en blogg från Nelson Garden
Recept
Asiatiska recept med tatsoi
Publicerat: 2017-07-04

Asiatiska recept från din egen odling

Asiatiska bladgrönsaker är enkla att odla och tillför spännande smaker i matlagningen. Har du pak choi, tatsoi, mizuna-kål eller någon annan krispig bladgrönsak i din odling? Låt dig inspireras av hur du kan tillaga skörden!

Asiatiska bladgrönsaker har fått sig ett ordentligt uppsving de senaste åren, både i matlagningen och i våra pallkragar och trädgårdsland. Vi odlar allt fler kryddväxter och bladgrönsaker med asiatisk inspiration – inte så konstigt med tanke på hur gott det blir i maten. Asiatiska bladväxter är dessutom mycket lätta att lyckas med och de kan sås i omgångar hela sommaren. De växer snabbt och tål en del frost, så ännu har du gott om tid på dig att odla ditt eget asiatiska kök.

Pak choi är liksom sina asiatiska vänner god att äta som den är, i all sin enkelhet. Du kan skördar bladen tidigt och använda direkt i salladen. Du kan också låta bladen växa till sig och steka dem med nyskördad lök i stekpannan.

Vill du lägga lite mer tid på matlagningen kan du använda pak choi eller mikroblad av pak choi i en asiatisk soppa, som Tom kha goong. Genom att låta de nyskördade pak choi-bladen sjuda i buljong med resten av ingredienserna får de extra smak och tillför krispigt tuggmotstånd i soppan. Läs hela receptet på den goda asiatiska soppan här.

Sutip Austad plockar grönsaker

Sutip Austad odlar många sorters asiatiska bladgrönsaker tillsammans med mycket annat i sina växthus i Stenungsund.
Foto: Nicke Johansson för boken ”Den asiatiska köksträdgården”.

Odlingsexperten Sutip Austad tipsar

Odlingsprofilen Sutip Austad odlar massor av asiatiska bladgrönsaker i sina odlingar utanför Stenungsund. Hon föredrar att låta råvarorna tala för sig själva och undviker att krydda för mycket.

– Jag brukar skörda tatsoi, den asiatiska kålen mizuna, spenat eller egentligen vilka bladgrönsaker som helst och steka det tillsammans med lite salt och soja. Du behöver inte ens ha peppar i maten, det blir supergott ändå, säger hon.

Läs gärna hela intervjun med Sutip Austad som ger både odlings- och tillagningstips.

Aptitretare med groddar

Mungböngroddar och kräftstjärtar är en god kombination och passar bra som aptitretare till middagsbjudningen.
Foto: Annika Christensen

Böngroddar med asiatisk touch

Ytterligare ett somrigt tips på hur du kan laga asiatiskt med egenodlat i sommar är en smakrik kräftcocktail med groddar från mungbönor. Den passar perfekt om du bjuder hem dina vänner på middag i sommar eftersom den går bra att förbereda innan gästerna kommer. Smaken blir till och med ännu bättre om blandningen får stå till sig lite. Hela receptet hittar du här!

goda-vårrullar

Fyll rispapper med groddar och asiatiska smaker.
Foto: Lennart Weibull

Färska och färgstarka vårrullar

Lina Wallentinson tipsar i sin bok ”Groddar, skott och mikrogrönt” om färgglada och goda vårrullar. Hon använder egenskördade ärtskott eller rädisskott och blandar dem med rödkål, mango och klassiska asiatiska ingredienser som sesam, soja, jordnötter och salladslök. Supergott – prova själv!

Asiatiska recept att njuta av i sommar:

Odla asiatiskt med Sutip Austad

Asiatisk gryta med pak choi

Groddar med asiatisk touch

 

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.