en blogg från Nelson Garden
Grönsaker
Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-01-25

Vilken tomatsort ska jag välja?

Det finns tusentals olika sorters tomater! Är det första gången du ska odla tomater kan valmöjligheterna vara överväldigande. Här får du tips om de viktigaste sakerna att ha koll på när du väljer tomatsort.

Tomaten är en av de grönsaker som är svår att tröttna på. Det är också den grönsak som många nyfikna odlarvänner väljer då de tar sina första stapplande steg till att bli grönsaksodlare. Frökatalogens tomatsidor bjuder på en stor variation av sorter – från gyllene, vinbärsstora tomater till spräckliga, knytnävsstora bifftomater.

Innan du köper hem din fröpåse bör du fundera på hur mycket plats du har för din tomatplanta. Lågväxande busktomater får plats i ett hörn på balkongen medan andra tomater växer till manshöga plantor och behöver större utrymme.

Cita, gula, orange, rosa, röda, rödvioletta, svarta, gröna...tomater kommer sannerligen i alla färger!

Vita, gula, orange, rosa, röda, rödvioletta, svarta, gröna…tomater kommer sannerligen i alla färger!

Frukternas variation

Oavsett om du väljer en lågväxande busktomat eller en högväxt sort som behöver stöttas kommer du att finna stor variation på frukterna. Vissa har tunt skal och passar bra att äta direkt från plantan, som exempelvis ’Zuckertraube’. Andra har tjockare skal som ger bättre hållbarhet och därför kan lagras lite längre, som ’Tiger’ F1.

En busktomat mognar oftast snabbare än en högväxande sort, så välj en sådan om du är otålig. Du kan också odla flera tomatsorter med olika lång utvecklingstid för att få en lång tomatsäsong. Alla tomater gillar värme och bör odlas i skyddade lägen, men vissa sorter fungerar bra på friland. Andra tomatsorter trivs dock bäst i växthus eller ett lika varmt läge. Finns det en växthussymbol på fröpåsen så vet du.

Alltså, börja med att bestämma dig för hur mycket utrymme din tomatodling ska få och välj sorter därefter. När du vet vilka sorter du har utrymme för, kan du börja välja utifrån egenskaper som exempelvis smak, konsistens och hållbarhet.

Tomater går utmärkt att odla i kruka eller ampel om du väljer en lågväxande sort. Foto: Markus Danielsson

Tomater går utmärkt att odla i kruka eller ampel om du väljer en lågväxande sort. Foto: Markus Danielsson

Tomatsorter som tar mindre plats

Välj låga och kompakta tomatsorter om du har begränsad en odlingsyta eller vill odla tomatplantan i en kruka som du enkelt kan flytta på.

Busk- och kruktomater

Busk- och kruktomaterna är lågväxande sorter med ett kompakt växtsätt som trivs i kruka på altanen eller balkongen. ’Ildi’ och ’Maskotka’ ger låga plantor i höjden 75–120 cm. ’Bitonto’, ’Tiny Tim’ och den ekologiska tomaten ’Ace 55 VF’ ger i regel ännu lägre plantor på ca 50–90 cm.

Ampeltomater

Tomater att hänga i en ampel är smidigt när du har ont om plats på altan- eller balkonggolvet. ’Romello’ F1 är en ampeltomat som ger rikligt med söta, goda tomater.

Körsbärs- och plommontomater för den lilla odlingsytan

Busktomaterna ’Bitonto’ och ’Tiny Tim’ som vi tipsar om ovan, ger små tomater av körsbärtstyp. Vill du ha en lågväxande och avlång plommontomat rekommenderar vi ’Incas’ F1, en tomat som trivs bäst i växthus eller ett riktigt varmt läge.

Högväxande tomater behöver bindas upp och är inte direkt en planta du har för dekoration.

Högväxande tomater behöver bindas upp och ger möjlighet till stor skörd.

Tomatsorter för dig som har större utrymme

Många av de högväxande tomatsorterna trivs bäst i växthus men kan även trivas ute om de får stå i ett mycket skyddat och soligt läge. Flera av de här sorterna kan bli 1,5–2 meter höga och behöver stöttas. ’Hildares’ F1 är en högväxande tomat som fungerar särskilt bra på friland, det vill säga i grönsakslandet utomhus.

Körsbärs-, vinbärs- och plommontomater som behöver stöd

’Gardener’s Delight’ är en väldigt god körsbärstomat med tydlig balans mellan sötma och syra. Den ekologiska vinbärstomaten ’Golden Currant’ ger små tomater i gyllene toner. Vill du i stället odla en matig plommontomat kan du så frön av ’Olivade’ F1. Årets nyhet ’Tiger’ F1 är har lite tjockare skal och har därför en bra hållbarhet.

Halvstora tomater och bifftomater som behöver stöd

Vill du odla en tidig tomatsort som trivs både utomhus och i växthus kan du välja ’Tigerella’ som ger medelstora tomater med vackra, mörka strimmor. Är du mer sugen på att prova en bifftomat kan du välja ’Marmandino One’ F1 som dessutom trivs utomhus och ger stora, välsmakande bifftomater.

Bland våra klassiska medelstora, röda tomater hittar vi en stor variation i smak. Att välja tomatsort kan vara svårt.

Bland våra klassiska medelstora, röda tomater hittar vi en stor variation i smak.

Läs mer om tomater:

Odla tomater: 4 tips för att lyckas

Vilka tomater är godast?

Så väljer vi tomatsorter på Nelson Garden

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.