Odla sallad – experternas 7 favoriter
Det lönar sig verkligen att odla sallad själv! Få grönsaker ger nämligen så stor smakskillnad som sallad, om du jämför med butiksköpt. Dessutom kan du hitta många fler och spännande salladssorter om du odlar sallad själv. Här bjuder tre kunniga hemmaodlare på några av sina största salladsfavoriter.
Är du trött på smaklös och näringsfattig isbergsallad från matbutiken? Eller vill du kanske hitta en ny sallatsfavorit? Då ska du satsa på att odla sallad själv i år. Sallad kan du odla i fler omgångar dessutom från tidig vår till sen höst. Ett tips är alltså att använda fröerna i portioner och så flera gånger under sommaren för att ha ständig tillgång på egenodlad sallat.
Sallat är en riktig favorit i våra trädgårdsland och går även att odla i kruka på balkongen eller terrassen. Det finns dessutom otroligt många spännande sorter att välja mellan om man odlar sallad själv. Vi har låtit tre stora odlingsexperter bjuda på sin bästa tips vad gäller salladsfavoriter.
Sara Bäckmos salladsfavoriter
Sara Bäckmo är en av Sveriges största odlingsprofiler. Hon är också journalist och författare och driver bloggen Skillnadens trädgård och har dessutom skrivit en odlingsbok med samma namn. Tillsammans med Johannes Wätterbäck från Farbror Grön driver hon också odlingspoden ”Två odlare emellan”.
Sara odlar egen sallad under hela året i sin trädgård utanför Växjö i Småland. Och hon är så gott som självförsörjande på egenodlade grönsaker. Mycket bra jobbat. Inte minst med tanke på att Sara odlar till en rejäl familj. Sara och hennes sambo har tillsammans fyra barn – och visst är de med och hjälper till!
Favorit 1: Ekbladsallat ’Red Salad Bowl’
Sara: – Den här sallaten är vacker med sina mörkt lila blad. Ekbladsallat av sorten Red Salad Bowl är dessutom så köldtålig att små plantor kan övervintra och ge tidig skörd våren därpå.
Favorit 2: Isbergssallat ’Great Lakes 118’
Sara: – Hemodlad isbergssallad liknar inte alls den som köps i butik. ’Great Lakes 118’ smakar fruktigt grönt och bildar riktiga konstverk i landet. Den är jättekul att odla!
Ulf Franssons salladsfavoriter
Ulf Fransson jobbar på Nelson Garden och är en stor odlingspersonlighet som brinner för odling i alla dess former. Han lär också gärna ut allt han kan om att odla och driver bland annat projektet ”Alla kan odla” på Nelson Garden. Utöver detta arbetar han även med att produktutveckla för att ytterligare kunna hjälpa människor att hitta nya sätt att odla mer och enklare under hela året.
Favorit 1: Plocksallaten ’Baby Leaf Mix’
Ulf: – Det här är en riktig favorit som jag börjar med inomhus och sår tidigt på våren. Jag sår den i en balkonglåda eller i en vid, men inte så djup, kruka. Sallat gror snabbt och kan skördas redan efter 4–5 veckor.
Favorit 2: Romansallaten ’Tantan’
Ulf: – Den ekologiska romansallaten ’Tantan’ tycker jag också väldigt mycket om. Den har ett kul namn och är en ganska småvuxen romansallat.
Favorit 3: Escarolesallaten ’Nuance’
Ulf: – ’Nuance’ är en ekologisk escarolesallat som trivs på hösten och tål mycket frost. Den är lite besk i smaken, men kylan verkar göra den liten sötare.
Favorit 4: Röd huvudsallat ’Merville des quatre saisons ’
Ulf: – ’Merville des quatre saisons’, en röd huvudsallat som är fantastiskt vacker och som nästan liknar plocksallat med sina lösa blad.
Anna Lindeqvists salladsfavoriter
Anna Lindeqvist är hortonom och fröexpert på Nelson Garden och arbetar varje år med att ta fram årets frönyheter. Anna odlar förstås en hel del hemma och här berättar hon om sina största salladsfavoriter som hon odlar i både trädgårdsland, pallkragar och krukor.
Favorit 1: Escarolesallaten ’Nuance’
Anna: – En sallat som jag var skeptisk mot i början, men som under förra sommaren kom att bli min största favorit är ’Nuance’! Den har en besk smak, men beskan ger salladen det där lilla extra. Jag använde den flitigt i sallad och den var perfekt att använda som ”bröd” när vi äter taco.
Favorit 2: Romansallaten ’Chartwell’
Anna: – På andra plats kommer romansallaten ’Chartwell’ som har underbart saftiga och goda blad.
Favorit 3: Grönkålen ’Lord Kale’
Anna: – En annan favorit är grönkålen ’Lord Kale’. Den är inte riktig en sallat, men man äter ju den som det. Den är snygg i odlingen med sin lila mittnerv!
Fyra tips!
– Ett bra tips om du exempelvis har problem med sniglar som äter upp din sallad i trädgårdslandet – odla sallad i krukor och balkonglådor istället. Mer om hur du enkelt odlar sallad i kruka kan du läsa här.
– Egenodlad sallad som du skördar själv är inte bara godare. Den är också mer näringsrik. Mer om det kan du läsa här.
– Njut av din egenodlade sallad även under lata sommardagar på stranden. Servera den med tillbehör smidigt och läckert i glasburk. Läs hela tipset här.
– Även stjärnkocken Paul Svensson odlar gärna sallad själv och då just på grund av den fantastiska smaken som finns hos egenodlad sallat. Läs hans tips här.