en blogg från Nelson Garden
Avkoppling
Bosjökloster slottspark och Rosendals trädgårdar.
Publicerat: 2019-07-04

Semestertips: 12 fantastiska trädgårdar

Oavsett om du spenderar en eller flera av dina semesterveckor i Sverige kan du passa på att besöka någon av de fantastiska trädgårdar som finns i landet. Bor du i närheten är en helgutflykt ett utmärkt sätt att skapa eller förlänga semesterkänslan. Här kommer sommarens bästa utflyktstips! 

Många har redan inlett några välbehövliga semesterveckor och andra väntar fortfarande på lata dagar i hängmattan. För dig som vill sysselsätta dig på semestern, och kanske hitta inspiration till din egen odling, rekommenderar vi en utflykt till någon av Sveriges öppna trädgårdar.

12 trädgårdar värda ett besök i sommar

Fjällbotaniska trädgården

I Västerbottens Hemavan ligger den lilla diamanten Fjällbotaniska trädgården. Trädgården har en fantastiskt samling av fjällväxter och den pedagogiska presentationen gör trädgården till ett bra besöksmål för såväl stora som små.

Fjällbotaniska trädgården har mellan 400 och 500 olika växtarter som antingen växer där i sin naturliga svenska fjällmiljö eller som har planterats i trädgården. Några av de planterade arterna hör vanligtvis hemma i bergområden i andra delar av världen.

För dig som har tänkt att vandra i de svenska fjällen den här sommaren är Fjällbotaniska trädgården definitivt värt ett besök.

Läs mer på Fjällbotaniska trädgårdens hemsida


Träslottets trädgård bjudet på knastrande ljud av grusgångar och många smarta lösningar som du kan inspireras av. Med en fullmatad aktivitetskalender kan hela ressällskapet få sitt! Foto: Maria Platzgummer

Träslottet

Träslottet, en gammal hälsingegård, har varit ett välbesökt utflyktsmål sedan 60-talet. För den trädgårdsintresserade är det kanske framförallt trädgården som lockar. Trädgården är anlagd efter återbruksprinciper och ger därför exempel på många smarta lösningar som du kan inspireras av till din egen trädgård. Träslottets Trädgård drivs som ett Arbetsmarknadsprojekt och är öppen för besökare till och med september.

Evenemangskalendern är fullmatad med aktiviteter för alla åldrar. Du kan prova på klättring, parkour eller yoga och åka på en tur med häst och vagn. Den 11 augusti kan du sy din egen käpphäst för att delta i Träslottets hopptävling. Missa inte detta!

I caféet kan du fylla på energi med hälsingefalafel i tunnbröd från gårdens bagarstuga. Du kan också ta en extra vända vid våffelbuffén där det bland annat serveras Träslottets egna sylt. På gården finns även besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar.

Se hela evenemangskalendern och pricka in rätt tillfället att besöka Träslottet i sommar.


Wij trädgårdar

Wij trädgårdar i Ockelbo är en trädgårdspärla som definitivt är värd ett besök under semestern. Fotograf: Pernilla Hed

Wij trädgårdar

”Wij Trädgårdar är en stor verkstad med livet som material.”, säger Lars Krantz, trädgårdsmästare på Wij Trädgårdar. I Ockelbo ligger denna trädgårdspärla med något för alla smaker. Du kan besöka köksträdgården, rosträdgården, skogens trädgård eller örtagården. För de mindre finns barnens trädgård där du kan balansera på stubbar under en upptäcktsfärd fylld av spännande utmaningar. När du klarat dig igenom banan får du gå till växthuset och hämta din belöning.

Läs hela aktivitetskalendern på Wijs hemsida.


På Hildasholm finns många trädgårdsrum där vart och ett är någonting alldeles särskilt.. Foto: Hildasholm

Trädgårdarna på Hildasholm

Hildasholm består av flera trädgårdsrum, där de första anlades på 1910-talet. De pampiga buxbomshäckarna i Påfågelsträdgården står i stark kontrast till det karga och vildvuxna Ekotemplet. Från dessa trädgårdar har akleja, krollilja, fingerborgsblomma och dagliljor rymt ut till den intilliggande naturparken. Följ med på en guidad tur eller upptäck trädgårdarna på egen hand och ta hjälp av kartan du hämtar i receptionen.

