Recept: Bönor med brynt salviasmör och hackade mandlar
Bönor växer snabbt och ger riklig skörd i flera omgångar. De är goda i all sin enkelhet, med en krydda som smakkompis och crunchiga nötter. Matkreatören Lisa Lemke parar gärna ihop bönor med salvia.
Ibland är det dumt att krångla till det. Bönor, salvia och mandel är en utmärkt smaktrio som klarar sig på egen hand.
Du behöver:
300 g bönor, t.ex. vaxbönor
100 g smör eller motsvarande mjölkfritt alternativ
ca 10 salviablad
1 dl rostade, hackade mandlar
salt
Gör så här:
Ansa bönorna och koka dem i saltat vatten. Smält smöret och låt det bryna under omrörning tills det är gyllenbrunt och doftar lite karamelligt. Lägg ner strimlad salvia och rör om tills det slutar bubbla. Lägg bönorna på ett fat, ringla över brynt smör och krydda med lite salt. Toppa med hackade mandlar.
Recept: Lisa Lemke Foto: Emelie Otterbeck

Vaxbönor är lättodlade och goda. Välj en lågväxande sort som ’Maxidor’ eller en högväxande som ’Neckargold’. Foto: Lovisa Back
Läs också:
Tips: 5 sorters bönor att odla i år