en blogg från Nelson Garden
Avkoppling
Använd gärna både blommor och blast i din morotsmandala. Foto: Annika Christensen
Publicerat: 2019-07-30

Morotsmandala

Morötter som kan bjuda på alla regnbågens färger, på både utsidan och insidan. Fantasifulla uppläggningar kan vara ett sätt att låta de färgsprakande rötterna bekänna färg! För visst äter vi med både ögat och munnen?

Finns det en gräns mellan fantasifull uppläggning och att leka med maten? Vi låter det vara osagt och tipsar om en fantasifull uppläggning av dina olikfärgade morötter!

Gör en morotsmandala – steg-för-steg

  1. Skär upp dina morötter! Morötterna har med all säkerhet olika storlekar och former – nyttja detta. Skär på längden, i slantar och prova att vrida på kniven för att få ellipsformade slantar. Du kan också använda en potatisskalare för att skapa serpentinliknande morotsstrimlor.
  2. Starta från mitten! Markera tallrikens mittpunkt med valfri morotsbit och arbeta dig utåt. Det gör ingenting om det inte blir helt symmetriskt, men för att få en effektfull mandala bör färger och former upprepas hela cirkeln.
  3. Om du vill, avsluta med att strö över färska eller torkade kryddor, en god olja eller lite färskmaten svartpeppar.
Använd en potatisskalare för att göra tunna band av dina morötter.

Använd en potatisskalare för att göra tunna band av dina morötter.

Tips!

Givetvis kan du använda fler grönsaker än morötter. Glöm inte heller morotsblasten, som dekoration eller som bas till en god (och dekorativ) dressing.

Vad är en mandala?

Ordet mandala betyder på ett ungefär cirkel på sanskrit och avser den geometrisk form som förekommer i hinduism och buddhism för att symbolisera världsaltet. Formen och sättet att samla olika beståndsdelar till en helhet har blivit populärt även utanför den filosofiska symboliken. Cirkeln kan därmed användas som utgångspunkt för att uttrycka sig konstnärligt och skapa personliga konstverk utifrån olika material.

Läs också

Odla morötter

Odla ringblommor

Bind en blomsterkrans

 

Nyhetsbrev

introbild

Få de senaste nyheterna från Din odlarvän direkt i din mail.