en blogg från Nelson Garden
Recept
Pesto med basilika och soltorkade tomater
Publicerat: 2017-08-10

Pesto på två sätt med basilika och tomat

Basilika är en av våra mest älskade kryddväxter och vi ser den i vart och varannat köksfönster. En basilikaklassiker är peston. Här delar odlingsentusiasten Annika Christensen med sig av två smakrika recept på pesto med just basilika. Den ena varianten passar bra nu när de solmogna tomaterna smakar som bäst. Receptet med de torkade tomaterna är perfekt att ta till i vinter när du vill återuppleva sommarens skörd.

Småbladig basilika Balkon Star

Den småbladiga basilikan Balkon Star har ett fint, klotformat växtsätt och smakar dessutom bra i pesto. Foto: Markus Danielsson

Basilikapesto på färska tomater

Ingredienser: 
5 stora tomater
1½ dl basilikablad
½ dl rostade solrosfrö
2 vitlöksklyftor
½ dl riven parmesanost eller västerbottenost
0,5–1 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Så gör du: 
Doppa tomaterna i kokande vatten (skålla dem) och dra av skalet. Ta ur kärnorna och hacka tomatköttet. Låt de hackade tomaterna ligga i ett durkslag och rinna av. Detta är extra viktigt då den annars blir för vattnig.

Rosta solroskärnorna i en stekpanna utan fett. Mixa tomater, solroskärnorna och basilikan. Tillsätt lite olja i taget och rör ner osten. Pressa vitlöken och rör ner den tillsammans med kryddorna. Skifta gärna färgen på tomaterna så får du variation på din sommarpesto. Det här receptet går minst lika bra om du har gröna tomater i växthuset.

Basilikapesto på torkade tomater

Ingredienser: 
50 g torkade tomater (det blir bäst om tomaterna har legat i olja.)
2 dl basilika (välj röd, grön eller varför inte en blandning av båda!)
½ dl solrosfrön
1/2–1 dl olivolja (börja med en 1/2 dl olja så konsistensen kan regleras i slutet. Du vill inte ha den rinnig när du skall ha den på bröd och kex.)
2 vitlöksklyftor
100 g riven parmesan eller annan ost
Salt och svartpeppar

Så gör du:
Kör alla ingredienserna till tomatpeston i en mixer. Börja med en ½ dl olja och rör i mer om det du vill ha en lite finnigare konsistensen. Tillsätt sedan salt och peppar efter egen smak.

Den här peston är magiskt god till surdegsbröd eller till bruchettan. Receptet passar lika bra till pasta en ljummen sommarkväll som på hösten och vintern.

Allergier och kostpreferenser: Osten kan du utesluta eller ersätt med Bjäst för en mjölkfri variant.

Tips på hur du tar hand om din basilika

Odla egen basilika i kruka

Så trivs din basilika utomhus

Så skördar du din basilika

Vill ha fler somriga recept?

Somriga recept med rabarber och rostad potatis

Härlig wrap med egenodlade grönsaker

Sommarrecept från Farbror Grön

Sommarsallader för alla tillfällen