en blogg från Nelson Garden
Färg
Monty Don på Sofiero
Publicerat: 2017-09-06

Monty Don – det viktigaste i odlingen är jorden

Han är en av världens mest kända trädgårdspersonligheter. Redan vid 17 års ålder visste han att han behövde känna jord mellan sina fingrar för att må bra. Den brittiska hortonomen Monty Don delar med sig av sina bästa trädgårdstips!

Under Den stora Trädgårdsfesten på Sofiero utanför Helsingborg delade den engelska trädgårdslegenden Monty Don med sig av sina bästa tips för att du ska lyckas med din trädgårdsodling. Den största lärdomen är att utgå från dig själv.

– Leta upp trädgårdar, ta reda på vad du gillar och varför du gör det. …eller varför du inte gör det. Fundera över varför plantorna ser bättre ut tillsammans eller inte. På så sätt kommer du fram till hur du vill ha just din egna trädgård, säger Monty Don.

Vackra kombinationer gör en vacker trädgård

Att kombinera färger kan vara ett sätt att hitta rätt känsla i trädgården.

Hitta din egen känsla, din egen stil

Att kopiera en trädgård från ett magasin eller en vän blir sällan bra. Det är så många faktorer som spelar in, menar Monty Don när han ivrigt berättar om hur han tänker kring odling och skapande.

– Glöm alla regler, hur du gör det är inte det viktiga. När det handlar om odling finns det alltid många vägar att gå för att lyckas.

Monty Don från SofieroEn viktig del att ta med sig i sitt trädgårdsskapande är dock att planera in en liten del av trädgården där ingen kan se dig, där du kan sitta och känna dig helt privat.

– Vi behöver det, vi ska kunna njuta i våra trädgårdar, hur liten trädgården än är. Känslan av att ha din egen plats är viktigare än att faktiskt ha det på papper.

Oavsett om du har en liten eller stor trädgård är gångar och yviga rabatter något som ger känslan av lyx. Du får också en känsla av att trädgården är större än vad den faktiskt är.

– Ta reda på vad det är du älskar att odla, bry dig inte om vad andra tycker. Att odla och skapa sin trädgård är högst personligt. Naturen behöver inte dig för att växa, men din trädgård behöver dig. Husen på gatan kan se likadana ut allihop, men trädgården ska vara personlig. Så ge den en egen personlighet – en egen identitet.

Trädgården är i ständig förändring

Ett annat råd han delar med sig av är att titta på trädgården varje dag. Den är som en flod som rör sig och ändras hela tiden. Titta var solen går upp och ner över året, ta reda på var skuggan faller under sommaren, var det är lite svalare. På det sättet identifierar du din trädgård, vet hur säsongen fungerar och du kommer jobba med den – inte kämpa mot den.

– Det är också viktigt att komma ihåg att de flesta problem löser sig själva. Det är precis som med dig själv, du äter bra, tränar och håller dig i form. Men du blir förkyld då och då. Men du läker och blir frisk.

Men viktigast av allt i odlingen och skapandet är jorden.

– Vi vet nästan inget om vår jord trots att den är viktigast av allt när det kommer till odling. Ta reda på om du har bra jord. Doftar den gott, är den varm – håll i den! Odla det som vill vara i jorden, alla vill inte ha samma jord. Att veta hur säsongerna ser ut i din trädgård och vilken jordtyp den har handlar om fingertoppskänsla. Plantorna vet hur de ska växa, du ska bara hjälpa dem, säger Monty Don och delar med sig av sitt sista tips:

– Att misslyckas är det viktigaste i trädgården. Genom att misslyckas lär du dig och blir en bra trädgårdsmästare!

Monty Dons samlade tips:

1. Ta reda på vad du gillar och varför du gör det.

2. Glöm alla regler. I odling finns det alltid många vägar att gå för att lyckas.

3. Planera in en liten del av trädgården där ingen kan se dig.

4. Gångar och yviga rabatter ger känslan av lyx och att trädgården är större än vad den är.

5. Bry dig inte om vad andra tycker och våga misslyckas.

6. Ta reda på vilken jord du har. Plantorna vet hur de ska växa, du ska bara hjälpa dem på traven.

Mer om hur du kan planera din trädgård:

Planera din trädgård och förverkliga dina drömmar

Att göra i hem och trädgård i september

Årets trädgård 2017

Så får du en miljövänlig trädgård

Välj blommor som fjärilarna älskar

Text och Foto: Sandra Troedson

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.