en blogg från Nelson Garden
Recept
En riktigt god asiatisk gryta med pakchoi och mikroblad
Publicerat: 2017-02-21

Recept: Asiatisk gryta med pak choi och mikroblad

Att använda groddar eller mikroblad som topping på en soppa eller en gryta är både gott och nyttigt. Tom kha goong är en asiatisk gryta med spännande smaker. Prova att toppa den med mikroblad av pak choi och koriander.

Asiatisk gryta – Tom kha goong

Du behöver:

För 4 personer
2 burkar kokosmjölk, à 400 ml
8 dl kycklingbuljong
1–2 stjälkar citrongräs
1 tsk grön currypasta
1–2 msk fisksås
1 msk ingefära
250 g skogschampinjoner
2 st fullvuxna pak choi, ca 250 g
400 g vannameiräkor eller kungsräkor
1/2–1 lime, saft och klyftor till servering
250 g udonnudlar
salt

Topping: Chiliflakes, limeklyfta och gärna egenodlade mikroblad av koriander och pak choi eller andra valfria mikroblad eller groddar.

Gör så här:

Häll ner kokosmjölken och kycklingbuljongen i en rymlig gryta. Banka citrongräset med baksidan av en kniv och lägg ner det helt i grytan. Tillsätt currypasta, fisksås och ingefära och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda. Dela champinjonerna i mindre bitar.

Dela pak choien på mitten och klyv sedan varje halva i fyra delar. Använd med fördel egenodlad, fullvuxen pak choi om du har, annars går det utmärkt att köpa i butik. Lägg ner pak choien tillsammans
med svampen i buljongen och låt sjuda i 5 minuter.

Tillsätt räkorna och fortsätt att sjuda i 3–4 minuter eller tills räkorna är klara. Är de frysta behöver de sjuda ett par minuter längre. Tillsätt limen och smaka av med mer fisksås eller salt om det behövs. Koka nudlarna och servera dem tillsammans med resten av grytan i djupa tallrikar. Toppa med mikroblad av koriander,  mikroblad av pak choi, några chiliflakes och en limeklyfta.

Testa olika mikroblad

Du kan även toppa den härliga grytan med andra typer av mikroblad. Utöver pak choi och koriander finns bland annat bondböna, grönkål, bladrädisa och salladskrasse. De är mycket enkla att odla hemma i köket och på mindre än två veckor är de skördeklara. Vill du testa? Här hjälper vi dig steg för steg!

Foto: Emelie Otterbeck, Styling: Anna Wendt

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.