en blogg från Nelson Garden
Blommor
Dahlian 'Café au Lait' blommar med stora blommor. Ju färre blommor, desto större. Foto: Markus Danielsson
Publicerat: 2018-11-29

Blomsterlök att plantera på våren

När vårljuset börjar visa sig är det inte bara dags att så fröer, det är också tid att botanisera bland lökar, knölar och rotdelar som ska sättas i jord.

Gemensamt för de flesta lök- och knölväxter vi planterar på våren är att de mår allra bäst i en väldränerad och luftig jord. De flesta sorter vill också ha gott om näring, men det finns också en hel del lök- och knölväxter som trivs fint på magra och torra jordar.

Många gånger lönar det sig att förgro dina vårlökar och -knölar inomhus, oavsett om du tänker låta dem växa i kruka eller i rabatt. De får då ett försprång och en tidigare blomning. Det är dock viktigt att vänja dem vid utelivet lite i taget. Stark sol och kalla nätter kan bli en chock för plantorna.

Så här odlar du vårlök

Odla vårlök på friland

Odla vårlök och blomsterknöl i kruka

Från mitten av sommaren och fram in på hösten tar blomningen fart! En del av dem är tillräckligt härdiga för att stå kvar utomhus medan andra kan tas upp på hösten för att vinterförvaras torrt och svalt.

19 sorter att plantera på våren för en blommande sommar- och höst

Afrikas blå lilja är en praktfull och förvånansvärt lättodlad blomma, men behöver tas in på vintern.

Afrikas blå lilja är en praktfull och förvånansvärt lättodlad blomma, men behöver tas in på vintern.

Agapanthus/Afrikas blå lilja

När du väl har satt din knöl har du gjort större delen av arbetet. Afrikas blå lilja vill gärna stå trångt i sin kruka och rötterna bör inte störas i onödan. Du behöver därmed inte plantera om den särskilt ofta, utan bär helt enkelt in krukan på en sval plats för vinterförvaring. Under vintern vattnar du litegrann, men du behöver inte ge någon näring. På våren klipper du bort de vissna bladen och fyller på med lite ny jord i krukan.

Hängbegonian har fyllda blommor och frodigt bladverk. Passar även som krukväxt inomhus. Foto: Marianne Johansson

Hängbegonian har fyllda blommor och frodigt bladverk. Passar även som krukväxt inomhus. 

Begonia

Knölbegonian ger oerhört mycket blommor för liten insats! De flesta begonior trivs allra bäst utomhus under sommaren – i rabatt, kruka eller ampel. De finns i en mängd färger, storlekar och former. Begonia med fyllda blommor finns både med hängande blommor och med ett mer upprätt växtsätt. Knölbegonia ur Bertinii-gruppen har enkla blommor och tål viss skugga, regn och vind. Vill du inte ha din knölbegonia som krukväxt inomhus under vintern, kan du istället spara knölen på ett mörkt och svalt ställe.

Brudslöjan bidrar med ett vitt eller rosa flor i din odling.

Brudslöjan bidrar med ett vitt eller rosa flor i din odling.

Brudslöja

Brudslöja kan du så från frö, men också köpa rotdelar och sätta i jord. Oavsett metod får du en flerårig blomma som fyller ut fint i din odling med sina skira blommor. Den är otroligt vacker i buketter och passar också bra att torka som eternell. Brudslöjan kräver inte mycket näring och trivs även i riktigt soliga lägen.

Den lilla anemonen är i all sin enkelhet en fantastisk blomma.

Anemonen är i all sin enkelhet en fantastisk liten blomma.

Bukettanemon

Den lilla bukettanemonen finns i flera färger och blir bara några decimeter hög. De små rotknölarna ser nästan ut som stenar och ska blötläggas innan du sätter dem i jord. Bukettanemonen kan överleva utomhus i landets sydliga delar, men räknas oftast som en ettåring. Det går fint att gräva upp knölarna och vinterförvar torrt och svalt, även om de är små.

