en blogg från Nelson Garden
Odla inomhus
5 fördelar att odla mikroblad
Publicerat: 2017-01-24

Odla mikroblad – steg för steg

Att odla mikroblad är nog det enklaste och snabbaste sättet att få fräscha egenodlade bladgrönsaker på matbordet under vinterhalvåret. Så här kommer du igång.

Micro Leaf – som alltså även kallas för mikroblad eller microgreens – är krispiga grönsaksskott och små blad som du kan odla hemma i köksfönstret året om. Skotten som är lättodlade blir klara att skörda på bara ett par veckor. De är dessutom väldigt rika på vitaminer. I bilderna ovan ser du härliga skott av Pak Choi ’Red Wizard’ (till vänster) och bladrädisa ’Sangria’ (till höger).

Att odla mikroblad – så här gör du:

Odla mikroblad

1. Börja med att fylla ett bottentråg (den gråa delen av tråget) med blomjord upp till 1 cm från kanten.

Odla mikroblad i tråg
2. Vattna igenom jorden och fördela sedan fröerna jämnt över ytan.

Odla mikroblad. Här är det ärtskott som börjat gro.

3. Täck fröna med ett tunt lager jord och sätt på locket.  Då fungerar tråget som ett minidrivhus som hjälper fröna att gro. Lämna gärna de små lufthålen öppna i lockets övre del. Placera tråget ljust, gärna i ett fönster och i rumstemperatur. Vissa frön, som exempelvis bondbönan, vill ha en svalare start för att börja gro. Läs vad det står på påsen.

Odla mikroblad. Här färdiga skott av ärta.

5. Duscha sedan sådden varje dag fram till skörd med en sprayflaska. När fröna grott och bladen vuxit sig så stora att de inte längre får plats under trågets lock kan du ta av det. Det tar cirka 8–18 dagar från sådd till färdiga salladsskott beroende på vilken Micro Leaf-sort du odlar.

Skörda snabbväxande mikroblad direkt på fönsterbrädan.

Skördade mikroblad av ärta. Goda i en sallad eller som topping på en soppa eller en smörgås.

6. Bladen skördas generellt när de är ca 5–10 cm stora. Flera av sorterna är så kallade ”cut-and-come-again” (det står på fröpåsen). Det betyder att du kan skörda dina skott och blad minst två gånger genom att klippa skotten precis ovanför det första bladparet.

Odla Micro Leaf

Att odla mikroblad är nog det enklaste och snabbaste sättet att få fräscha egenodlade bladgrönsaker på matbordet under vinterhalvåret. Dessutom finns det många olika sorter att välja mellan – från ärta (som i bildserien ovan) och solros till bladrädisapak choi, grönkål, gurkört, salladskrasse och bondböna. Fröerna och trågen hittar du i flera trädgårdsbutiker men också i e-butiker.

Foto: Annika Christensen för Nelson Garden.