Att utforska trädgårdarna är i sig ett äventyr, även för barn, men de kan också gå på skattjakt genom växtligheten med hjälp av en kupong och karta som finns i receptionen. I år kan ni även passa på att gå en interaktiv upplevelserunda där ni genom att utforska trädgårdarna skapar ett konstverk som sedan kan hängas för beskådning i Lusthuset eller tas med hem.

Vill du inte ha med matsäck hemifrån finns det ett café i anslutning till Hildasholm där du kan köpa en fika och få den nedpackad i en picknickkorg. Där kan du även låna boccia- och krocketspel. Med andra ord har Hildasholm alla förutsättningar för att bli en heldagsutflykt!

Besök hemsidan för vägbeskrivning och öppettider.


Blomsteräng på Rosendals trädgård

Rosendals trädgårdar är ett perfekt utflyktsmål för den som vill kunna slå sig ner i lugn och ro och njuta på semestern. På sensommaren kan du plocka snittblommor och binda din egen bukett. Foto: Lena Granefelt

Rosendals trädgård

I hjärtat av Djurgården i Stockholm ligger en av våra mest folkkära trädgårdar – Rosendals trädgård. I århundraden har jorden brukats på platsen och idag erbjuder Rosendal det mesta, från frukt- och köksträdgård till snittblomsfält som är öppna för självplock från slutet på juli. Rosendal odlar allt enligt biodynamisk metod och serverar skörden i trädgårdskaféet tillsammans med bullar, kakor och bröd från det egna vedugnsbageriet.

Barnen har sitt eget tillhåll i lekträdgården där de får klämma, känna och lära sig om växter. Den 15–16 juli är det honungshelg där du kan följa när biodlaren Josef slungar honung från bikuporna som står i fruktträdgården.

Läs om vad som är på gång just nu på Rosendals hemsida.


Näsduksträd från Göteborgs botaniska trädgård

Näsduksträdet lockar långväga besökare när den blommar i slutet på maj. Foto: Göteborgs botaniska trädgård.

Göteborgs botaniska trädgård

Det finns få trädgårdar som Göteborgs botaniska trädgård. Med sina 175 hektar är den en av Europas största och trädgården är också hem för Sveriges största samling av tropiska orkidéer och köttätande växter. Drygt 600 000 besökare hittar till Göteborgs botaniska trädgård varje år, vilket gör den till ett av de mest populära besöksmålen i hela Västra Götaland.

Det finns totalt 16 000 arter och sorter i trädgården vilket gör att alla som kommer hit kan hitta en växt som faller dem i smaken. Trädgården är uppdelad i tematrädgårdar som Japandalen, Örtagården och Rhododendrondalen. Du kan utan problem stanna i trädgården en hel dag!

Läs mer på Göteborgs botaniska trädgårds hemsida. 


Sollidens slottspark

Sollidens slottspark anlades för drygt 100 år sedan av dåvarande Drottningen Victoria. Trädgården är värd ett besök om du befinner dig på Öland under semestern. Victoria anlade trädgården med inspiration från världen. Du kan exempelvis ströva genom Italienska trädgården, Engelska parken och Holländska trädgården.

Slottsparken är också rolig för barnen att leka i. Kojor, hoppstubbar och balansgångar är utplacerade på olika platser i trädgårdarna. Plocka med dig en barnkarta vid entrén så är du säker på att du inte missar något av äventyren. Utanför slottsparken finns Sollidens lilla lekplats, med bland annat en linbana. Lekplatsen är öppen året runt.

För öppettider och mer information om Sollidens slottspark, se hemsidan.


Norrvikens trädgårdar

Har du vägarna förbi Bjärehalvön i sommar kan du passa på att besöka Norrvikens trädgårdar i Båstad. Trädgården, som egentligen består av sju olika stilträdgårdar, är vackert belägen på Hallandsåsens sluttning med Laholmsbukten som fond. Här anordnas varje år konserter, teatrar, mässor och utställningar. Många väljer att gifta sig här – vi kan förstå varför!

Se fantastiska bilder från och läs mer om Norrvikens trädgårdar på hemsidan.