Näckrosdahlian 'Créme de Cassis' är en av få dahlior som lutar åt blått. I övrigt finns de i alla tänkbara färger! Foto: Marianne Johansson

Näckrosdahlian ’Créme de Cassis’ är en av få dahlior som lutar åt blått. I övrigt finns de i alla tänkbara färger! Sorten är lite lägre och blir omkring en halvmeter hög. Foto: Marianne Johansson

Dahlia

En av de mest omtyckta vårlökarna – med all rätt. Dahlian är en sensommarblomma som förgyller trädgård, uteplats och balkong långt in på hösten. Näckrosdahlia, kaktusdahlia, dekorativdahlia, bolldahlia, pompondahlia och halskråsdahlia är bara några av de dahliatyper som finns, vilket syftar på blommornas form. Blommorna finns i många färger och plantornas höjd varierar från några decimeter till ett par meter. Bland det bästa med dahlior är att de blommar ju fler buketter du plockar!

Femöring

Femöringen är en riktig mormorsblomma tillika en lättodlad krukväxt. Den är känslig för kyla och passar bäst att odla i kruka, så att du enkelt kan ta in den på hösten. Jordstammarna ser ut som små kottar. Femöring kallas också achimenes, vilket är dess latinska namn, men är också känd som ugglemor.

Fläckig tofslilja

Som små ananaser på pinne! När tofsliljan har blommat över sitter frökapslarna kvar och du tänker knappt på att den har blommat över – den är fortfarande lika dekorativ. Den fläckiga tofsliljan är trots sitt namn inte släkt med liljorna. Sorten är otroligt tacksam att odla och kräver inte mycket skötsel. Sätt knölarna i kruka, ta in krukan i garaget eller förrådet på vintern, och ställ ut igen till våren. Den fläckiga tofsliljan är lätt att föröka och en kul växt att ge bort.

Freesian doftar ljuvligt och är otroligt elegant.

Freesian doftar ljuvligt och är otroligt elegant.

Freesia

Freesia är släkt med både iris och gladiol. Likt sina släktingar har freesian svärdliknande blad. Blommorna doftar ljuvligt! Blommorna är vända uppåt och passar därför särskilt bra som snittblommor. De är väl värda att ta in i en bukett, även om det tyvärr inte kommer fler blommor samma sommar. Freesia blommar som bäst i full sol!

Gladiolen tar plats, både sett till höjden och sitt utseende. Den finns i många färger, allt från stilrent vitt till starkt rosa. Sorten 'Thalia' är en nyhet för 2019.

Gladiolen tar plats, både sett till höjden och sitt utseende. Den finns i många färger, allt från stilrent vitt till starkt rosa. Sorten ’Thalia’ är en nyhet för 2019.

Gladiol

Med sina svärdlika blad gör gladiolen skäl för sitt svenska namn sabellilja! Storblommiga gladioler är pampiga med långa blomställningar i de flesta färger och former. Fjärilsgladioler har lite mindre, krusiga blommor. Till gladiolerna här också den betydligt mindre iögonfallande doftliljan, som likt namnet antyder har en ljuvlig doft. Gladioler behöver mycket värme och bör stå skyddade från vind. Eftersom de blir ganska höga, kan de dessutom behöva stöttas upp.

Trädgårdsiris (t.v.) är härdig i hela landet, medan den holländska irisen (t.h.) är lite känsligare.

Trädgårdsiris (t.v.) är härdig i hela landet, medan den holländska irisen (t.h.) är lite känsligare.

Iris

Det finns många varianter i släktet iris och en del av dem ska planteras på våren. Trädgårdsiris är en perenn som mår fint i snustorra lägen – varför inte i ett stenparti? De brukar överleva vintern även i landets norra delar, men det är ändå bra att täcka dem med löv som skydd.

Holländsk iris är lite känsligare. För att klara vintern behöver den holländska irisen täckas när det blir kallt och sommaren måste vara varm och torr så löken får en chans att växa till sig.

Kalla

Kallan är lätt att känna igen tack vare de enbladiga, strutformade blommorna. Sorten passar fint både på friland och i kruka. Odlar du i kruka kan du plantera jordstammarna (växtdelen under jord) lite tätare. Kallan är inte vinterhärdig och behöver en ordentlig vintervila för att kunna blomma om. Ta in krukan – eller gräv upp knölen – och förvara svalt, helt utan att vattna, under vintern.

