en blogg från Nelson Garden
Rosenskära, ’Fizzy Pink Dark Center’. Foto: Anna Lindeqvist
Publicerat: 2020-12-01

Från frö till planta

Bland frönyheterna från Nelson Garden finns något för alla smaker! Gemensamt för dem alla är att de är lättodlade, och både blommor och grönsaker passar vår ganska korta sommarsäsong. Flera går dessutom utmärkt att så direkt på friland. Här berättar Anna Lindqvist, hortonom och ansvarig inköpare för frö på Nelson, om årets frönyheter.

Anna Lindeqvist på ett fält av dill på Olma Gård, Svalöv. Foto: Lovisa Back

Svenskodlade fröer

Vi har tagit in flera svenskodlade fröer och dessutom märkt upp dessa så att de ska bli enklare att hitta i fröställen. Det känns särskilt roligt att erbjuda fler fröer odlade i vårt lite kärvare klimat!

De svenskodlade fröerna bidrar till ett varierat jordbruk och en mångfald på våra svenska åkrar. Det möjliggör också fröer som under generationer har odlats på våra nordliga breddgrader och anpassats efter våra lokala förutsättningar. Många av dessa äldre, beprövade sorter bär på ett fantastiskt genetiskt och kulturellt arv som vi vill värna om.
Vi ser fram emot att kunna erbjuda ännu fler svenskodlade fröer i framtiden! 

Svenskodlade nyheter

Dill ’Como’
Grön lins ’Anicia’
Kryddtimjan ’German Winter’
Spenat ’Matador’
Ängsblommor, Mix

Ekologiskt mix av blomsterfröer, lejongap.
Lejongap är en ljuvlig planta i rabatten och blommorna är ett fint inslag i buketter. Foto: Anna Lindeqvist

Ekologiska blommor

En blomstermix, där du i samma fröpåse får olika färger av en blomma, är utmärkt för dig som vill plocka många färgglada buketter. I år utökar vi de ekologiska blomsterfröerna med just sådana frömixar av aster och lejongap.

Ekologiskt odlade blomsterfröer

Aster, fyllda blommor med blandade färger Organic
Blåklint Organic
Lejongap, blandade färger Organic
Solros, ’Velvet Queen’ Organic
Mix, Insektsblommor Organic

Vitkålen ’Beatrix’ F1 är en liten sort som snabbt blir skördeklar och passar utmärkt att odla i pallkrage. Foto: Lovisa Back

Grönsaker för hobbyodlare

Bland grönsaksnyheterna finns flera sorter i ett nätt och praktiskt format. Den lilla tefatspumpan ’Sunseanse’ F1 är exempelvis enkel att använda i köket då den skördas i perfekt portionsstorlek. Vitkål ’Beatrix’ F1 bildar relativt snabbt ett huvud, stort som en knytnäve. Den tar därmed inte lika mycket plats som andra kålhuvuden – perfekt för en mindre trädgård eller en pallkrageodling!

Lättodlade grönsaksfröer

Sockerärt, ’Delikata’
Klängsquash, ’Ola Escaladora’ Organic
Kruktomat, ’Rotkäppchen’ Organic
Tefatspumpa, ’Sunseanse’ F1
Vitkål, ’Beatrix’ F1

Blårisp 'Cutie Apricot', rosenskära 'Fizy Pink Dark Center', kinesisk förgätmigej 'Mystery Rose', sömntuta Candy Mix och ringblomma 'Cantaloupe'. Foto: Anna Lindeqvist
Blårisp ’Cutie Apricot’, rosenskära ’Fizy Pink Dark Center’, kinesisk förgätmigej ’Mystery Rose’, sömntuta Candy Mix och ringblomma ’Cantaloupe’. Foto: Anna Lindeqvist.

Lättodlat för buketter

I somras plockade jag minst en bukett varje kväll, ofta i sällskap av min dotter Ellen. Det är en rofylld aktivitet att avrunda dagen med. Bland våra blomsterfrönyheter blev rosenskäran ’Fizzy Pink Dark Center’ en favorit. Var inte rädd för att klippa av stjälken en bit ner på plantan för att få med bladverket. Det lite spretiga växtsättet ger buketten ett busigt intryck! 

Frönyheter som hamnade i våra buketter

Ringblomma, ’Cantaloupe’
Rosenskära, ’Fizzy Pink Dark Center’

Sömntuta, Candy Mix
Zinnia, ’Cresto! Violet’

Läs mer om årets frönyheter i Din odlarvän 2021! 84 sidor med grönsaks- och blomsterfröer i sällskap av reportage som får oss att längta till såväl frö som skörd.

I år gör vi ett besök hos en av våra fröodlare här i Sverige, lär oss mer om att odla pumpa samt hälsar på hos två av våra odlarvänner.

Läs magasinet online.

Se alla frönyheter på nelsongarden.se.

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.