en blogg från Nelson Garden
Blommor
Publicerat: 2016-04-01

Sommarblommor i rabatt och kruka: Röd passion

Längtar du efter starkare uttryck, mer passion och hetta i din trädgård eller på uteplatsen? Botanisera bland sommarblommor i intensivt varma färger som tar för sig!

Lysande gult, eldigt orange, varm terrakotta och rött ger värme, hetta och dramatik till trädgårdens eller uteplatsens alla trista hörn! Som komplement till allt det gröna i trädgården blir kontrastfärgen rött ofta rent magisk i såväl rabatt som kruka! Addera energisk orange och gult och du får en trädgård eller uteplats med häftig glöd! Flera av fröerna är lättodlade och de flesta av blommorna fungerar dessutom utmärkt som snittblomma.

Du behöver inte välja alla sorterna för att skapa en vacker kombination av färger i rabatten eller krukan. Även med två eller tre sorter blir resultatet väldigt fint.

Spanska flaggan

Spanska flaggan

Spanska flaggan är en fascinerande hög blomma och slingerväxt som skiftar i flera spännande färger; slår ut i rött, skiftar över till orange, vidare till gult och slutligen vitt. Med sina färgkombinationer bilden den ihop den gul–orange–röda paletten. Mycket hållbar som snittblomma! Eftersom det är en hög slingerväxt behöver den växa mot en spaljé eller annat stöd. Vill du ha den i kruka så använd gärna en stor kruka med växtstöd som exempelvis en krukspaljé.

Blommar: Juli till början av oktober
Förodlas
Växtläge: Sol
Höjd: 300 cm

Solros

’Red Sun’

Solros

Solrosen för tankarna till Sydfrankrike och impressionistisk glöd! Denna variant med stora, djupt rubinröda blommor tar för sig i rabatten! Förutom de goda fröna kan du även äta knopparna. Koka dem lätt och servera med lite olja eller nötsmör. Fin som snittblomma! Vill du ha solros i kruka är det bättre att välja en lite lägre sort.

Blommar: Juli till början av september
Förodlas
Växtläge: Sol
Höjd: 175 cm

Chokladkrage

Choco Prince

Chokladkrage - en sommarblomma med doft av choklad

Chokladdoftande skönhetenChoco Prince är en nordamerikansk vildblomma som bjuder på lysande gula blommor och stjälkar i en brun nyans. Dessutom doftar den choklad – vad mer kan man önska? Vill du ha den i kruka så kan du samplantera med en sommarblomma som blommor redan första året. Chockladkragen är tvåårig och blommar nämligen oftast först året efter sådd.

Blommar: Året efter sådd, från juli till mitten av oktober
Förodlas
Växtläge: Sol
Höjd: 30 cm
Tvåårig – men blir ofta flerårig eftersom den frösår sig själv.

Kornvallmo

Kornvallmon är en vacker vallmo i intensivt rött

Vallmon är en riktigt förförisk skönhet med uråldriga anor. De gamla grekerna tolkade det som att skörden skulle bli lyckad om det växte just vallmo på ängarna. Denna ekologiska variant har lysande röda kronblad, passar både i rabatt och på sommaräng och frösår sig gärna.

Blommar: Juli till augusti.
Kan direktsås.
Växtläge: Sol
Höjd: 40-50 cm

Slingerkrasse

’Yellow Troika’

Slingerkrassen ’Yellow Troika’ är en slingerkrasse som tar för sig. Blommor i en intensivt gul färg med röda markeringar ut från mitten. Fin att odla i ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckare. Blommorna går att äta och är dekorativa i sallader.

Blommar: Hela sommaren, juni till september
Förodlas eller direktsås
Växtläge: Sol
Höjd: 200 cm

Sommarrudbeckia

Cherry Brandy

Sommarrudbeckia

Sommarrudbeckia ’Cherry Brand’ har en fängslande djup körsbärsröd ton som väver ihop såväl kruka som rabatt med sitt fylliga, förgrenade växtsätt. Trivs bra i en solig rabatt men också i stora krukor på balkong eller altan. Fin i bukett!

Blommar: Hela sommaren, juni till oktober
Förodlas
Växtläge: Sol
Höjd: 50 cm

Sammetstagetes

’Mowgli Orange’

Sammetstagetes är en låg och buskig tagetes i miniutförande, vilket gör den till en perfekt kantväxt i rabatten men är också fin i kruka. Inte nog med att den ger ett vackert djup i din rabatt eller kruka med sina orange och rostbruna toner, den fungerar även som en fångstväxt för sniglar – tagetes är nämligen en delikatess för dem. Blommar rikligt hela sommaren!

Blommar: Hela sommaren, juni till oktober
Förodlas.
Växtläge: Sol till halvskugga
Höjd: 15 cm

Zinnia

’Pop Art Gold & Red’

Zinnia är en tuff dahliablommande zinnia i gult med röda strimmor. Ett snyggt inslag i rabatten och läcker i samplantering.

Blommar: Juli till mitten av oktober
Förodla eller direktsås
Växtläge: Sol
Höjd: 60 cm

Buskkrasse

’Black Velvet

’Black Velvet’ Denna sort har dramatisk mörkt sammetsröda blommor med gyllene mitt och ett fint kompakt växtsätt. Fin att odla i kruka, balkonglåda och som kantväxt i rabatten. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader.

Blommar: Juni till slutet av september
Förodla eller direktsås
Växtläge: Sol
Höjd: 30 cm

Du kanske även är intresserad av:

Sommarblommor i rabatt och kruka – Nordisk harmoni.

Annika Christensen: Förodla sommarblommor för ett lyckat resultat.

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.