Orientliljan 'Star Gazer' har plattare och mer stjärnlika blommor än de trumpetformade blommorna hos kungsliljan.

Orientliljan ’Star Gazer’ har plattare och mer stjärnlika blommor än de trumpetformade blommorna hos kungsliljan.

Liljor

Liljor omfattar många grupper inom släktet liljor. Asiatlilja och orientlilja blommar med lite plattare, stjärnformade blommor. Orientliljans blommor blir något större och doftar starkt. Kejsarliljan och kungsliljan har stora, trumpetformade blommor med kraftig doft. Alla liljor går att övervintra, men kejsarliljan och kungsliljan är betydligt säkrare kort lite längre upp i landet. Tigerliljan är ännu en sort som blommar med lite mindre blommor. Den är mycket lättodlad och sprider sig gärna om den trivs, varför den passar utmärkt att så glest i gräs eller ängsmark.

Det rosa löjtnadshjärtat växer lite kraftigare än den vita sorten, men båda är lättodlade och mycket vackra.

Det rosa löjtnantshjärtat växer lite kraftigare än den vita sorten, men båda är lättodlade och mycket vackra.

Löjtnantshjärta

Det är i början av sommaren som löjtnantshjärtat blommar med hjärtan på rad, men den är minst lika vacker resten av säsongen med sina matta, eleganta blad. Utmärkt perenn som du gärna kan låta återkomma på flera platser i din trädgård! Rosa eller vit – vilken är din favorit?

Crocosmia/Montbretia

Crocosmia har ett exotiskt utseende med långa, svärdlika blad och små blommor på höga stänglar. Kan överleva vintern i landets södra delar, men längre norrut är det säkrast att ta upp knölen över vintern.

Mörkröd triangeloxalis blommar med små blommor medan den gröna soloxalis har lite större. Varför inte odla båda?

Mörkröd triangeloxalis blommar med små blommor medan grön soloxalis har lite större. Varför inte odla båda?

Oxalis

Rosettoxalis, snöoxalis, soloxalis, triangeloxalis – för att bara nämna några. Gemensamt för dessa är att de är tuvbildande växande som sällan blir högre än ett par decimeter. När de blommar gör de det med små, skira blommor som svävar över det täta bladverket. Bladen är i sig konstverk och finns enfärgade i allt från limegrönt till mörkrött, liksom flerfärgade. Går att odla både inne och ute, i kruka eller rabatt. Även om oxalis inte är särskilt vinterhärdig, frösår den sig lätt och hittar gärna nya platser att växa på i trädgården.

Bukettranunkel är mer härdig än den ser ut och håller länge i snitt.

Bukettranunkel är mer härdig än den ser ut och håller länge i bukett.

Ranunkel

Bukettranunkel ser ut som tätt knutna rosor och den är dessutom tålig mot kyla. Tyvärr inte den allra mest lättodlade blomsterknölen, men väl värd att ge sig på. Blommorna håller sig fina länge. Odlas bäst i kruka och blommorna passar fint i buketter.

Rosenstav

Rosenstav är en fantastisk perenn som fjärilarna älskar! De lila blomsteraxen blommar länge och därefter tar de vackra fröställningarna över. Plantan blir bara kraftigare för varje år och kan dessutom fröså sig. Låt plantan vissna ner på hösten och klipp bort de gamla bladen först på våren. När vårsolen visar sig skjuter nya skott upp och din rosenstavsplanta växer upp på nytt.

Rudbeckia slår ut mot slutet av sommaren och blir mörkar ju mer utslagen den blir.

Sorten ’Magnus’ slår ut mot slutet av sommaren och blir mörkar ju mer utslagen den blir.

Röd solhatt

Röd solhatt och är en välkänd, mycket gammal kulturväxt som bland annat används till förkylningsmediciner. I trädgården är det en fantastisk perenn som är både lättodlad och tålig.

Väpnarlilja

Förutom sitt namn och de små blommornas stjärnlika utseende har väpnarliljan inte mycket att göra med de andra liljorna. Väpnarliljan tillhör ett helt annat släkte, habranthus, och tillhör familjen amaryllisväxter. Sorten passar bäst som krukväxt, även om den gärna kan få bo utomhus under sommaren. Väpnarlilja kallas ibland för regnlilja.