en blogg från Nelson Garden
DIY - Do it yourself
Publicerat: 2015-11-12

5 stilrena sätt att dekorera med julhyacinter

Julhyacinter är vackra i lökvas men blir också fina i en enkel glasburk

Älskar du julblommor men är inte så värst mycket för rött och tomtar? Julhyacinter är med sin fantastiska doft en av våra mest älskade julblommor. Vi visar olika sätt att arrangera dem vackert och stilrent.

Sätt julhyacinten i glas

Julhyacinter är egentligen smått mirakulösa – tänk att så mycket vackert och doftande ryms i en liten brun lök! Exponera hela den fascinerande blomman – även lök och rot – i vackra glas. Skaka varsamt av jorden från din hyacint och skölj försiktigt rötterna.  Använd gärna lökglas eller glas som är lite smalare nertill och häll på med vatten så att rötterna – inte löken – når ner till vattnet.

Julhyacint i grön skrud

Framhäv de vackra hyacintlökarna i mjukaste grön mossa i en skål av betong! Förstärk intrycket av natur med pinnar, kottar eller kanelstänger. Vill du dra blickarna till din gröna installation adderar du några glansiga julgranskulor och band i glänsande vitt eller silver!

Tre julhyacinter i konservburk.

Tre julhyacinter i konservburk.

Billigaste – och fräschaste – hyacintjulgruppen

Har du dåligt med krukor i rätt storlek? Inventera skafferiet, kanske har du några konservburkar som kan diskas ur? Konservburkens lite ruffa yta ger en snygg kontrast till julhyacintens spirande gröna blad och knoppar. Ställ ihop några hyacintburkar på ett fat, knyt på några juteband, klipp stjärnor eller hjärtan ur grov papp eller vira en julig ljusslinga kring det hela – vips har du en snygg och stilren julgrupp till en billig peng! 

Bind en krans av pärlhyacint

Pärlhyacinter har ett vackert och lite försynt uttryck. Bind en liten krans av vita eller blå pärlhyacinter och använd som dekoration till dukningen eller luciabrickan. Använd ståltråd till att håla ihop kransen och vira dekorativt jutesnöre eller bomullsband i färg efter smak. 

Pärlhyacinter är vackra i många sammanhang.

Pärlhyacinter är vackra i många sammanhang.

Hyacint som elegant nyårsblomma i snitt

Lökar som julhyacint eller amaryllis känns extra exklusiva när de används som snittblommor till nyårsdukningen. Vitt signalerar om det nya året som ett oskrivet blad och ger en ren, vacker och sammanhållen känsla till dukningen. Använd höga glasvaser med friskt rent vatten.

Duka med vita hyacinter och amaryllis i höga glasvaser till nyår. Det ger en ljus och vacker inramning till festen.
Foto: Blomsterfrämjandet

Du kanske även är intresserad av: 

Att driva vårblommande höstlök i kruka inomhus.

 

#growherechallenge

introbild

Anta odlingsutmaningen!

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.