en blogg från Nelson Garden
För en bättre framtid
Publicerat: 2019-12-10

Vad skiljer ekologiska fröer från vanliga fröer?

Vi blir allt fler som vill så ekologiskt odlade fröer. Men vad är det egentligen som skiljer ekologiska fröer från andra, konventionellt odlade, fröer?

Ekologiska fröer är framodlade helt giftfritt. De odlare som arbetar för att ta fram ekologiska fröer får inte ha använt konstgödsel eller bekämpningsmedel under de senaste fem åren på den mark där fröerna tas fram.

– Efter att fröerna skördats görs ytterligare tester för att se så att det inte finns några bekämpningsmedel kvar. Det kan flyga in från grannens mark med vinden och därför finns det regler för hur nära man får ligga marker där det används bekämpningsmedel, berättar Anna Lindeqvist, hortonom och fröansvarig på Nelson Garden.

Ekologiska fröer är ett av många bidrag för en biologisk mångfald. Foto: Lovisa Back

Välj ekologiska fröer och bidra till ett friskare ekosystem

Genom att välja att så ekologiskt odlade fröer i våra trädgårdar, krukor eller odlingslådor, bidrar vi till ett friskare ekosystem genom att marken förblir giftfri även på de platser där fröerna tas fram.

– Av de ekologiska fröer som Nelson Garden erbjuder kommer alla från Europa. Vi märker också ett allt större intresse för de här fröerna från våra odlarvänner, säger Anna Lindeqvist.

Än så länge finns det ett begränsat antal ekologiska fröer till förfogande i världen. Det är helt enkelt inte så många fröodlare som kan erbjuda helt ekologiska fröer till marknaden ännu.

På Nelson Garden jobbar vi mycket aktivt för att kunna utöka vårt sortiment med ekologiska fröer och under 2020 fyller vi på med inte mindre än 18 ekologiska sorter bland de frönas fröpåsarna (de ni oftast hittar i trädgårdsbutiker).

Här kan du se hela vårt ekologiska sortiment med allt ifrån rödbetor och pumpor till ringblomma, vallmo och luktär.

Organic

En hållbar utveckling är en självklar utgångspunkt i allt vårt arbete. Ett steg i detta arbete är vår serie av ekologiska fröer, märkta Organic. Märkningen ger en garanti för ursprung och kvalitet, och den garanterar även överensstämmelse med EU:s regler för ekologiskt jordbruk.

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.