en blogg från Nelson Garden
Så-a-long, odla tillsammans med oss!
Publicerat: 2021-04-20

Årets Så-a-long

Så-a-long är en aktivitet som vi gör på Instagram, där vi – du, jag och våra Så-a-long ambassadörer – odlar två utvalda fröer tillsammans! Alla som är med taggar sina inlägg med hashtagen #såalong, vilket gör att vi kan följa varandras odlingar på ett enkelt och roligt sätt. Nybörjare eller proffs, balkongodlare eller frilandsodlare, alla är välkomna.

Så-a-long gör vi tillsammans med odlarvänner som älskar att odla och inspirera med sitt odlingsintresse. Hela odlingsprocessen från frö till skörd kan du följa på Instagram under hashtagen #såalong och hos våra ambassadörer. Under hashtagen #såalong kan vi följa varandras odlingar, ge tips och hjälpa varandra att lyckas. I år odlar vi två stycken av årets frönyheter, solrosen ’Velvet Queen’ och sallaten ’Skilton’

Årets Så-a-long fröer

Frönyheten 'Skilton' en av sorterna i årets Så-a-long.

’Skilton’ är en riktigt krispig och frodig plocksallat med lätt flikade blad. Sallat är lättast att odla på våren eller sensommaren eftersom den inte trivs lika bra under den varma sommaren. Sallaten kan odlas i pallkragar, köksträdgårdar, krukor eller hydroponiskt. Sallat kan sås flera gånger under hela säsongen så att det alltid finns färska blad att tillgå. 

Frönyheten 'Velvet Queen' är en av frösorterna i årets Så-a-long.

’Velvet Queen’ är en hög och lättodlad solros med röda blommor. Sorten ger höga palmliknande plantor med massor av blommor. Solrosor trivs på en solig plats och behöver ha god tillgång till vatten och näring under hela säsongen. Det är viktigt att stötta upp plantorna så att stjälkarna inte går av. Blommorna är fantastiska i bukett och om du låter dem stå kvar i trädgårdslandet kommer fåglarna njuta av solrosfröna!

Våra ambassadörer

Våra Så-a-long ambassadörer finns i hela Norden. I Sverige kommer vi att få följa 4 stycken odlar från norr till söder. 

Isak @isaksodling

Isak @isaksodling

Isaks odlingsintresse började med en tomatplanta som han fick av sin mormor när han var 13–14 år. Förtjusningen av att något så litet som en tomatplanta kan ge något så härligt som saftiga tomater som fick honom på fall. Sedan dess har odlingen blivit större och större och gurka och tomat är några favoriter som Isak gärna odlar i växthuset som han fick av sin morfar för några år sedan. 

Emelie @odlargladje_

Emelie @odlargladje_

Emelie kärlek till plantor och odling började i hennes allra första lägenhet. En etta utan balkong där hela köket var belamrat med små plantor. Idag odlar hon på betydligt större ytor i sin trädgård i Norrköping samt vid sin kolonistuga. En grönsak som hon har odlat sedan tiden i den lilla lägenheten är gurka och det är fortfarande hennes favorit, speciellt gurkan  ’Passandra’.

Patricia @fru_tradgårdsodling

Patricia @fru_tradgårdsodling

Under uppväxten följde Patricia ofta med sina morföräldrar till deras lantställe i Portugal. Där fick hon lära sig att kupa potatis och sprita ärtor. Morfars tomater var det bästa hon visste och där och då föddes hennes intresse för odling. När hon senare fick barn ville hon att de skulle få uppleva samma grönsakslycka som hon fått uppleva i sin barndom. Patricia älskar utmaningar och odlar därför gärna kål och allra helst savoykål.

Simone @vagenmotsjalvforsorjning

Simone @vagenmotsjalvforsorjning

Simone är uppvuxen i en familj där det alltid fanns egenplockade bär och svamp i frysen och hemgjord sylt i kylen. Det var där tanken på att vara självförsörjning föddes, en tanke som växte i takt med att hon såg flera tv-program inom ämnet. Idag bor hon med man och barn i en villa i Sundsvall där trädgården har förvandlats till en underbar grönsaksoas. Simones absoluta favorit att odla är tomat. 

Så-a-long är en rolig aktivitet som förenar odlare i hela Norden på Instagram genom hashtagen #såalong. På vår hemsida kan du läsa mer om våra ambassadörerna i Norge och Danmark. 

Läs också:

Favoriter ur årets frönyheter

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.