Dela med dig i jul
Julen en tid då vi gärna vill visa våra nära uppskattning med en liten gåva. Här får du tips om små presenter som du enkelt trollar fram!
Julklappar och gå bort-presenter är en fin gest som vi helst inte vill hoppa över. Allra roligast är att kunna ta med sig någonting personligt, som dessutom varken är dyrt eller bidrar till att slå rekord i årets julhandel.

Dela kryddväxter
Om du har en inomhusodling, som stöttas upp med växtbelysning och regelbunden bevattning med näring, så kanske du har riktigt frodiga plantor även i december. Då kan du på bara några minuter ha små gå bort-presenter som räcker till ett helt kvarter. Har du inte krukor så det räcker och bara vill ha någonting litet som dina sticklingar eller småplantor kan transporteras i så passar små glasburkar perfekt. Glöm då inte att berätta för en blivande odlarvän att plantorna behöver planteras om i ett större kärl med god dränering för att må bra.

Dela julblommande lökar
När du köper lökar av hyacinter, jultulpaner och tazetter får du oftast flera lökar i varje förpackning. Doftande hyacinter sätts vanligtvis i grupp, men varje lök ger stora och täta blommor som även är vackra en och en. Kring jul har du kanske redan satt dina lökar i julgrupper och påbörjat drivningen för att få dem i blom. Är du varsam och försiktigt lossar lökarnas rötter så att de inte tar skada, kan du dela på dem. Perfekt sista minuten-present till den som gillar när det blommar!

Dela skörden
Var du en av de som gick all in i höstas och först efteråt insåg att det finns en gräns för hur mycket sylt och surkål du faktiskt kan äta? Nu i juletider är ditt överfulla skafferi eller kylskåp en guldgruva! Kanske var det så att du frös in sommarens bär och höstens frukt? I så fall kan du ta fram dem nu och koka en kryddig chutney eller en smakrik marmelad.
Annat gott på burk är pesto. Gör en stor sats, så räcker den även till det gröna julbordet. Här kan du byta ut basilikan mot de kryddor och blad som du har till hands. Kanske får det bli en mix av det du råkar ha växande i köksfönstret och fylla ut med en del grönkål från pallkragen? Om du saknar gröna blad, kan du på bara några dagar ha den gröna basen redo. Här hittar du nämligen ett recept på pesto med groddar!