en blogg från Nelson Garden
Höstlök
Tidig snödroppe. Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2021-08-31

Smålökar för insekter – tidiga blommor för nyvakna pollinerare

Tidigt på våren kan det vara svårt för morgonpigga pollinatörer att hitta mat. De behöver dessutom mycket energi efter sin långa vintervila. Sätt tidigblommande höstlök och gör dig vän med dina trädgårdsmedhjälpare från start!

En hungrig – och kanske nyvaken – humla har parkerat mitt i en klargul krokus. Foto: Annika Christensen

En hungrig – och kanske nyvaken – humla har parkerat mitt i en klargul krokus. Foto: Annika Christensen

Bin, humlor och andra nyttodjur vaknar tidigt på våren. Efter en lång vinter är de utsvultna och behöver snabbt hitta mat. Blommornas energirika nektar och proteinrika pollen är precis vad de behöver, men tidigt på året är det svårt att hitta dessa energirika depåer. Genom att odla växter som blommar tidigt hjälper du till att förse de nyvakna nyttodjuren med energi för att överleva.

Varför nyttodjur?

Insekter är viktiga i din odling eftersom de sköter pollineringen som krävs för att många av våra grönsaker ska ge frukt. De är också viktiga för den biologiska mångfalden i stort. Insekter har en viktig roll för såväl vild växtlighet som för vår livsmedelsproduktion. Här kan du läsa mer om nyttodjur.

Höstlök som blommar tidigt

För att hjälpa nyttodjuren på våren – och för att få dem att trivas i just din trädgård – är det en god idé att sätta blomsterlök på hösten. Välj gärna sorter som blommar tidigt, exempelvis krokus, våriris och vårstjärna. Förutom att förse insekter med mat är det fantastiskt att ha någonting som blommar riktigt tidigt på våren.

Plantera gärna din höstlök på ett vindstilla ställe där vårsolen ligger på. Då skapar du en så gynnsam miljö som möjligt för insekterna. Kanske är det också en plats där det passar att ta vårens första utekaffe? Att studera pollenstinna bin är en härlig våraktivitet!

5 tidiga sorter som återkommer

Det är framförallt olika sorters krokus som blommar tidigt på året. Varken krokus eller andra tidiga lökar är sällan särskilt kräsna utan blommar troget år efter år. Odla dem gärna i kruka första säsongen och plantera därefter ut lökarna i trädgården.

Trädgårdsiris 'Katherine Hodkin' blommar fint både i kruka och i marken. Foto: Annika Chistensen

Trädgårdsiris ’Katherine Hodkin’ blommar fint både i kruka och i marken. Foto: Annika Chistensen

’Katharine Hodgkin’ är en av vårens tidigaste irisar. Sorten kallas också turkos snöiris eller regnbågsiris. Irisen och lättodlad och passar fint i ett torrt och varmt stenparti.

Fascineras av krokus 'Spring Beauty' genom att gå riktigt nära. Foto: Annika Christensen

Fascineras av krokus ’Spring Beauty’ genom att gå riktigt nära. Foto: Annika Christensen

’Spring Beauty’ är en liten, mycket tidig krokus som passar utmärkt i rabattkanten. Också fin att plantera i oregelbundna grupper i gräsmattan.

'Blue Pearl' är liten och nämen och visar sin gula mitt när den öppnar upp sig mot vårsolen. Foto: Annika Christensen

’Blue Pearl’ är liten och näpen och visar sin gula mitt när den öppnar upp sig mot vårsolen. Foto: Annika Christensen

’Blue Pearl’ är en tidig liten vårblomma med ljust blåvioletta blommor där insidan är vit. Passar fint där vårsolen lyser, i rabatt, vid buskar och häckar och framför träd.

Den snövita krokusen 'Ard Schenk' är mums för hungriga pollinerare. Dvärghyacinten lockar också till sig insekter och är med sin doft en njutning för en odlarvän. Foto: Annika Christensen

Den snövita krokusen ’Ard Schenk’ är mums för hungriga pollinerare. Dvärghyacinten lockar också till sig insekter och är med sin doft en njutning för en odlarvän. Foto: Annika Christensen

’Ard Schenk’ är en bägarkrokus där varje lök får flera blommor. Odla den ensam eller tillsammans med andra sorters krokus i din trädgård.

Dvärghyacint är lättodlad men fortfarande ganska okänd – det vill vi ändra på. Det är en fantastisk liten växt! De ljusblå blommorna doftar och sorten är därför särskilt trevlig att odla i kruka.

Läs också:

Den mångsidiga och tacksamma pärlhyacinten

Kombinera perenner och höstlök

Låt nyttodjuren övervintra i din trädgård

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.