en blogg från Nelson Garden
Recept
midsommarmat-barn
Publicerat: 2016-06-23

Recept: Kul midsommarmat för barnen

Med egenodlade rädisor, gräslök och några ägghalvor kan du åstadkomma underverk tillsammans med barnen. Låt barnen pyssla och göra sin egen midsommarmat så blir midsommarlunchen extra rolig.

Midsommar står för dörren och för de allra flesta barnen är det lekarna, tävlingarna och dansen runt midsommarstången som är allra roligast. Men det går också att göra midsommarmaten med sillunchen lustfylld för barnen med lite roligt pyssel av egenodlade rädisor och lite gräslök.

rädisor-nelson-garden

Ägg, gräslök och rädisor kanske inte är varje barns favoritmat, men om man kombinerar de tre på ett lustfyllt och roligt sätt blir det betydligt aptitligare. Låt barnen skörda själva i trädgården.

Så här gör du

Midsommarmat för barnen

Midsommarmöss!
Foto: Kristina Niesel för Nelson Garden.

1. Halvera de kalla, hårdkokta äggen på längden och använd som musens kropp.

2. Lägg ägghalvorna med äggulan nedåt och skär till små öron av de egenodlade rädisorna. Gör ganska tunna bitar med spetsigt hörn så är det lättare att sätta fast rädise-öronen på ägghalvorna. Eller skär en skåra över ägget och stick ned rädisebitarna om du tycker det är enklare. Skär också några små tunna stavar av rädisorna och sätt dit som ögon. Det går att färga stavarna med karamellfärg (som i huvudbilden överst) om du vill ha färgade ögon. Men det går också bra att använda rädisan helt naturell som den är och det röda tunna skalet ger färg.

3. Sätt fast gräslöksstrån som morrhår på ägget (om stråna viker sig kan du  använda en liten trästicka till hjälp). Eller stick fast en bit rädisa till nos och låt nosen fungera som klämma för gräslöksstråna. Stick fast den andra delen av rädisan baktill på ägghalvan och låt detta bli musens svans. Tillsammans med gräslök, rädisor och ägg har du nu tillsammans med barnen skapat deras alldeles egen midsommarmat –  små möss som blir roliga inslag vid midsommarlunchen.

Midsommarmat för barnen - med ägg, rädisor och gräslök

Rädisesvansen sitter på plats!
Foto: Kristina Niesel för Nelson Garden.

Tips!

Har du inte hunnit så dina rädisor och gräslök ännu går det att direktså en bit in i augusti. Så gärna rädisorna i omgångar för att ha tillgång till späda rädisor hela sommaren.

Gräslöken passar inte bara utmärkt till sill, färskpotatis och i sallader under sommaren utan kan även användas som fin bukett när den blommar. Ett tips är också att dekorera smörgåstårtan eller potatissalladen med vackra gräslöksblommor. Gräslökens blommor är ätbara och har en mild gräslökssmak.

Läs också:

Enkelt att odla med barnen

Odla kryddor med barnen

Groddar till vardag och fest: 5 recept

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.