsfestlig atmosfär.

Ett tips är då att kombinera en vit amaryllis med blåbärsris. Har du lite egenodlad svartkål eller grönkål kvar i grönsakslandet så låt den få vara med också. Runt vasen eller krukan har vi lindat vaxat papper som vi fäst med lite jutesnöre. Vips har du fått ihop ett jättefint arrangemang till juldukningen eller nyårsbordet.

Tillsammans med den vita amaryllisen har vi också ställt några vita hyacinter som får sprida sin härliga doft runt bordet.

Dukning till nyårsmiddagen

Foto: Emelie Otterbeck, Styling: Sara Åström

Vill du ha egenodlat på julbordet?

Grönt julbord med Micro Leaf

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.