en blogg från Nelson Garden
Tips från odlarvänner
Publicerat: 2019-02-28

Odla i matsvinn

Som en racer-bokashi. Ungefär så skulle man kunna beskriva den komposteringsmetod som Rescued använder för att förvandla sina räddade frukter till näringsrik kompost!

Vid årsskiftet 2014/15 tappades 40 000 flaskor upp för hand i Helsingborg. Att fylla flaskorna var inget problem, inte heller att få någon att vilja dricka den läskande fruktjuicen från Rescued Fruits.

Sedan starten har frukträddarna valde att droppat det sista ordet i namnet och kallar sig numera för Rescued. Visionen var och är fortfarande att ta hand om svinnet, någonting som inte nödvändigtvis behöver vara begränsat till fruktjuice. De har exempelvis haft ett samarbete med en småländsk glasblåsare som tillverkar dricksglas av gamla vinflaskor.

Frukräddarna på Rescued åker runt och hämtar upp frukt som inte längre går att sälja.

Frukräddarna på Rescued åker runt och hämtar upp frukt som inte längre går att sälja. Foto: Rescued

Tar hand om matsvinn

Tillsammans hämtar teamet upp trött och kantstött frukt från några av de största livsmedelsaktörerna i branschen, men också från butiker och direkt hos odlare. Frukten rengörs, rensas och pressas till god juice som tappas upp i glasflaskor och serveras på caféer och butiker i hela Sverige. När juicen har pressats återstår fruktfibrerna – någonting som de kallar ”skröfs”.

Av de 168 ton frukt som räddades under 2018 blir det en betydande del rester. Tidigare har alla fruktrester gått till biogas. Viljan att ta tillvara på näringen och inte bara energin, ledde till att de sneglade på nya lösningar. Varför inte göra räddad jord?

När juicen har pressats återstår fruktrester som komposteras och kan användas för att spetsa till blomjorden. En säck med 8 l Räddad jord kostar 79 kr och passar dig som vill skämma bort några av dina plantor lite extra. Foto tv: Rescued

När juicen har pressats återstår fruktrester som komposteras och kan användas till räddad jord. En säck med 8 l Räddad jord kostar 79 kr och passar dig som vill skämma bort några av dina plantor lite extra. Foto tv: Rescued

Hjälpsamma mikroorganismer

Kompostfabriken på Rescued liknar den Bokashikompost som många odlarvänner redan använder hemma i sitt eget kök men som tack vare extra värme går betydligt snabbare. Det är en kinesisk konstruktion där fruktrester blandas med mikroorganismer som efter 24 – 72 timmar i värme har bearbetat fruktresterna till näringsrik kompost. Komposten torkas och blir därmed en fiberprodukt fullproppad med näring.

Den komposterade fruktmassan saknar några viktiga beståndsdelar, men tillsammans med ytterligare vegetabiliska, organiska kompostämnen skapas en näringsrik blomsterjord som passar utmärkt för hemmaodlaren. Den färdiga blomjorden innehåller alltså endast ämnen som är utvunna ur vegetabiliska produkter, någonting som inte är helt vanligt bland blomjord.

– Vi hade kontakt med ordförande för Veganförbundet i Stockholm som berättade hur svårt det var att få tag på jord utan animaliska beståndsdelar som blod- eller benmjöl, berättar Truls, en av frukträddarna på Rescued.

Ännu har Rescued inte kapacitet att kompostera allt skröfs utan en del går fortfarande till biogasanläggningen i Skåne. De ser dock stor potential i sin räddade jord som är fullproppad med näring från handplockad frukt – eller en påse skånsk jord spetsad med supernäring från räddade frukter och grönsaker.

Läs också:

Ljusgroende fröer

Odla pelargoner

Krukväxtnäring på vintern

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.