en blogg från Nelson Garden
Blommor
Cafe au Lait Nelson Garden Foto: Markus Danielsson
Publicerat: 2019-03-19

Odla dinnerplatedahlior

Dahlior är alltid vackra och skönheten hos de allra största blommorna är nästan överväldigande! Med blommor på omkring 30 cm i diameter går de inte att förbise. Dessa stora dahliablommor samlas under namnet dinnerplates!

När du odlar dinnerplatedahlior är det enkelt att skapa en Alice i underlandet-känsla i din trädgård. Du behöver inte heller vara rädd för att plocka dem. En välmående dahlia spottar ut sig blommor ända fram till första frosten. De allra största dahliorna är inte helt lätta att använda i buketter, men vad gör det när det när en enda blomma är tillräckligt för att skapa känslan av ett fullvärdigt blomsterarrangemang?

Vad är en dinnerplatedahlia?

Dinnerplatedahlior är inte en egen grupp, likt pompondahlior eller dekorativdahlior, utan snarare ett samlingsnamn på dahlior vars blommor blir mer än 20 centimeter i diameter. De är spektakulära och finns i flera olika färger och former. En av de allra populäraste är den cremerosa ’Café au Lait’ som liknar en fluffig gräddtårta.

Fleurel är en ljuvlig, vit dinnerplatedahlia som ger sken av att vara betydligt mer kräsen än den är.

Fleurel är en ljuvlig, vit dinnerplatedahlia som ger sken av att vara betydligt mer kräsen än den är.

Plantera dinnerplatedahlior

Dahlior bör inte planteras utomhus förrän risken för frost är över. I de allra flesta delar av landet är det bäst att starta dina dahliaknölar inomhus under våren. Ju tidigare du kan få dina knölar att vakna till liv efter vintervilan, desto tidigare börjar de producera blommor. Genom att ge dem ett försprång kan du se fram emot blommor redan i slutet av juli!

Sköta dinnerplatedahlior

Dahlior vill ha näringsrik och väldränerad jord. Dinnerplatedahlior svarar särskilt bra på gödning och det är viktigt att ge dina plantor näring hela säsongen för att de ska orka blomma. Glöm inte att gödsla!

De stora blommorna gör dinnerplatedahliorna något känsligare för väder och vind. Välj en så vindstilla plats som möjligt i din trädgård. Du kan också behöva stödda upp dina dahlior för att stjälkarna inte ska ge vika för de stora blommorna.

Storleken på blomman varierar – i synnerhet om den blommar rikligt med många blommor på samma gång. De allra största brukar i regel komma vid början av blomningen.

Storleken på blomman varierar – i synnerhet om den blommar rikligt med många blommor på samma gång. De allra största brukar i regel komma vid början av blomningen.

Störst blomma – eller flest?

Odlare som vill tävla i att få den största blomman plockar bort alla knoppar och låter endast en blomma sitta kvar på plantan. På så vis kan dahliaknölen lägga all energi på att få just den blomman att växa. För de flesta är dock antalet blommor betydligt viktigare, men det finns ändå anledning att slösa med buketter. När en blommorna blommat över och börjat gå i frö, saktar nämligen blomningen av. Om du istället plockar bort buketterna fördröjer du den processen.

Café au Lait har drömlika, gräddrosa blommor. Foto: Markus Danielsson

Café au Lait har drömlika, gräddrosa blommor. Foto: Markus Danielsson

Dinnerplatedahlior

’Fleurel’ är en gigantisk dekorativdahlia i en gräddvit färg.

Café au Lait’ är en praktfull, cremerosa dahlia som kan bli riktigt hög. Blomman är tufsigare än exempelvis ’Fleurel’.

’Myth’ snålar inte på någonting – blommorna har ett rufsigt utseende i starkt rosa med vita stänk.

’Emory Paul’ blommar med chockrosa blommor som enkelt blir 27 cm i diameter.

’Almands Joy’ startar med blommor med lilarosa kronblad som succesivt övergår i lavendelblått. En fantastisk färgresa att följa!

’Spartacus’, ’Bohemian Spartacus’ och ’Hercules’ är en färgstark trio som har komponerats till serien Lovely Match. Många stora och färgstarka blommor – mycket av allt!

Läs också:

Odla dahlia i kruka

Odla vårlök på friland

Odla buketter av dahlia

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.