en blogg från Nelson Garden
Avkoppling
Trädgårdscaféer
Publicerat: 2016-07-01

Semestertips: 10 fantastiska trädgårdscaféer

Ett trevligt sätt att spendera sin semestern på är att besöka någon av Sveriges många fina trädgårdscaféer. Din odlarvän listar tio pärlor som verkligen är värda besök den här sommaren – och där vi garanterar att hela familjen kan njuta. 

Har du inte redan planerat in ett besök på någon av alla fantastiska trädgårdscaféer runt om i Sverige så tycker vi verkligen att du ska göra det. Ta med hela familjen. Runt om i Sverige finns fantastiska ställen där du kan stanna till för en kaffe och bakelse mitt i en prunkande trädgård och där barnen kan leka och utforska i äventyrliga miljöer.

Här är tio trädgårdscaféer för hela familjen som är värda ett besök i sommar:

Skåne

Tirups Örtagård
Bara ett stenkast från Malmö och Lund ligger Tirups Örtagård i Staffanstorp. Tillsammans med den fantastiska örtagården som både är en fröjd för ögat och näsan finns en plantskola. Här finns också ett sommarcafé med en härlig gammaldags, skånsk trädgård och en intilliggande stor lekplats för barnen. På lekplatsen kan du låta barnen klättra på stockar och stenar samt hoppa i den äventyrliga repskogen samtidigt som du njuter av miljön och de härliga bakverken – givetvis med inslag från den egna örtagården. De små barnen kan behöva lite hjälp i klättrandet uppför stora spännande stockar.

Hitta hit!

tirups-örtagård

I Tirups örtagård finns en hel del roligt för barnen att göra. Som repskogen där de får utmana både mod och balans.
Foto: Tirups Örtagård

Flickorna Lundgren på Skäret
Café i en gammal, fin skånelänga och med en underbar gammaldags trädgård där borden är utställda mellan de stora blomrabatterna på baksidan av huset. Kaffet serveras i gamla vackra kopparkittlar och personalen bär gammaldags förkläden. Stämningen är genuin, gemytlig och spännande för såväl barn som vuxna. Det känns som en annan tid. Vid trädgården finns små får och getter i hagar som barnen får klappa. Miljön bjuder in till att sitta länge i den underbara trädgården och bra koppla av.

Hitta hit!

Flickorna Lundgren på skäret - ett underbart sommarcafé för hela familjen.

Flickorna Lundgren på skäret – ett underbart sommarcafé för hela familjen.

 

Mandelmanns trädgårdar och café utanför Simrishamn
På Mandelmanns trädgårdar och café är allt helt ekologisk. Det är nästan som en sagovärld när du tar klivet in bland odlingar och fruktträd. Trädgården och caféet ligger mjukt inbäddade i naturen ett stenkast från Knäbäckshusen utanför Simrishamn och här finns mycket att göra både för vuxna och barn. Slå dig ner i grönskan medan dina barn går på upptäcktsfärd för att hälsa på höns och grisar, känner på nyvärpta ägg och se vilka andra djur och insekter som lever i naturen. I växthuset får barnen kika på tomater och gurkor och dessutom lukta på vilda och odlade blommor. Det här är paradiset för hela familjen. Glöm dock inte att förboka ditt besök!

Hitta hit!

mandelmanns-trädgårdar

I Mandelmanns trädgårdar utanför Simrishamn kan barnen få hänga med på en härlig upptäcktsfärd bland växter och djur. Foto: Mandelmanns trädgårdar


Hallongården utanför Vellinge
Söder om Vellinge på väg ner mot Trelleborg ligger detta fantastiska lilla lantbruk med egna bärodlingar där både barn och vuxna kan plocka själva. Hallonen är i fokus men det finns också en hel del krusbär, blåbär, vinbär och björnbär. Fikat köps i en korg och äts ute i hallonodlingarna där barnen kan leka med lådbilar. Det finns också en lekhörna där barnen kan plocka fram ett spel eller bläddra i böcker. Passa även på att hälsa på gårdens får, getter, ankor och katter inne i det lilla stallet.

Hitta hit!

Åbergs Trädgård och café i Ystad
I Ystad ligger underbara Åbergs Trädgård och café där du kan spendera en dag i trädgården och äta egenodlat i trädgårdscaféet. Åbergs bakar själva och använder egenodlade grönsaker, bär och frukt från deras miljövänliga och ekologiska odling. Här finns Sveriges största sortiment av sommarblommor och grönsaksväxter – passa på att köpa med dig något hem som du kan odla tillsammans med barnen.