Sommarblommor i Sofieros slottsträdgård

Sofiero Slott är ett populärt stopp för de som har vägarna förbi nordvästra Skåne. Här ser vi fantastiska rudbeckior i full blom.
Foto: Sofiero slott och slottsträdgård

Sofiero slottsträdgård

Sofieros slottsträdgård är en av våra mest kända och välbesökta slottsträdgårdar med tiotusentals besökare varje år. Slottsträdgården ligger norr om Helsingborg med en fantastisk utsikt över Öresund. Trädgården lockar många besökare bland annat tack vare att Gustav VI Adolfs rhododendronraviner och Margaretas blomsterrabatter fortfarande tillhör trädgården.

Du kan givetvis välja att slå dig ner för en kaffe och kaka i caféet eller strosa runt band blommorna på en guidad tur. Slottsträdgården är ett himmelrike för växtintresserade!

I trådgården finns det gott om plats för barnen att leka på. Barnens Sofiero är öppet för pyssel och skoj på sommaren. Barnen kan testa på att odla frön i växthusen och odlingslådorna eller leka i lekstugorna.

Öppettider och aktuella evenemang finns på Sofieros hemsida.


Bosjöklosters slottspark och trädgårdar

Kliv in i en sagovärld i parken och trädgårdarna kring Bosjöklosters Slott. Foto: Julia Bonde Cherp, Bosjökloster Slott

Bosjökloster slottspark

Det här är ett riktigt paradis för barnen! Här kan du hälsa på alpackor, ponnys och getter samt åka en 43 meter lång linbana. Spring omkring bland slingrande trädgårdsstigar och lek kurragömma i de ihåliga trädstammarna. Om du vill se trädgårdarna på lite avstånd kan du låna en roddbåt och ro ut på sjön alldeles intill. Glöm inte flytvästen, den finns att låna i entrén!

Ett av de häftigaste besöksmålen i Bosjöklosters slottspark är den tusen år gamla eken. Trädet sägs vara det äldsta levande trädet i Skåne. Utöver det finns det givetvis tusentals växtsorter att vila ögonen på. Det finns också ett trädgårdskafé där du kan äta gott i historisk miljö och samtidigt ha uppsikt över barnen på lekplatsen alldeles i närheten.

Besök Bosjöklosters hemsida för vägbeskrivning och öppettider.


Malmö Slottsträdgård

Mitt i Malmö ligger denna fantastiska oas för rofyllda och avkopplande stunder. Slottsträdgården består av flera mindre trädgårdar med olika teman. Gemensamt för dem alla är att det odlas enligt organisk-biologiska odlingsmetoder. En del av trädgården är särskilt tillägnad våra pollinerare. Här har bland annat fjärilsbuskar, tistlar och trädgårdsvioler odlats och planterats för att stötta våra insekter och fjärilar.

I skolträdgården får barn från skolor och förskolor chansen att lära sig mer om växter. Skolträdgården är en del av Malmö stads satsning för att öka barns förståelse och intresse för det gröna i staden.

Är du fikasugen kan du slå dig ner med en kopp kaffe eller äta lunch i växthuset som är fyllt med olika tomat- och chilisorter. Köksträdgården är slottsträdgårdens hjärta och det är också här som kockarna skördar grönsaker till trädgårdskaféet.

Semestrar du i Malmö är slottsträdgården ett ovärderligt avbrott i stadspulsen.

Läs mer om de olika tematrädgårdarna på Malmö Slottsträdgårds hemsida.


Apotekarns

”Medelhavet på Österlen” kallas denna magiska plats vid den skånska östkusten. Mitt inne i Simrishamn tampas fikon, olivträd och persikor om uppmärksamheten. Doften av lavendel är påtaglig. Profilen Peter Englander ligger bakom trädgården och första spadtaget togs 2002. Englander har skrivit ett flertal böcker om just odling av Medelhavsväxter och har skapat en plats som saknar motstycke i Sverige.

Har du vägarna förbi kan du titta in och njuta av Medelhavets växtlighet. Du kan också stanna till för en matbit på kafét med tillhörande vedugn eller till och med bo över på Apotekarns Bed and Breakfast. Har du en speciell förkärlek till just Medelhavet kan Apotekarnas vara semesterns höjdpunkt!

Boka ditt trädgårdsbesök på Apotekarns hemsida.


Fler semestertips:

10 fantastiska trädgårdscaféer

Enkelt semesterliv: Fixa sallad på burk

Lös bevattningen under semestern

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.