en blogg från Nelson Garden
Hydroponisk odling
Foto: Peter Carlsson
Publicerat: 2018-06-26

Hydroponisk odling under semestern

Ett orosmoment för resglada odlarvänner är skötseln av sina växter. Oftast är det bevattningen som är ett problem och kanske har större delen av vänskapskretsen provat på livet som växtvakt. Hur står sig då en hydroponisk odling – där plantorna står i vatten – under semestern?

 Odlar du i ett hydroponisk system utan pump – likt den hydroponiska odlingslådan Harvy – är det egentligen bara två moment du behöver ha koll på: att hålla vattennivån uppe och att skörda. Det är dessutom enkelt att förklara vilken nivå vattnet ska hålla sig på samt hur mycket näring som behövs och därmed oftast enkelt att instruera en växtvakt. Om du behöver någon, vill säga. Med en hydroponisk odling har du större frihet att vara hemifrån jämfört med om du odlar i jord.

Om plantorna i din Harvy sjunger på sista versen kan det vara en god ide att skörda innan du åker på semestern. Ju fler och större blad, desto mer vatten går det åt. Foto: Peter Carlsson

Om plantorna i din Harvy sjunger på sista versen kan det vara en god ide att skörda innan du åker. Ju fler och större blad, desto mer vatten och näring går det åt. Foto: Peter Carlsson

Hur länge klarar den sig?

Hur ofta vattnar du i vanliga fall? Precis som när du odlar i jord är det många faktorer som spelar in, exempelvis hur stora växterna är (ju större de är, desto mer vatten går åt) och hur varmt din odlingslåda står. Större plantor innebär oftast ett större rotsystem där rötterna når ända till botten av lådan. På så vis kan de ta upp vatten även om det sjunker under optimal nivå, men tänk på att större plantor oftast är törstigare än de små.

I en nystartad Harvy når pluggarna precis vattnet. När rötterna har etablerat sig når de vattenytan även om den sjunker något. Foto: Annika Christensen

I en nystartad Harvy når pluggarna precis vattnet. När rötterna har etablerat sig når de vattenytan även om den sjunker något. Foto: Annika Christensen

Fyll på förrådet

Om du är borta en längre tid och inte har någon som kan titta till din odling kan du höja vattennivån litegrann. Viktigt är att aldrig låta hela rotsystemet hamna under vattenytan.

Om din odlingslåda normalt sett står ljust och varmt kan du med fördel flytta det till ett lite svalare och kanske något mörkare läge. Din odling kommer att växa betydligt långsammare med mindre ljus och värme, vilket i sin tur innebär att den förbrukar mindre mängd vatten.

Om det inte går

Om du kommer hem efter semestern och ser att din odling inte ser jättepigg ut ska du givetvis inte ge upp på en gång. Fyll på med vatten och näringslösning enligt anvisningarna på förpackningen. Du kan också ansa blad som ser särskilt ledsna ut. Ge din hydroponiska odling några dagar. Förhoppningsvis repar den sig!

Läs också:

Odla utan jord – hydroponisk odling

Vilka sorter är lämpligs för hydroponisk odling?

Lös bevattningen under semestern