Hitta hit!

Blekinge

Café Mandeltårtan vid Brunnsparken i Ronneby
Mysigt sommarcafé mitt framför de stora trädgårdarna i Brunnsparken. Här kan hela familjen kan njuta av fantastiska rabatter och samtidigt koppla av eller leka på de stora gräsmattorna. Några hundra meter bort i Brunnsparken ligger Ronneby brunns badanläggning som också är roligt att besöka för hela familjen.

Hitta hit!

Gotland

Krusmyntagården norr om Visby
Ett stenkast från havet strax norr om Visby ligger Krusmyntagården. Här kan du fika, äta eller bara strosa omkring i örtagården med över tvåhundra växter. Varje onsdag och fredag under sommaren anordnas gotländska grillkvällar där hela familjen kan slå sig ner och njuta av sällskapet, maten och den fantastiska solnedgången.

Hitta hit!

Västergötland

Café Stallet vid Läckö Slott
Om du besöker Läckö Slott vid Lidköping i sommar så får du inte missa Café Stallet i den gamla stallbyggnaden på slottsbacken. Goda hembakade kakor eller varför inte en glass? En del av råvarorna kommer från självaste slottsträdgården och här kan du sitta och njuta i historisk miljö precis vid Vänerns strand.

Hitta hit!

Småland

Brunstorps Gård i Huskvarna
Brunstrops Gårds trädgårdscafé ligger i Huskvarna med fantastisk utsikt över Vättern. Här äter du hembakat i gammaldags byggnader med anor från 1300-talet. Här serveras traditionella bakverk och det finns härliga strövområden och vandringsleder i anslutning till caféet. Perfekt stopp på resan mot nordligare eller sydligare breddgrader, bara en kort avstickare från E4:an. Ett besök i fruktträdgården med över 350 fruktträd och bikupor är ett måste.

Hitta hit!

Brunnstorpsgård

Bikuporna, utsikten och de fantastiska miljöerna på Brunstorps Gård är värt ett besök. Foto: Bruntorps Gård

Stockholm

Rosendals trädgårdar på Djurgården
Är du på besök i Stockholm under semestern är Rosendals trädgård ute på Djurgården ett måste. Här kan du ströva omkring bland äppelträd, rosor, pioner och växthus. Slå dig ner med picknick på någon av de stora gräsmattorna. Köp kaffe och kanelbulle eller lunch i växthuset och bär med dig brickan ut i parken. Här kan barnen springa fritt meta du njuter av grönskan och lugnet.

Hitta hit!

Kanaans trädgårdscafé i Bromma
I en fantastisk miljö i Bromma utanför Stockholm ligger Kanaans Trädgårdscafé där Karin och Thomas odlar grönsaker, örter och sommarblommor bland stolar och bord i caféet. Det här är verkligen värt ett besök för hela familjen. För de små finns både sandlåda och gungställning och vill du utmana dina nära och kära på krocket eller kubb finns gräsmattor där man kan slå sig ner.

Hitta hit!

Gästrikland

Wij trädgårdar i Ockelbo
Det här är paradiset för hela familjen. Utöver fantastisk köksträdgård, rosenträdgård och örtträdgård finns också barnens trädgård med massor av roliga utmaningar. Här får barnen möjlighet att upptäcka småkryp, växter och får flera uppdrag längs stigen. Vid entrén får man en kart som det är roligt för barnen att följa. Du får hälsa på gårdsgrisarna och i ABC-landet – där blommorna och grönsakerna är odlade i bokstavsordning – finns gångar och kojor som leder dig vidare på upptäcktsfärden. Belöning utlovas om du klarar vandringen. Avsluta med en härlig fika i magisk miljö.

Hitta hit!

Värmland

Högvalta handelsträdgård utanför Arvika
Högvalta handelsträdgård utanför Arvika är en perfekt avstickare på semestern. Här kan man njuta av ekologiskt kaffe och många goda teblandningar. Bakverken är ekologiska och lokalproducerade. Ta brickan och slå dig ner i grönskan där du kan se dina barn springa omkring bland sandlådorna och titta på trädgårdens höns eller får.

Hitta hit!

Tipsa gärna om dina bästa trädgårdscafeéer och smultronställen i Sverige!

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.