en blogg från Nelson Garden
Tips från odlarvänner
Publicerat: 2021-01-08

Favoriter ur årets frönyheter

Planeringen inför årets odling är igång för många. Kanske även för dig? Ska du prova på att odla något nytt i år? Vi har låtit tre odlarvänner som arbetar på Nelson Garden svara på några frågor om årets frönyheter. Låt dig inspireras och få tips inför årets odling, kanske hittar du några egna favoriter ur årets frönyheter.

Nu lyser flitens lampa i vintermörkret. Odlingsplanerna är hos vissa mer avancerade med ett tydligt schema om vad, hur och när fröerna ska sås. Andra går mer på känsla och tar lite när det hinns med. Hur du än gör så är det alltid roligt att få in lite nyheter i din odling. Här bjuder Veronika, Anna och Lovisa på sina favoriter ur årets frönyheter.

Frågorna vi ställde.

 1. Hur har du odlat frönyheterna? 
 2. Vilken frönyhet överraskade? 
 3. Vilken frönyhet kommer du att odla igen?

Vi börjar i Norge där Veronika Steinsholt har odlat frönyheterna i sin köksträdgård. 

 1. Jag förodlade quinoa, aster, squash, pumpa och kinesisk förgätmigej. Resten av årets nyheter sådde jag direkt på friland under andra halvan av maj. Jag odlar i pallkragar vilket jag tycker är enkelt och smidigt.

 2. Två sorter överraskade mig lite mer än de andra. En var den vackra kineiska förgätmigej ’Mystery Rose’. Den hade otrolig växtkraft, var älskad av bin och hade vackra blommor som var perfekta för buketter. Den andra överraskningen var quinoa ’Vikinga’. Den gjorde inte mycket väsen av sig under första delen av sommaren utan det var först när sensommaren kom som den verkligen imponerade med stora kluster av quinoa och färgglada lövverk. Jag var ute i min köksträdgård varje dag bara för att få se på plantorna. Min plan var att skörda fröna och använda dem i matlagning men det visade sig att fåglarna också gillade dessa frön och hann före.

 3. Av frönyheterna ser jag redan fram emot att odla dessa sorterna igen. Först den fantastiska solrosen ’Velvet Queen’ men även sockerärt ’Delikata’, sallat ’Skilton, squash ’Ola Escaladora’, kål ’Beatrix’, och den vackra ringblomman ’Cantaloupe’.
Till vänster syns quinoa ’Vikinga’ som imponerade på Veronika. Till höger syns delar av den frodiga köksträdgården där Veronika provodlade alla frönyheter. Foto: Veronika Steinsholt.

Nästa odlarvän som vi ställt frågorna till är vår inköpare för frö Anna Lindeqvist som både provodlar hemma i trädgården och i ett stort växthus.

 1. Jag odlade de flesta frönyheterna på friland förutom tomaterna som jag odlade i min växttunnel. Den svenskodlade timjan ’German Winter’ odlade jag både i kruka och på friland. Lins, edamameböna, sockerärt, spenat, rödbeta och bondböna sådde jag även direkt på friland. Jag borde sått någon vända till med vaxböna för de tog slut lite för snabbt. Jag gillar förodling, då vet jag vart jag har plantorna sen. Eftersom jag provodlar mycket i vårt växthus för provodling så har jag plats för många plantor. Hade jag odlat bara för hemmaodling med de möjligheter jag har hemma så hade jag direktsått mer!

 2. Alla egentligen (det var ju därför de blev nyheter) men den ekologiska klättrande squashen ’Ola Escaladora’ var enorm!

 3. I sommar blir det helt klart mycket av edamameböna ’Summer Shell’ (hela familjen gillar den)! Jag kommer även odla mer av sallat ’Skilton’ och tomat ’Sunpeach’ F1. Av blommorna kommer rosenskära ’Fizzy Pink Dark Center’ och kinesisk förgätmigej ’Mystery Rose’ få pryda många buketter.
Till vänster syns Annas skörd av flera av årets grönsaker bl.a. vitkål
Till vänster syns Annas skörd av flera av årets nyheter bl.a. vitkål ’Beatrix’ F1 och ringblomma ’Cantaloupe’. Foto: Anna Lindqvist. Till höger syns squash ’Ola Escaladora’ klättrande på ett jutenät i Annas hemmaodling. Foto Markus Danielsson

Sist ut att svara på frågorna är Lovisa Back som har odlat frönyheterna på sin kolonilott i zon 2. Friland, pallkragar, krukor – de har fått växa där de får plats!

 1. I mitten av mars försådde jag risp, kinesisk förgätmigej, rosenskära, sömntuta, zinnia och tomat inomhus i värmen. I mitten av april försådde jag vaxböna, edamameböna, solros, grönlins, quinoa, sockerärt, vitkål och sallat. Dessa fick gro i kolonilottens uterum. Samtidigt sådde jag squash inomhus. Rödbeta, ringblomma, blåklint och spenat direktsådde jag i slutet av maj.

 2. Grönlinsen! Plantans växtsätt liknar ingenting annat jag odlat innan och de melerade linserna är otroligt vackra. Bland blommorna är blårisp ’Cutie Apricot’ en ny favorit. Lättodlad, står sig fin i evigheter och är ljuvlig i buketter – både nyplockade och som eternell. Även solrosen ’Velvet Queen’ har imponerat. Plantorna i skuggan bakom stugan blev inget att hurra över, men plantan i pallkragen på södersidan växte till ett litet träd och blommade non stop i flera månader. Mina lejongapsplantor behandlades styvmoderligt och de började blomma alltför sent. Nu hoppas jag att plantorna överlever vintern och blommar tidigt i vår!

 3. Blårisp ’Cutie Apricot’, grönlins ’Anicia’, vitkål ’Beatrix’ F1, solros ‘Velvet Queen’ och kinesisk förgätmigej ’Mystery Rose’ kommer utan tvekan återkomma i min odling. Jag är också övertygad om att rosenskära ’Fizzy Pink Dark Center’ och ringblomma ’Cantaloupe’ har gjort ett bra jobb med att så sig själva. …och så måste jag prova klängsquashen ’Ola Escaladora’ igen. Mina plantor åts upp av sniglar redan i maj!

Till vänster skymtar Lovias kolonistuga bakom ett hav av blommor. Till höger syns Lovias favorit av årets blomfröer Risp 'Cutie Apricot'
Till vänster skymtar kolonistugan bakom ett hav av blommor. Till höger syns Lovias favorit av årets blomfröer Risp ’Cutie Apricot’. Foto: Lovisa Back.

Läs också:

Från frö till planta


Läs mer om årets frönyheter i Din odlarvän 2021! 84 sidor med grönsaks- och blomsterfröer i sällskap av reportage som får oss att längta till såväl frö som skörd.

I år gör vi ett besök hos en av våra fröodlare här i Sverige, lär oss mer om att odla pumpa samt hälsar på hos två av våra odlarvänner.

Läs magasinet online.

Se alla frönyheter på nelsongarden.se.

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.