en blogg från Nelson Garden
Tomater
Tomatsorter för provning! Foto: Lovisa Back
Publicerat: 2018-01-16

Så väljer vi tomatsorter på Nelson Garden

När tomatklasarna dignar är det dags för en av årets höjdpunkter. På Nelson Garden provodlas nya tomatsorter varje säsong. Sida vid sida med sorter ur nuvarande sortiment växer de. Detta för att kunna jämföra tomatplantornas egenskaper och, givetvis, för att kunna jämföra smaken när det är dags för årets stora smaktest.

Anna Lindeqvist, hortonom och fröansvarig på Nelson Garden, är den som har koll på provodlingarna liksom hur tomatsorter som finns i nuvarande frösortiment står sig i konkurrensen. Vi har tagit hjälp av henne för att svara på vad som krävs för att en tomat ska få en plats i frösortimentet.

Tomater finns i olika storlekar, färger och former. Foto: Lovisa Back

Tomater finns i olika storlekar, färger och former. Foto: Lovisa Back

Varför provodlas nya tomatsorter varje år? Räcker det inte med de sorter som finns i sortimentet?

– Jo, förvisso, säger Anna, men det är ju roligt med nya sorter!

Det finns tusentals tomatsorter, allt från gamla kulturarvstomater till nya hybrider. Ibland är den unika egenskapen tydlig, exempelvis när det handlar om färg på frukten eller höjden på plantan. I andra fall är skillnaden mer subtil, exempelvis motståndskraft mot sjukdomar eller snabb tillväxt.

Vilka sorter är det som provodlas?

–  De fröleverantörer vi har vill gärna att vi testar nya sorter som de arbetar med. Vi väljer ut de som vi tycker verkar intressanta och provodlar dem i flera olika odlingar.

Tidigare var det stort fokus på avkastning – de tomatsorter som lyftes fram (både gamla sorter och nya) var sådana med särskilt hög avkastning. Nu verkar det som om pendeln har vänt och allt fler lyfter fram smaken hos sina tomater.

Det är en smaksak – men förutom balansen mellan sötma och syra bedöms även konsistens i fruktkött och skal. Foto: Lovisa Back

Det är en smaksak – men förutom balansen mellan sötma och syra bedöms även konsistens i fruktkött och skal. Foto: Lovisa Back

Vad kännetecknar en bra tomat?

– En bra tomat är motståndskraftig mot sjukdomar, enligt Anna. Köldtålighet och en hyfsat snabb utveckling är också bra egenskaper hos en tomat som ska trivas och hinna mogna i nordiskt klimat.

Plantans växtsätt samt tomatens färg och form är snarare en smaksak och beror på var du odlar och hur du vill äta din tomat. En lågväxande körsbärstomat med söt smak och tunt skal är exempelvis en given favorit att ha på balkongen. Vill du koka tomatsås är det dock bättre att odla en stor bifftomat med mycket fruktkött.

Tomatklasarna börjar mogna utifrån. Vissa sorter har stora klasar där mognaden är mer spridd. Foto: Lovisa Back

Tomatklasarna börjar mogna utifrån. Vissa sorter har stora klasar där mognaden är mer spridd. Foto: Lovisa Back

Vad krävs av en tomat för att ta sig in i sortimentet?

– En tomat som lätt drabbas av pistillröta åker bort direkt, berättar Anna. Detsamma gäller tomater som inte smakar särskilt mycket – hur odlingssäkra de än må vara. Vi försöker att ha en bredd i sortimentet. Vi har låga och höga tomater med frukter i olika färger, former och egenskaper. De ska alla klara av det nordiska klimatet, om än i växthus, och kunna ge en hyfsad avkastning.

Utseendet är inte alls – men visst är det roligt att odla tomater som sticker ut. Foto: Lovisa BackUtseendet är inte alls – men visst är det roligt att odla tomater som sticker ut. Foto: Lovisa Back

Finns det en ohotad vinnare i nuvarande sortiment?

– Sett till antal sålda fröpåsar så är ’Gardener’s Delight’ och ’Tiny Tim’ ohotade favoriter. ’Gardener’s Delight’ är en högväxande tomat som ger dig många körsbärstomater. ’Tiny Tim’ är en busktomat som de flesta tomatodlare känner till. Det är en lågväxande körsbärstomat som trivs utmärkt i kruka.

Annas egen favorit när det kommer till smak är ’Sungold’ F1. Det är en högväxande tomat som är som allra godast nyskördad, direkt från plantan. Rekommenderas varmt!

Läs också:

Odla tomater: 4 tips för att lyckas

Vilken tomat är godast? Läs mer om Brix

Odla körsbärstomater – 6 favoritsorter

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.