en blogg från Nelson Garden
Odla din egen mat
Tomater av olika sorter - vilka är godast?
Publicerat: 2017-02-23

Vilka tomater är godast?

Visste du att det finns ett tal som mäter hur söt en tomat är? Det talet kallas för ”brix”. Är talet lågt, exempelvis 4, så har tomaten liten sötma och mer syra. Är talet högt, exempelvis 8, så har tomaten hög sötma och mindre syra. Men vilka tomater är godast?

Att känna smaken av en söt, egenodlad körsbärstomat mot tungan ger minnen för livet. Men vilka tomater är egentligen godast? Ja, det beror förstås på vad du tycker om. Kanske föredrar du tomater där det finns en tydlig balans mellan sötma och syra? Eller tycker du att riktigt söta tomater är godast. Eller har du kanske hittat smakrika favoriter både bland söta och mindre söta tomater.

Trädgården Augusti - nyskördade tomater.Det är inte bara den specifika sorten eller sötman som avgör hur smakrik och god en tomat är. Andra faktorer som påverkar tomaternas smak är odlingsförhållanden som exempelvis temperatur, soltimmar, regn och i vilken jordtyp plantan fått växa på. Även tomtens konsistens har betydelse för hur vi upplever smaken.

Många av de industriodlade tomater vi köper i butikerna har ett ofta ett lågt brix på ca 4–5. De är alltså inte så söta som de skulle kunnat vara. Ibland verkar de sakna smak helt och hållet. Det beror oftast på att tomaten skördats innan den mognat färdigt på plantan och därmed fått färre timmar ljus. Tomaten i butik har dessutom transporterats och förvarats under en tid, vilket också kan påverka smaken negativt.

De tomater som säljs i butik är inte alltid utvalda utifrån smak. Istället är det ofta tomaternas tålighet som ligger till grund för butikernas val. Tomaterna behöver tåla att fraktas till butiken, förvaras i lådor och staplas i grönsaksdisken. Detta gör också att många av de godaste och mest smakrika tomatsorterna inte säljs i butik. Det kan vara så att de helt enkelt är för ömtåliga för att kunna packas, fraktas och förvaras i butik.

Hittar du en god tomatsort i butiken är det inte säkert att du kan odla samma sort hemma genom att så frön från just den tomaten. Det beror på att många tomatsorter tagits fram genom en korsning. Fröerna från en sådan tomat ger då tyvärr inte samma tomatsort om du väljer att sätta dem direkt i jorden.

De godaste tomaterna odlar du själv

Tomat av sorten Indigo Rose.

Sorten ’Indigo Rose’ ger otroligt vackra tomater. Men åsikterna går isär vad gäller hur smakrik den här sorten egentligen är. Skörda den när den blivit riktigt mörk i färgen. Då är den som godast och bjuder på balans mellan sötma och syra. Foto: Markus Danielsson,
Nelson Garden.

Odlar du egna tomater och väljer bland fröerna i trädgårdsbutikerna kan du också odla de mest smakrika sorterna. En smakrik tomatsort med ett tunt skal behöver inte vara något problem om du själv ska plocka tomaten direkt från plantan och äta den hemma. Får tomaterna dessutom växa i sin egen takt och mogna ordentligt på plantan är chansen större att dina tomater utvecklar mycket smak. Från brix 6 och uppåt börjar vi oftast uppleva en ordentlig tomatsmak. Balansen mellan syra och sötma blir helt enkelt bättre.

Gillar du smakrika tomater med en tydlig balans mellan det syrliga och det söta kan du exempelvis prova att odla Gardener’s Delight. Den är mycket god och smakrik utan att vara så söt. Sorten Indigo Rose bjuder också på balans mellan sötma och syra. Det är utan tvekan en mycket vacker sort med tomater som går i svart till mörkt vinrött. Att njuta av vackra tomater i krukor hemma är bara det en upplevelse i sig. Ett annat exempel på en mörk och vacker tomatsort som fått flera positiva kommentarer vad gäller smak och perfekt balans mellan sötma och syra är exempelvis Chocolate Cherry’.

Gillar du riktigt söta tomater så är det en god idé att odla ’Sungold’ F1 som är en gyllenfärgad och fantastiskt söt och smakrik körsbärstomat. Eller prova Green Envy som är en spännande grön, liten ovalformad körsbärstomat som också den är söt och väldigt god i smaken. Dessutom har den en härlig konsistens som gör den ännu mer njutbar!

Är du sugen på att komma igång med din egen tomatodling? Bra tips hittar du här:

Odla tomater – 4 tips för att lyckas

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.