en blogg från Nelson Garden
Blommor
Tagetes 'Strawberry Blonde' Foto Annika Christensen
Publicerat: 2018-07-12

Med smak av blommor – Tirups Örtagård

Penséer, tagetes, malva och tusensköna är bara några av de ätbara blommor som får följa med in till caféet på Tirups Örtagård. Säsongens örter får sätta smak på bakverken som serveras till besökare på den skånska örtagården.

Bente Falck är andra generationens odlare på Tirups Örtagård utanför Malmö. Är det någonstans de vet hur man använder blommor och örter i matlagningen så är det här.
– När mamma startade örtagården på 1970-talet fanns i princip bara dill, persilja och malört att köpa. Hon odlade upp allt själv. Idag har vi hundratals sorter och efterfrågan på ätbart och kravodlat har exploderat de senaste fem åren, förklarar Bente Falck som driver familjeföretaget tillsammans med sin man Lars.

Blommor efter säsong

De använder bara blommande växter i säsong och har som specialitet att ha blommor eller färska kryddor i all mat och i alla bakverk som serveras på caféet.
– Vi använder kravodlade penséer, syren, fläder, malva, tusensköna, rosor och mycket annat. Lavendel är en klassiker som passar otroligt bra tillsammans med choklad. Vi gör lavendelsocker också genom att varva torkade blommor och socker – vackert och väldigt gott. Genom att dekorera alla recept med blommor och kryddor efter säsong ges besökarna inspiration, förklarar Bente.

Dekorera din måltid med färska kronbad från tagetes eller torka dem för att använda vid ett senare tillfälle. Sammetstagetes 'Strawberry Blonde' ger inte mycket smak men desto mer för ögat. Foto: Annika Christensen

Dekorera din måltid med färska kronbad från tagetes eller torka dem för att använda vid ett senare tillfälle. Sammetstagetes ’Strawberry Blonde’ ger inte mycket smak men gör desto mer för ögat. Foto: Annika Christensen

Smakrik tagetes

Liten tagetes, som också går under namnet kryddtagetes, är en av många ätbara blommor som blivit populära att odla igen. Tagetes är årets blomma 2018 och odlas varje år på Tirups Örtagård. Sorten med citrustoner är en av Bentes personliga favoriter.
– Tagetessorten som doftar och smakar citrus använder jag gärna i matlagningen. De ger både en härlig krydda till grönsaksrätter och blir fin dekoration, avslutar Bente.

Nyfiken på mer om tagetes?

Odla tagetes – så gör du

Odla tagetes – välj sort

Recept: Ugnsrostad müsli med torkad tagetes

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.