en blogg från Nelson Garden
Blommor
Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2021-03-23

Odla tagetes – välj sort

Tagetes är lätta att känna igen med sina flikiga blad, säregna doft och ofta framträdande färger. Variationen är dock större än du kanske tror! Låt oss guida dig bland olika sorters tagetes i flera färger och former.

Alla sorters tagetes är lättodlade och blommar snällt även i utsatta lägen, oavsett om det innebär vind och skugga eller stekande sol. De är dock värda mer uppmärksamhet än som nödlösning för trista lägen. Upptäck deras charm även i din paradodling! Oavsett om du vill ha en lågmält vitblommande plantering, en dramatiskt roströdsblommande urna eller uppiggande solskensrabatt så finns det en tagetes som gör jobbet.

Tagetes går utmärkt att äta men alla har inte lika mycket smak utan en de används främst som dekoration. Prova exempelvis i müsli

Olika sorter

Det finns många arter tagetes och i våra trädgårdar är det tre som är vanligast: liten tagetes, sammetstagetes och stor tagetes.

Liten tagetes kallas även kryddtagetes och blommar med små, enkla blommor. Foto: Anna Lindeqvist

Liten tagetes kallas även kryddtagetes och blommar med små, enkla blommor. ’Starfire’ är en mix med kryddtagetes som blommar i gult, orange och rött. Foto: Anna Lindeqvist

Liten tagetes

Liten tagetes, även kallad kryddtagetes, har små, flikiga blad och enkla blommor (blommor med en rad kronblad). Som namnet antyder så är det denna som vanligtvis har använts i matlagning. Detta är mycket tack vare sin smak.

’Lemon Star’ är med sitt busklika växtsätt, finflikiga bladverk och rikliga blomning användbar som kantväxt i rabatten. De små blommor är 1–2 cm i diameter och plantan blir endast ett par decimeter hög.

’Tangerine Gem’ liknar ’Lemon Star’ men kan bli något högre och blommar istället med orange blommor. De små bladen har en kryddig citronliknande smak.

Stor tagetes 'Vanilla' Fi (t.v.) och sammetstagetes 'Strawberry Blonde' (t.h.) ger buskiga plantor med fyllda blommor i stiliga färger. Foto: Anna Lindeqvist

Stor tagetes ’Vanilla’ F1 (t.v.) och sammetstagetes ’Strawberry Blonde’ (t.h.) ger buskiga plantor med fyllda blommor i stiliga färger. Foto: Anna Lindeqvist

Sammetstagetes

'Strawberry Blonde' är fin i terrakottakruka. Foto: Annika Christensen

’Strawberry Blonde’ är fin i terrakottakruka. Foto: Annika Christensen

Sammetstagetes har ett kompakt växtsätt och är därför utmärkt i krukor och som kantväxt i rabatter. De blommar rikligt hela sommaren och tål även en del frost.

’Mowgli Orange’ är en mindre sammetstagetes där orange blommorna blir ca 2 cm i diameter och plantan håller sig kring 15 cm.

De flesta sammetstagetes håller sig kring 20–25 cm och skiljer sig främst i själva blomman. ’Alumia Vanilla Cream’ har till exemepel ljust krämvita blommor vilket är otroligt vackert till det mörkgröna bladverket. ’Strawberry Blonde är en annan elegant tagetes, där blommorna går från mörkt mahogneyrött till ljust aprikosrosa. Gillar du de mörkare tonerna kan du odla ’Panther’ som ger bronsröda blommor.

Vill du ta ner solskenet i rabatten passar ’Yellow Boy’ med sina klargula blommor eller ’Boy o Boy’ som är en mix av blommor i gula, orange och tvåfärgade nyanser.

Även ’Bolero’ påkallar uppmärksamhet genom sina roströda blommor med brandgul kant. ’Tiger Eyes’ har liknande färger men ger ett helt annat uttryck med en fylld mitt i guldgult och en mahognyröd kjol.

Stor tagetes kan, om de växer på friland och får goda förutsättningar, bilda en blommande häck. Foto: Anna Lindeqvist

Stor tagetes kan, om de växer på friland och får goda förutsättningar, bilda en blommande häck. Foto: Anna Lindeqvist

'Taishan Orange' gör sig fint tillsammans med andra växter i kruka. Foto: Annika Christensen

’Taishan Orange’ gör sig fint tillsammans med andra växter i kruka. Foto: Annika Christensen

Stor tagetes

Stor tagetes (tagetes erecta) har oftast ett lite högre och ett mer upprätt växtsätt än de andra tagetessorterna.

’Vanilla’ F1 har en för tagetes annorlunda och unik färg med sina gräddvita kronblad. Plantan blir omkring 35 cm hög och är en stabil sommarblomma att ha i rabatten.

’First Lady’ F1 och ’Taishan Orange’ blir något högre än ovanstående och har stora blommor i klargult respektive i starkt orange.

Så tagetes

Här kan du läsa mer om att så och ta hand om dina tagetes

Förodla sommarblommor för ett lyckat resultat

8 lättodlade sommarblommor att direktså

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.