en blogg från Nelson Garden
Hydroponisk odling
Foto th, persilja i Harvy: Lovisa Back Foto tv, Niklas Hjelm: Aline Lessner
Publicerat: 2019-01-23

Vi behöver fler odlare – ny bok om hydroponisk odling

Som odlare blir du mer uppmärksam på var maten kommer från. Det är orsak nog till att fler borde odla mer. Niklas Hjelm, en av våra samarbetspartners i utvecklingen av odlingslådan Harvy, berättar om sin nya bok Hydroponisk odling – köksträdgård utan jord.

Foto porträttbild: Aline Lessner

Som odlare blir du mer uppmärksam på vilken insats som krävs, men du blir också mer medveten om hur du hanterar maten. Att slänga sin allra första, egenodlade tomat är det få som skulle få för sig. Att komma så långt som att skörda en tomat är dock en bedrift i sig – i synnerhet om det verkar bökigt med all jord.

Det var föredraget i Ted Talk om Window farming, ett initiativ i New York, som fick Niklas att bli nyfiken på hydroponisk odling.

– Det var tanken på att ha grönsaker året om som lockade mig. Att det blev just hydroponisk odling var kontrollen hemma jag fick med den odlingsmetoden, och att det var november. Odling utomhus var inte aktuellt under den årstiden och att kånka på jord kändes jobbigt. Det som fick mig att fortsätta var att det hela tiden fanns något att förbättra, något nytt att upptäcka och lära sig. Det finns en så stor kreativitet med odling, oavsett hur du odlar.

Niklas nya bok hjälper både dig som är helt ny på hydroponisk odling, liksom dig som vill veta ännu lite mer. Foto tv: Peter Carlsson Th: Hydroponisk odling av Niklas Hjelm

Niklas nya bok hjälper både dig som är helt ny på hydroponisk odling, liksom dig som vill veta ännu lite mer.
Foto tv: Peter Carlsson Th: Hydroponisk odling av Niklas Hjelm

Enkel odling oavsett ambitionsnivå

Niklas approach var att gå all in och minutiöst mäta och justera det som tänkas kan. Likt en kemist skruvade han på näringsvärde, pH-värde och allt därtill. Inte för att maximera skörden, utan för att det går. Men du behöver inte gå så djupt in på detaljer för att odla i vatten, berättar Niklas.

– Hydroponisk odling är perfekt för dig som vill odla, men som inte har så mycket yta att göra det på. Jag menar att det är enklare att få bra resultat än med jord om du aldrig odlat tidigare. Sen kan du så klart nörda ner dig i tekniken väldigt mycket om du vill, men det är inget måste. En annan fördel är att du enkelt kan kontrollera näring och pH, vilket är betydligt svårare när du odlar i jord.

Bladgrönsaker och kryddor som basilika är bland det enklaste att odla hydroponiskt.

Bladgrönsaker och kryddor som basilika är bland det enklaste att odla i din köksträdgård utan jord.

Olika system för hydroponisk odling

Boken Hydroponisk odling – Köksträdgård utan jord är den första boken om hydroponisk odling som ges ut på svenska. Förutom att få en inblick i vad hydroponisk odling handlar om, går Niklas igenom olika typer av metoder och system för att odla i vatten. Det kan verka krångligt, men är egentligen inte konstigare än att du kan odla på olika sätt när du odlar i jord, såsom krukodling, djupbädd eller täckodling, för att bara nämna några.

Niklas brukar skilja på aktiva och passiva odlingssystem. Passiva innebär att det inte krävs någon elektrisk pump för att rötterna ska få tillgång till syre. Odlingslådan Harvy, som Niklas har varit med och utvecklat, är baserad på ett sådant system. Principen är simpel och är inte särskilt svår att åstadkomma på egen hand. I boken finns dessutom instruktioner för hur du bygger ditt eget hydroponiska odlingssystem.

– Formfaktorn och designen är lite svårare att få till på ett snyggt sätt när du bygger ett eget system. En vanlig balkonglåda med frigolitlock är billigt ja, men inte speciellt snyggt att ha på fönsterkarmen. Jag vill lyfta in odling i finrummet, inte dölja det i en källare med fula plastlådor. Harvy är en perfekt start in i hydroponiken, sen tycker jag ändå man ska testa andra lösningar likt de jag presenterar i boken. En fönsterodling med egna krukor är en klar favorit, men lite svårare. Med Harvy har vi gjort det enkelt för dig att komma igång.

Även blommor som penséer trivs fint i en hydroponisk odling.

Även blommor som penséer trivs fint i en hydroponisk odling.

Mer än bara gröna blad

Som titeln antyder är det främst den ätbara odlingen som står i fokus. I boken beskrivs olika grönsaker som passar bra att odla hydroponiskt. Som nybliven hydro-odlare kan det exempelvis vara bra att satsa på bladgrönsaker till att börja med. De gröna bladen är snabbväxande och lättodlande, medan fruktsättande grönsaker som tomat och gurka i regel kräver lite mer av odlaren. Niklas vill också slå ett slag för att så några sommarblommor i din hydroponiska odling, när du ändå är igång.

– Just nu i slutet av januari blommar en jättevacker aster som jag fick av Lena Israelsson i somras. Den skiner upp otroligt vackert i mitt fönster och gör den mörka perioden lite mer uthärdlig. I somras odlade jag sommarmalva som stormtrivdes! Det tog ett tag innan jag började odla blommor, men att odla något enbart för att det är vackert är fantastiskt roligt det också. Plus att en hel ny värld av fröer öppnar upp sig. Att blommorna dessutom kan locka till sig pollinerare när mina tomater blommar skadar inte, det innebär snarare en ännu bättre skörd!

Vinn boken och en egen köksträdgård

Fram till och med den 30 januari 2019 kan du villa ett exemplet av boken Hydroponisk odling – köksträdgård utan jord samt Harvy, startpaket för hydroponisk odling. All information hittar du här.

Läs också:

Hydroponik för alla med odlingslådan Harvy

Mer om Harvy från Nelson Garden hittar du på harvy.se