en blogg från Nelson Garden
Publicerat: 2020-07-14

Lilla hälsoträdgården – odlar för hälsa

Suset från vajande björkar och knastret från gårdsgrus ramar väl in vårt besök på den lilla gården i Heberg. Lilla Hälsoträdgården erbjuder Grön Rehab, vilket handlar om att erbjuda en meningsfull vistelse och rogivande aktivitet i odlingen och i naturen runt ikring.

– Vi vänder oss till personer sjukskrivna för stressrelaterad eller psykisk ohälsa, såsom depression och utmattningssyndrom, men givetvis behöver de välgörande effekterna av odling och trädgård inte vara begränsade till sjuka personer, berättar Josefin Gavie, verksamhetschef och trädgårdsterapeut på Lilla Hälsoträdgården.

Lilla Hälsoträdgården har sedan tre år tillbaka vårdavtal med Region Halland och tar emot remisser från Hallands vårdcentraler. Verksamheten bygger på naturens positiva betydelse för vår hälsa, odlingsglädje och vikten av att sakta ner tempot. Och det är inte bara personer som lider av en sjukdom som kan gynnas av just trädgård och odling.

Eivor Gavie (t.v.) och Josefin Gavie (t.h) driver tillsammans Lilla Hälsoträdgården i Heberg, strax söder om Falkenberg.

– Att vistas och arbeta i trädgården är en stor kontrast mot det allt snabbare tempo vi upplever i samhället. Mitt i all stress glömmer vi att återhämta oss och riskerar att tappa kontakt med lugnet, och även med naturen. I odlingen saktar vi ner farten och får dessutom ökad förståelse för exempelvis var vår mat kommer ifrån, förklarar Josefin.

Hälsoträdgården består av flera rum, där vart och ett fyller en funktion för exempelvis återhämtning eller aktivitet. Sinnesträdgården är en plats för att bara vara och uppleva.

Eivor Gavie, som är undersköterska och dessutom utbildad i naturunderstödd rehabilitering och trädgårdsterapi, förklarar att hälsoträdgårdens design bygger på miljöpsykologiska teorier. Beroende på mentalt tillstånd söker vi oss till olika typer av naturmiljöer och aktiviteter, vilket Lilla Hälsoträdgården har tagit i beaktning. Hälsoträdgården består av flera rum, där vart och ett fyller en funktion för exempelvis återhämtning eller aktivitet. Det är också någonting du kan låta dig inspireras av i din egen odling.

I Köksträdgården odlas grönsaker som skördas, förädlas och tillagas i verksamheten.

– Att få ge näring åt och vårda det som växer skapar en känsla av meningsfullhet i att också vårda sig själv. Att se någonting en själv sått från frö växa väcker både glädje och förundran för den växtkraft som finns i det lilla fröet. Att plantera är att ha hopp om framtiden! avslutar Josefin.

Hos Lilla Hälsoträdgården finns gott om sittplatser och utsikter.
Hos Lilla Hälsoträdgården finns gott om sittplatser och utsikter.

Tips till din egen hälsoträdgård

1. Aktivitet och vila
Se till att det finns utrymme för både och – att bara vara är otroligt viktigt!

2. Odla med dina sinnen
Plantera växter som doftar eller är spännande att känna på. Gräs som susar i vinden är också mycket rogivande.

3. Naturligt skydd 
Låt träd och buskar ge skydd mot starka solstrålar. Odla blommor som uppskattas av pollinatörer och ge dina fröer bästa förutsättningar genom att använda bra jord och organisk gödsel.

4. Gör det enkelt för dig själv 
Skippa hetsen – missar du en försådd är det inte hela världen. Det finns massor som går att så resten av sommaren! Upphöjda bäddar spar grävarbete och växterna trivs utmärkt.

5. Njut och ha roligt
Odla grönsaker som du tycker om att äta och blommor som du älskar att förgylla din vardag med.

Namn: Josefin Gavie och Eivor Gavie, dotter och mor
Bor: Heberg, strax söder om Falkenberg
Gör: Driver Lilla Hälsoträdgården med Grön Rehabilitering i Halland. Josefin är beteendevetare och Eivor undersköterska med utbildning inom naturunderstödd rehabilitering, trädgårdsterapi och hälsoträdgårdens design.

Snittblomsodling

Lilla Hälsoträdgården driver dessutom en småskalig odling av snittblommor i säsong och arrangerar kreativa workshops i hälsoträdgårdens lugn.

Håll utkik på lillahalsotradgarden.se och följd dem på Instagram som @lillahalsotradgarden för att hålla dig uppdaterad om aktiviteter som är aktuella i säsong.

Dahliorna hamnar så småningom i buketter som säljs via lokala caféer och via den egna popup-kiosken Lilla Blomsterkiosken.

Läs också

Odla vårlök på friland

8 lättodlade sommarblommor att direktså

Hitta hälsan i din odling

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.