Odla persilja på tre sätt
Persilja är en krydda som är lätt att tycka om! Med sin fräscha smak och gröna färg piggar den upp de flesta maträtter. Fröerna kan vara lite sega i starten, men därefter är persiljan oerhört lättodlad.
Så persilja
Fröerna gror långsamt. Riktigt långsamt! Upp till en månad är inte ovanligt även i uppvärmd jord, så det gäller att ha tålamod. Se till att sådden hålls fuktig så ska du se att det så småningom tittar upp någonting grönt.
Tre sätt att odla persilja

Det vanligaste sättet att odla persilja är inte i trädgårdslandet eller pallkragen tillsammans med andra grönsaker eller blommor.
Foto: Anna Lindeqvist
Odla persilja utomhus
Persilja går fint att så direkt på växtplatsen under hela året, men den går också att så inomhus i små krukor i början av våren. Fröerna går utmärkt att så sent på hösten eller vintern, då gror de på våren.
När du väl har en rugge persilja i din trädgård har du den sannolikt för lång tid framöver. Även om persiljan är tvåårig frösår den sig lätt om den trivs. Låt den gärna blomma, åtminstone till slutet av sommaren, så går den i frö och lever vidare.
Persilja behöver inte särskilt mycket skötsel ute i rabatten eller pallkragen, men det är bra att vattna om det är alltför torrt. I kruka behöver du vattna oftare, eftersom den torkar ut snabbare.
Bästa läget för persilja är i solen eller i lätt skugga, växande i en näringsrik jord.

Persilja går bra att odla inomhus året runt, så länge som den får tillräckligt med ljus. Foto: Annika Christensen
Odla persilja inomhus
Persilja går utmärkt att odla inomhus i små krukor eller tråg. På så vis kan du odla din egen kryddträdgård i köket! Återigen krävs det lite tålamod innan plantan har vuxit upp och kan skördas.
Inomhus blir persiljan sällan lika stor och frodig som utomhus. 2–3 skördar kan du säkert få till innan plantan inte orkar växa vidare. Tillräckligt mycket jord – gärna 10 cm djup eller mer – ljus och näring skapar förutsättningarna för en frisk planta. Gärna växtbelysning, särskilt under vinterhalvåret. Här kan du läsa mer om att odla kryddor inomhus.
Odla persilja i vatten
Vill du odla inomhus utan att dra fram en säck med jord kan du prova hydroponisk odling, det vill säga odling i vatten. När du låter din persilja växa i vatten kan den vara lite snabbare i starten än om du odlade utomhus i rabatten, men det tar ändå upp emot 6–7 veckor innan du kan börja skörda. Här kan du läsa mer om hydroponisk odling.
Välja persilja
Persilja delas in i två grupper: krusbladig och slätbladig. Utöver denna tudelning finns det ett antal namnsorter. De slätbladiga brukar upplevas som lite starkare i smaken, men faktorer som sol, vattentillgång och näring spelar också roll för smaken.
Skörda, äta och förvara persilja
Persilja har en frisk smak. Jämfört med många andra kryddor som lätt delar upp middagsgästerna i två läger har persiljan en smak som är lätt att tycka om.
Skörda persiljan stjälk för stjälk – lite som om du plockar blommor. På så vis får din persilja lättare att växa upp på nytt.
Persilja går att torka men tappar ganska mycket smak. Frys hellre in och ta fram för att använda i matlagningen under vintern.
Persilja går att använda i både varma och kalla rätter. Prova exempelvis att göra en tabbouleh, receptet hittar du här.
Mer om att odla kryddor: